Avui és La Candelera, la festa que tanca el cicle de Nadal

 

Avui és La Candelera, la festa que, 40 dies després de Nadal, commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la purificació de la seva mare Maria; un ritus obligatori en la tradició jueva basat en l’oferta i benedicció de candeles de cera. És una de les festes més antigues entre totes les que té dedicades la Mare de Déu durant l’any: la va introduir el papa Gelasi I l’any 496.

Fins fa pocs anys a les esglésies es recreaven processons molt similars a les que devia fer Maria una vegada passada la quarantena. Se n’encarregaven dones, sobretot les que havien estat mares feia poc, i duen candeles enceses. Per això és una de les moltes festes de la llum que es feien i hi havia la creença que les espelmes beneïdes aquest dia tenien virtuts protectores.

Per tots aquests motius, i perquè tanca el cicle nadalenc, la Candelera és un dia important del calendari festiu. I per això els més puristes de la tradició dicten que no es pot treure el pessebre –ni els guarniments de Nadal– fins que no arriba aquesta data.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.