200 ANIVERSARI DE LOUIS PASTEUR Per Antoni Liz

 

 

L’any 2022 farà 200 anys del naixement de Louis Pasteur.

L’aniversari serà a final d’any però ja que estam en època de vacunes ens avançam a aquesta commemoració. A l’article sobre les vacunes de l’any passat (eliris 3960 de 19 de febrer de 2021) només li varem dedicar un parell de línies.

Va néixer el 27 de desembre de 1822 a Dole (França). Es va doctorar en Química l’any 1847 i va fer les primeres investigacions sobre les propietats de l’àcid tartàric.

Va cristal·litzar l’àcid i va observar al microscopi que hi havia cristalls que eren imatge de mirall l’un de l’altre. Fins i tot, va separar manualment uns i altres i va comprovar que feien girar la llum polaritzada en sentits oposats. El motiu era que l’àcid tartàric tenia 2 àtoms de carboni asimètrics.

Es diuen isòmers a substàncies que tenen la mateixa fórmula química però propietats diferents.

Aquest descobriment, aparentment sense cap importància, ha tingut molt interès en química (estereoquímica-isomeria òptica) i, principalment, en estudis de biologia i bioquímica. Va descobrir que els organismes vius sintetitzen generalment un del dos isòmers. Pasteur només tenia encara 26 anys.

Va fer estudis sobre la fermentació del vi i la cervesa, formació d’alcohol provocada per llevat i va descobrir la causa de que alguns vins, en envellir es picaven i tenien gust agre. Al vi hi havia cèl·lules de llevat de diverses formes i que hi havia bacteris o altres tipus de llevat que feien fermentació àcida (àcid làctic) que picava el vi. Per eliminar els microorganismes que picaven el vi va trobar que podia escalfar de forma suau (fins a uns 46ºC) els líquids per matar aquests microorganismes.

Des de llavors aquest procediment d’escalfar suaument per eliminar microorganismes es diu «pasteurització». La pasteurització també s’aplica a la llet i altres aliments. Actualment s’aplica a aliments poc àcids el procediment de Ultrapasteurització (UHT = temperatura ultra alta) escalfar a més temperatura durant poc temps.

El 1961 Pasteur va fer experiments que refutaven la teoria de la generació espontània i demostraven que la descomposició dels aliments la produeixen microorganismes que arriben als aliments per l’aire.

El 1865 va començar estudis sobre una plaga que atacava els cucs de la seda.

Pasteur també va investigar procediments d’esterilització (fer bullir els instruments) aplicables en cirurgia (en col·laboració amb Kock) on les infeccions provocaven un gran percentatge de defuncions..

Jenner havia fet la vacuna contra la verola el 1796 i en la dècada de 1880, Pasteur va investigar vacunes contra el còlera de les gallines, contra el carboncle (àntrax) del bens i la vacuna contra la rabia (1885).

Va experimentar maneres segures de atenuar el virus de la ràbia: inocular la malaltia a conills i després de morts, dessecar les seues medul·les per aconseguir extractes amb virus molt atenuats que provocaven immunitat per a aquesta greu malaltia.

Pasteur va morir el 28 de setembre de 1895 als 72 anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca