Natàlia Segura -Brussel·les – El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) ha avisat que la dosi de reforç només es pot posar a partir de tres mesos després d’haver completat la primera pauta de vacunació contra la covid-19. Davant l’onada de la variant òmicron, l’ECDC ha recomanat l’administració de la tercera dosi a tots els adults elegibles segons les normes de cada estats. “Com més vacunem i posem dosis de reforç, menys disrupcions socials hi haurà i garantirem que els sectors clau continuaran funcionant les pròximes setmanes i mesos”, ha assegurat l’eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, en un comunicat conjunt amb l’ECDC.
El grup d’experts europeus defensa l’ús de la tercera dosi per frenar els contagis, però recorda que la pauta completa de la vacuna és eficaç per protegir d’hospitalitzacions i morts en la població general.
La posició de l’EMA
L’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) considera “raonable” administrar la quarta dosi de la vacuna contra la covid-19 a persones immunodeprimides, però ara per ara no té “evidències” que sigui necessària en població general.
El cap de vacunes de l’EMA, Marco Cavalieri, va advertir la setmana passada que no es poden posar dosis de reforç indefinidament perquè no és “sostenible” i pot reduir el nivell d’anticossos contra el virus.
“L’administració repetida de reforços en intervals molt curts pot reduir el nivell d’anticossos produïts en cada administració”, va dir el cap de vacunació de l’EMA. Per Cavalieri, en cas que es demostri necessari rebre una dosi de la vacuna cada cert temps, les inoculacions es podrien fer a l’inici de l’hivern, com es fa amb la grip. “Això podria incrementar la resposta immunitària quan més es necessita”, va afirmar.