Hèrnia umbilical Per Marta Seguí

 

Una hèrnia umbilical és una protuberància a nivell abdominal ubicada en el melic o a prop d’ell.

És el segon tipus d’hèrnia més comuna en l’adult després de les hèrnies inguinals. La freqüència es veu augmentada en el sexe femení a causa de l’embaràs. També s’observa en pacients amb obesitat o inflamació abdominal, així com també els pacients amb cirrosis hepàtica a causa de l’acumulació de líquid a nivell abdominal, la dilatació de les venes umbilicals o la debilitat muscular.

Causa

La causa de les hèrnies umbilicals podria ser degut a una debilitat dels teixits de la zona. Es creu que la distensió crònica de la paret abdominal amb augment de la pressió intraabdominal, l’estirament de les fibres dels músculs abdominals i la debilitat dels teixits connectius (pell, teixit subcutani, fàscia superficial, fàscia umbilical i peritoneu) poden ser els responsables que l’aparició d’una hèrnia umbilical.

Diagnòstic

El diagnòstic de l’hèrnia umbilical es realitza a través d’un examen físic de tota la paret abdominal, especialment al voltant del melic. A vegades, els estudis d’imatge com l’ecografia abdominal o el TAC estan justificats per avaluar les complicacions o si el diagnòstic clínic és difícil com per exemple per excés de grassa abdominal.

Tractament

L’evidència científica ens diu que totes les hèrnies umbilicals en l’adult han de reparar-se a través de cirurgia per l’alt risc de complicacions. Existeixen diferents opcions de cirurgies, com per exemple oberta, per laparoscòpia o amb robòtica; i cadascuna d’elles tenen els seus avantatges i desavantatges. Malgrat això, la malla és la més utilitzada perquè ha demostrat que disminueix la taxa de recurrència, inclòs en hèrnies petites. El paper de la fisioteràpia en les hèrnies umbilicals té importància en la prevenció, així com també en la recuperació un cop la reparació està feta. El tractament es basa a millorar la funcionalitat de l’abdomen per aprendre a gestionar millor les pressions, així com també un treball de consciència corporal. Un altre pilar important del tractament de fisioteràpia és alliberar les tensions viscerals de la zona umbilical a través de la teràpia manual directa. I finalment, una part imprescindible del tractament de l’hèrnia umbilical és la reducció o eliminació de la inflamació intestinal a través de canvis en l’alimentació

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.