Més de 40 milions d’euros en tres anys als ajuntaments per a enfortir els serveis socials municipals El pressupost destinat augmenta un 15% i arribarà als 13,2 milions anuals a partir del 2023

 

La pandèmia ha posat de relleu, encara amb més intensitat, la importància dels serveis socials municipals per donar resposta a les necessitats de la ciutadania, de les persones, en els moments de major fragilitat, ja sigui permanent, temporal o sobrevinguda i puntual. Cada any més de 80 mil persones són ateses pels serveis socials municipals.

La Conselleria d’Afers Socials i Esports, en compliment de la Llei de Serveis Socials, impulsada l’any 2009, estableix el cofinançament. En aquest sentit, la Conselleria destinarà en els propers tres anys (2022, 2023 i 2024) un total de 40,2 milions d’euros als ajuntaments. Un total de 38,2 milions d’euros s’articularan via transferència als consells insulars perquè els distribueixin entre els municipis i 2 milions d’euros a través d’una convocatòria de subvenció per a inversions en centres de serveis socials comunitaris (per a la construcció o reforma), que treurà la Conselleria.

Avui, la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ho ha traslladat als consells insulars durant la reunió de la conferència sectorial de Serveis Socials que ha tingut lloc per videoconferència. Una reunió a la qual la Conselleria ha presentat el Pla de finançament dels serveis socials comunitaris bàsics de les Illes Balears per als anys 2022, 2023 i 2024.

Aquestes quanties suposen un increment del 15% respecte dels 11,5 milions actuals. Està previst que ja a partir de l’any 2023 s’arribi als 13,2 milions d’euros, 1,7 milions d’euros més que a l’actualitat.

Augment del personal

El Pla que ha presentat als consells la consellera Fina Santiago planteja un escenari per a l’any 2024 d’augment de professionals, passant d’una exigència d’un treballador social i un educador social cada 7.500 habitants a 5.000 habitants.

L’exigència de la ràtio suposarà passar de 296 treballadors i educadors socials a més de 460. A més, els ajuntaments hauran de tenir un auxiliar cada 10.000 habitants.

El compliment d’aquestes ràtios serà condició per accedir al nou finançament per part dels ajuntaments.

Ajudes econòmiques i actuacions de prevenció

A més de finançar el 50% de les despeses de personal que configuren els serveis socials municipals, la Conselleria, amb aquest doblers, finança actuacions sobre les persones ateses, com són les ajudes econòmiques (emergència social i altres) i les activitats de treball comunitari dirigides a actuacions de prevenció sobre la població atesa.

El Pla de finançament dels serveis socials comunitaris bàsics de les Illes Balears per als anys 2022, 2023 i 2024 presentat avui per la Conselleria d’Afers Socials i Esports és el primer pla que es fa per a tres anys, donant així major estabilitat als ajuntaments.

Aquest pla, ara, haurà de ser aprovat pel Consell de Govern.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.