4 de febrer, dia Mundial del Càncer Per Marta Casasnovas

 

El 4 de febrer va ser el dia Mundial del Càncer, un dia molt assenyalat que ens serveix per prendre consciència i intentar fomentar que, entre totes i tots, puguem prevenir, detectar i tractar la malaltia.

Quan es diagnostica un càncer, comporta un gran impacte al qual no és fàcil fer-hi front. Rebem molta informació, comencem els tractaments oncològics i la pell se’n ressent. És per això, que avui vull aprofitar la jornada per a donar a conèixer alguns dels efectes adversos que aquests tractaments provoquen a la pell.

La pell és l’òrgan més extens del nostre cos i la seva funció és la de protegir-nos dels agents externs com el sol, el vent, el fred… Quan es realizen teràpies oncològiques es produeix, entre altres efectes, una sequedat extrema a la pell que fa que la seva funció de barrera es vegi alterada, d’aquesta manera, aquesta es pot veure compromesa provocant: pèrdua d’aigua, inflamació, picor, descamació… És per això que és important tenir la pell en perfecte estat i seguir una rutina diària senzilla per a la cura de la pell i que aquesta es vegi el menys alterada possible.

Els pacients que reben quimioteràpia i radioteràpia presenten una sèrie d’alteracions:

Una de les reaccions més habituals és l’alopècia, que és la pèrdua de cabell. És molt freqüent que es doni a l’inici del tractament i sol ser reversible. Des de la meva experiència, aquesta és una de les reaccions adverses que més afecta psicològicament els pacients. A més, juntament amb la caiguda del cabell, també poden desaparèixer celles i pestanyes, emportant-se l’expressió del rostre. Una de les solucions és recórrer al maquillatge, que actualment és possible trobar a la farmàcia per a pacients oncològics.

Les ungles també es poden veure afectades, poden tornar-se més fràgils, amb estries i el seu creixement s’alenteix. El meu consell és protegir-les, sobretot quan es realitzen tasques domèstiques per evitar que empitjori el seu estat.

Una altra de les reaccions més habituals és la Xerosis, és a dir la sequetat extrema de la pell, que provoca tibantor, descamació i, fins i tot, inflamació.

És important doncs, ser constant en una rutina diària per la cura de la pell, atenent les necessitats que precisa durant aquest procès de preparació i durant el tractament oncològic.

Primer pas: la neteja

Podem pensar que és un pas sense importància o que tots els sabons són iguals, però no és així, cal usar un producte adequat. L’ideal és utilitzar un gel de dutxa Syndet (sense sabó). És recomanable aquest tipus de gels perquè són menys agressius per a la pell, ja que netegen sense alterar les defenses de la pell.

Segon pas: la hidratació

Un altre dels passos importants per a realizar diàriament és la hidratació, tant facial com corporal. Utilitzarem productes hidratants, emol·lients, sense fragància i, si és necessari, amb propietats antiinflamatòries i antipruriginoses per a rehidratar la pell, reparar-la i nutrir-la. D’aquesta manera, recuperarem el confort, disminuirem la picor i la inflamació, i aconseguirem una pell més forta per fer front al tractament.

En el cas dels pacients que reben radioteràpia, poden aparèixer reaccions cutànies denominades: radiodermitis, que són alteracions de la pell produïdes per les radiacions que malmeten les cèl·lules provocant eritema i descamació. És per això, que a més dels passos anteriors, aquest pacient haurà de tractar la zona de manera específica en funció del grau de cremada que li hagi provocat la radioteràpia i, depenent d’aquest, es tractarà d’una forma o altra. És necessari aplicar una loció o crema que repari l’epidermis i que contingui: bisabolol, enxolona, calèndula… per calmar-la.

Per altra banda, les teràpies poden produir fotosensibilitat, és per això, que és recomanable no exposar-se al sol i usar protecció solar molt alta, fins i tot filtres minerals per així, evitar cremades, hiperpigmentació… i replicar-la cada dues hores.

Com he comentat abans, tan important és cuidar la pell del nostre cos, com la pell del nostre rostre, que també es veu afectada pels tractaments oncològics: deshidratació, tibantor, pèrdua de lluminositat, aparició d’aranyes vasculars, taques, etc.

El maquillatge, encara que pugui semblar que en aquests moments no és essencial, pot arribar a ser de gran ajuda per a l’autoestima tant de dones com d’homes. És essencial intentar que la pell estigui ben hidratada sempre abans d’aplicar el maquillatge, i podem utilitzar un corrector per dissimular les vermellors, fins a triar un llapis d’ulls per a dibuixar les celles.

És recomanable avançar-se als canvis i començar amb aquestes cures com més aviat millor. És important no oblidar seguir una rutina diària unes setmanes abans de començar el tractament perquè la pell estigui en bon estat i l’adherència d’aquest sigui òptima.

Per acabar, el meu major consell és que t’estimis a tu mateix/a, que intentis acceptar en la mesura del possible la situació en la qual et trobes, per afrontar-la amb el millor estat d’ànim possible. Envolta’t de gent que t’entengui, et doni suport, et distregui i t’estimi.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.