L’Eurocambra reclama a la CE aplicar “ja” el mecanisme que vincula els fons europeus al respecte de l’estat de dret Populars, socialistes, liberals, Verds i l'Esquerra insten a "actuar" després de l'aval del TJUE al reglament

 

ACN Brussel·les – La majoria dels grups de l’Eurocambra reclamen a la Comissió Europea aplicar “ja” el mecanisme que vincula els fons europeus al respecte de l’estat de dret. Després de l’aval de la justícia europea a la regulació, el Partit Popular Europeu, els socialistes europeus, els liberals de Renovar Europa, els Verds i l’Esquerra Unitària Europea han demanat “actuar” a l’executiu europeu i no “retardar” l’aplicació del mecanisme. En el debat, l’eurocomissari de Pressupost, Johannes Hahn, ha dit que estan ultimant les directrius per a l’aplicació del reglament, les quals Brussel·les no volia publicar abans de la decisió de tribunal de Luxemburg.

A l’inici del debat, la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, ha celebrat que la justícia europea avali el reglament, al qual l’Eurocambra ha donat en repetides ocasions suport i n’ha demanat l’aplicació. “No hi ha temps a perdre”, ha dit Metsola, que ha insistit que l’aplicació del mecanisme “ja no és negociable”.

Al seu torn, Hahn ha insistit que la Comissió Europea està “plenament compromesa” amb l’aplicació del mecanisme i que Brussel·les treballa ja per enllestir la guia per a l’aplicació del reglament.

A més, Hahn ha subratllat que l’executiu comunitari ja ha enviat cartes a Hongria i Polònia per demanar informació sobre qüestions relacionades amb els fons europeus i l’estat de dret.

Roberta Metsola, Presidenta del Parlament Europeu

L’Eurocambra demana “actuar” ja

En el debat, l’eurodiputat del Partit Popular Europeu Siegfried Muresan ha demanat a la Comissió Europea “aplicar la legislació ara” i “sense retards”. “La llei és la llei i s’ha d’aplicar”, ha dit.

L’eurodiputada dels socialistes europeus Iratxe García ha dit que “no és moment d’esperar més”, sinó “d’actuar d’una vegada”. Al seu torn, l’eurodiputada de Renovar Europa Katalin Cseh ha dit que no és moment de “més cartes”, sinó de “no malgastar ni un moment més” i “aplicar el mecanisme ja”.

L’eurodiputada dels Verds Terry Reintke ha acusat Brussel·les de no exercir les seves “responsabilitats”, mentre la de l’Esquerra Unitària Europea Malin Björk ha reclamat un “calendari” per a l’aplicació del mecanisme.

Per contra, l’eurodiputat dels ultres d’Identitat i Democràcia Gunnar Beck ha criticat que la Comissió Europea vulgui “imposar” l’estat de dret i l’ha acusat de no actuar igual amb tots els estats membre, un argument que també ha expressat l’eurodiputat dels Conservadors i Reformistes Patryk Jaki.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.