El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears dóna la raó a l’Ajuntament d’Alaior i el Consell Insular haurà d’assumir la titularitat de 4 carreteres del municipi

Foto: Itziar lecea

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha donat la raó a l’Ajuntament d’Alaior i Consell Insular haurà d’assumir la titularitat i el manteniment de la  carretera de Son Bou, Camí de Torralba (carretera de Cala en Porter), Camí d’En Kane i el Camí de Binifabini (carretera d’Alaior direcció a s’Arenal d’en Castell), en estimar el Tribunal Superior el contenciós-administratiu i el recurs d’apel·lació interposats per part de l’Ajuntament i en considerar el Tribunal  que formen part de la xarxa secundària i no de la local.

José Luis Benejam, batle d’Alaior, destaca que «aquesta sentència és molt important per l’Ajuntament d’Alaior i posa de manifest la bona feina feta per part de l’equip de govern anterior, amb Coia Sugranyes al capdavant, i continuada per l’actual govern, defensant els interessos de tots els ciutadans d’Alaior. Era realment incongruent que Alaior fos l’únic municipi de Menorca on el Consell no assumia el manteniment de cap camí».

«Els ciutadans d’Alaior ens hem sentit discriminats i ‘de segona’ pel Consell. Era una qüestió que es podria haver arreglat sense arribar els tribunals», ha dit també Benejam.

«De la mateixa manera, ha estat sorprenent veure també com els altres partits polítics que conformen la corporació municipal ens critiquessin fortament per anar als tribunals i no defensessin els interessos dels ciutadans d’Alaior per damunt dels interessos de partit», ha conclòs el batle d’Alaior.

L’any 2010, l’Ajuntament va sol·licitar al Consell que assumís la titularitat de les carreteres que el PTI marcava ja com a xarxa secundària. El Consell va emetre un informe sobre les qüestions que presentava l’Ajuntament, indicant que es precisava dur a terme una mutació demanial intersubjectiva i la subscripció d’un conveni entre les administracions.

L’Ajuntament d’Alaior va iniciar tots els tràmits que el Consell sol·licitava, però després el Consell Insular va canviar de parer, i, mitjançant decret, la presidenta Susana Mora va desestimar la cessió d’aquesta titularitat.

Per aquest motiu, l’Ajuntament va interposar un contenciós administratiu contra l’esmentada resolució del Consell amb el fi de dilucidar si aquests quatre camins eren de titularitat municipal o insular, baix la premissa de si pertanyen o no a la xarxa local o secundària, i determinar així a qui corresponien les competències relatives a aquests.

En aquest sentit, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears destaca, entre altres, que el Pla Territorial Insular de Menorca ja inclou aquests 4 camins  dins la xarxa secundària, així com també en l’aprovació inicial del PDS de Carreteres de Menorca s’integren en la mateixa xarxa.

A petició de l’Ajuntament d’Alaior també es va practicar una prova pericial per part d’un tècnic enginyer de camins que també considera que les 4 carreteres han de formar part de la xarxa secundària, ja que la seva funció supera l’àmbit municipal i ajuden a distribuir el trànsit per tot l’àmbit insular.

És més, el Tribunal recalca que:

«la resolució impugnada suposa la culminació d’un error de base comès pel Consell Insular de Menorca. Quan l’Ajuntament d’Alaior va plantejar l’any 2010 que els quatre camins esmentats eren de domini insular, en pertànyer a la Xarxa Secundària, el Consell de Menorca va informar que es tractava d’un supòsit de “mutació demanial intersubjectiva”, i davant l’absència de regulació sobre tals mutacions demanials quan intervenen diverses Administracions, va detallar un procediment, el qual va ser seguit pel Consistori.

És a dir, el procediment que va demanar el Consell a l’Ajuntament, era, en primer lloc, equivocat ja que la titularitat de les carreteres les característiques de les quals permeten la subsumpció a la Xarxa Secundària corresponen als Consells Insulars, sense dilatar-se l’atribució demanial i sense necessitat de cap procediment».

A partir de tot això, el Tribunal considera més que demostrat que els quatre camins reuneixen les condicions d’integració a la Xarxa Secundària, i, per consegüent, la titularitat correspon el Consell Insular, com deia l’Ajuntament.

Davant aquesta sentència, l’Ajuntament d’Alaior demana que de forma immediata el Consell assumeixi el manteniment d’aquestes 4 vies i les futures inversions promeses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.