Menorca enceta el seu mandat com a Regió Europea de Gastronomia 2022

Foto: David Arguimbau

Menorca estrena aquest dissabte, dia 15 de gener, el mandat com a Regió Europea de Gastronomia 2022 amb un acte que tindrà lloc a Sant Lluís. La inauguració s’ha hagut d’adaptar a l’actual situació sanitària de manera que la celebració serà de caire institucional i amb aforament limitat, mentre que les activitats complementàries més lúdiques i populars que s’havien previst i que implicaven més concentració de gent s’han posposat al proper 1 de març, Dia de les Illes Balears.

Menorca ha estrenat avui el seu mandat com a Regió Europea de Gastronomia 2022 en un acte institucional que ha tingut lloc a la Sala Albert Camus de Sant Lluís. Una inauguració festiva però solemne on s’ha comptat amb la presència dels representants dels stakeholders que donen suport al projecte de Regió Europea de Gastronomia així com també de nombroses autoritats locals i balears encapçalades per la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, i la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susanna Mora, entre d’altres. Tampoc s’han volgut perdre la cerimònia tres joves xefs de les regions de Coimbra, Eslovènia i Catalunya, que havien estat anteriorment Regions Europees de Gastronomia i que s’han desplaçat fins a Menorca per donar suport en aquesta arrancada del mandat.

Embolcallat dins d’un gran aparador de diferents producte locals, com si fos un mercat a l’aire lliure, dalt l’escenari s’han anat succeint diferents intervencions en forma d’agraïment i sobretot de la màxima expressió d’il·lusió i ganes per poder portar a terme les més de 50 activitats que conformaran el calendari de la Regió Europea de la Gastronomia durant els propers 365 dies. De les primeres protagonistes en intervenir ha estat la Presidenta d’IGCAT, l’Institut Internacional de la Gastronomia, la Cultura, les Arts i el Turisme, Diane Dodd, que ha  lloat l’esforç de Menorca en aconseguir aquesta fita que s’ha gestat a partir de la unió entre cuiners, productors, associacions i acadèmics i que la inclou en aquesta Plataforma de Regions Europees de Gastronomia. Dodd també ha demanat que el mandat no només sigui per mostrar el bo i millor de Menorca, sinó que també serveixi per generar sinergies i, sobretot, per reflexionar sobre quin futur volem deixar pels nostres fills.

Una altre de les intervencions destacades ha estat la de la cuinera Blanca Mayandia, d’arrels menorquines i protagonista del programa Blanca a Menorca que s’ha emès per Canal Cocina amb el suport del Consell Insular, que ha posat un punt d’emotivitat al voler recordar el llegat de pagesos i pescadors, de la manera  genuïna de fer i de cuinar dels productes, del receptari que no s’ha de perdre i del calendari del sabors que cal respectar perquè el camp i la mar no son màquines de produir.

Foto: David Arguimbau

Després de l’aperitiu musical ofert pel duo Dues Llunes, format per Annabel i Auba Villalonga, ha estat el torn de l’Alt Representant per a l’Aliança de Civilitzacions de Nacions Unides i ambaixador de la Regió Gastronòmica, Miguel Ángel Moratinos ha volgut posar en valor el fet que Menorca s’hagi anat forjant en la diversitat cultural i gastronòmica creada a partir d’una reivindicació de la identitat no excloent, sinó de la suma de diverses identitats i de la seva defensa de la biodiversitat fa gairebé 30 anys com a Reserva de Biosfera. Tots aquest pòsit forma també part d’aquesta mandat que ara estrena Menorca com a Regió Gastronòmica i que és un excel·lent projecte de societat del segle XXI, ha assegurat en la seva intervenció.

MOMENT ÀLGID

Foto: David Arguimbau

El moment culminant d’aquest acte d’arrencada com a Regió Europea de Gastronomia ha tingut lloc gairebé al final de la cerimònia quan la presidenta d’IGCAT, Diane Dodd ha fet entrega del guardó que simbolitza aquest mandat i que ha recollit en ma la presidenta del Consell Insular en nom de tots els menorquins. Un guardó, que recordem ha estat dissenyat per l’artesana ciutadellenca Silvia Vivó. Posteriorment des de la regió noruega de Trondheïm amb qui la nostra illa compartirà aquest any la Regió Europea de Gastronomia, s’ha volgut afegir amb un missatge de felicitació.

Foto: David Arguimbau

L’acte s’ha tancat amb la intervenció de la presidenta del Consell que ha emfatitzat que aquest mandat que li toca encapçalar a Menorca no es tracta d’una distinció més, sinó d’un projecte d’illa que ha de servir per reforçar-nos internament en la voluntat de construir des de la unió entre tots els sectors i exteriorment com eina de promoció que ens servirà per crear sinergies amb d’altres territoris. Per la seva banda, la presidenta del Govern, Francina Armengol ha destacat la força i les ganes de la societat menorquina en tirar endavant un projecte il·lusionant com aquest, en un any per endavant ple d’activitats i reflexió, del que calia sentir-nos tots orgullosos.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.