Susana Mora presenta a FITUR el compromís de sostenibilitat turística de Menorca

La presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, va inaugurar oficialment el fòrum de FITUR #techYsostenibilidad. Es tracta d’un dels quatre espais de debat que conformen FITURTECHY 2022, la secció de FITUR dedicada a la tecnologia, la innovació i la sostenibilitat i de la que Menorca és destinació col·laboradora. A la inauguració van intervenir també el secretari d’Estat de  Turisme, Fernando Valdés i Javier García Cuenca, president de l’Instituto Tecnológico Hotelero, entitat organitzadora de FITURTECHY 2022.

Després de la inauguració oficial, la presidenta del Consell Insular va participar en la ponència “Gestión turística en Menorca: compromiso sostenible”, juntament amb la representant de l’entitat menorquina “0 Plàstic”, Alba Carbonell, que va intervenir de manera telemàtica.

Durant la seva intervenció, Susana Mora va fer un recorregut pels pilars que sustenten el compromís de l’estratègia turística de Menorca amb la sostenibilitat. Un compromís que ve de lluny, des que l’illa va ser declarada Reserva de Biosfera per la UNESCO el 1993. Aquesta declaració es va convertir, en paraules de Susana Mora, “en el nostre full de ruta, el que ens guia a l’hora de desenvolupar polítiques de conservació del nostre territori”. Entre aquestes polítiques va destacar el paper que va jugar en el seu dia l’aprovació del PTI, el Pla Territorial Insular, actualment en revisió.

El treball realitzat durant aquests trenta anys va permetre que Menorca hagués estat capaç de dur a terme nous productes turístics lligats a la sostenibilitat, que aporten a la destinació un valor afegit. Així, la presidenta del Consell va destacar la designació de Menorca Regió Europea de Gastronomia, que va iniciar el seu mandat aquest cap de setmana; la declaració en 2019 de l’illa com a Reserva i Destí Turístic Starlight, per les bones condicions del seu cel nocturn per a l’observació d’estrelles; o la candidatura de la Menorca Talaiòtica per a formar part de la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Susana Mora va posar l’èmfasi al fet que el compromís de Menorca amb la sostenibilitat és, a més, un compromís compartit amb la societat menorquina que es va fer extensiu, els darrers anys, a productors, artesans i empresaris amb la creació de la marca Reserva de Biosfera. Aquest compromís, segons la presidenta del Consell Insular, és també una aposta de futur que passa per l’ús de la tecnologia com a eina fonamental en el desenvolupament sostenible i per avançar en la transició energètica de Menorca, creant un model basat en energies renovables. Menció especial va tenir a la intervenció de la presidenta insular el compromís de l’illa amb el mar. L’ampliació de la Reserva de Biosfera cap al mar en 2019 o l’inici del Pla de Sostenibilitat Turística “Menorca Reserva de Biosfera 0 CO2” van ser alguns dels fits que va destacar la presidenta en aquest sentit.

La ponència “Gestió turística en Menorca: compromís sostenible” va comptar també amb la intervenció telemàtica d’Alba Carbonell, representant de “0 Plàstic”. Es tracta d’un moviment social nascut el 2020 que pretén conscienciar i sensibilitzar sobre la reducció i reutilització dels plàstics, promovent un model de turisme sostenible a Menorca com a exemple d’èxit a la Mediterrània. “0 Plàstic” organitza viatges amb persones compromeses amb la conservació de l’entorn, creant experiències de turisme responsable a l’illa per tal de reduir la pegada de plàstics. Amb la primera expedició, en 2020, van aconseguir mobilitzar a més d’una vintena d’organitzacions i 30 viatgers, que van recollir més de 300 quilos de plàstic i tres mil peces de microplàstics a Menorca. L’expedició es va repetir a 2021, amb més de 40 viatgers responsables procedents de diferents punts d’Espanya. Segons Alba Carbonell, “un viatge a una Reserva de Biosfera com a Menorca pot ser l’oportunitat perfecta per a canviar els hàbits de consum i inspirar altres persones”. Aquest 2022, des de “0 Plàstic” volen involucrar els viatgers oferint experiències de viatge gamificades, donant visibilitat a empreses de l’illa responsables amb l’entorn i amb valors basats en la sostenibilitat i la innovació.

FITURTECHY

#techYsostenibilidad és un dels quatre fòrums que conformen FITURTECHY 2022, juntament amb #techYnegocio, #techYfuturo i #techYdestino. Com a destinació col·laboradora de FITURTECHY, Menorca té un espai destacat en aquesta secció de FITUR dedicada a la innovació i la sostenibilitat turística, amb representació tant del sector empresarial com de l’administració.

A més de la ponència “Gestió turística en Menorca: compromís sostenible” a la que va participar la presidenta del Consell, dins d’aquest fòrum avui a les 13.15 es va celebrar la trobada “El equilibrio entre lo social, lo económico y lo medioambiental ¿Qué es realmente sostenible?”, a la que va participar el conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, juntament amb el batle de Benidorm, Antonio Pérez; el conseller de Turisme i Esports del Consell Insular de Mallorca, Andreu Serra, i el director de l’Oficina Española de Turisme en Londres, Manuel Butler.

Per part del sector empresarial, Menorca va estar representada a aquest fòrum per Cristina Lozano, presidenta de Cristine Bedfor Guest Houses (Maó), que va intervenir aquest matí a la trobada “Propuestas turísticas sostenibles para satisfacer al viajero experimentado”.

Demà dijous, a les 11 hores, la directora insular de Promoció i Fons Europeus, Laura Ruiz, farà l’obertura de la jornada de Fiturtechy Negocio “Recuperación del entorno”. A les 13 hores, el COO de l’empresa de Big Data amb seu a Menorca Mabrian participarà en la ponència Fiturtechy Destino “Travel Intelligence: datos en tiempo real y previsiones futuras. Elementos clave para la toma de decisiones estratégicas”, juntament amb el director general de l’ITH, Álvaro Carrillo. Just després, la ponència de Fiturtechy  Futuro també comptarà amb representació menorquina per xerrar de “Menorca innovación natural”. David Baret moderarà la trobada en la qual hi participen Anna Truyol, de Artchimboldi; Carlos Cendra, director de màrqueting de Mabrian, i Alex Alguacil, director de Lago Resort Menorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca