Les revistes locals de Menorca, avui de festa L’associació celebra els seus primers 30 anys

Les revistes locals són un mitjà de comunicació social, publicacions de periodicitat setmanal, mensual, trimestral o quatrimestral que contenen informació general, notícies, col·laboracions, reportatges, opinió i esports, d’entre altres temàtiques, per donar a conèixer la realitat d’una població.

Avui existeixen a Menorca sis revistes locals: a Ciutadella El Iris (des de 1943) d’edició setmanal; a Sant Lluís S’Auba (1990), a Alaior S’Ull de Sol (1990) i a Ferreries DFerreries (2021), totes tres d’edició mensual; i as Mercadal Xerra i Xala (1996) i a Ferreries Pàgines DFerreries (2021) ambdues d’edició trimestral. Les sis formen l’actual Associació de Premsa Local de Menorca.

Si es fa una ullada a la història de l’associació, es pot dir que la premsa local l’any 1990 va rebre un impuls amb l’eixida de tres noves publicacions (S’Auba,S’Ull de Sol i Cap de Ponent).

Un any més tard, el 1991, les tres publicacions existents a l’illa (El Iris, Revista de Ferreries i Alaior Esportiu), més les noves publicacions van crear una associació per defensar els seus interessos i fer front a una mateixa problemàtica. Així naixia l’Associació de Premsa Local de Menorca (APLM). A final de 1993 l’empenta inicial decau i van entrar en un període d’inactivitat.

A partir de gener de 1996 s’ençata la segona etapa. Per dinamitzar l’APLM es va establir un pla de treball, reunions periòdiques, una junta directiva, es van redactar els estatuts i aquell mateix 1996 va ingresar Xerra i Xala (es Mercadal) i el 1997 Ventet de Fornells, sumant fins a vuit revistes locals. El món de la premsa local menorquina demostrava una gran vitalitat essent presents a gairebé totes les poblacions de l’illa.

Durant els darrers anys, i fins avui, han realitzat diferents activitats per donar a conèixer als menorquins la premsa local que es fa a la nostra illa. El seu acte més singular és la Diada de la Premsa Local de Menorca, que realitzen des de l’any 2001.

A l’acte solen convidar a alguna persona coneixedora del món de la premsa local perquè parli d’algun tema d’interès. Abans feien un reconeixement a diferents persones voluntàries de les revistes. Avui es conclou amb una actuació musical, un glosat o una obra de teatre.

L’APLM manté contacte amb la Premsa Forana de Mallorca i l’Associació de Premsa Comarcal Catalana, així com a nivell institucional ho fan amb el Consell Insular i el Govern Balear.

La presència del català a les revistes locals era present d’una manera desigual. Des de 1999, a partir d’un estudi sobre l’ús del català, es va impulsar el seu ús, la qual cosa implica que des de fa dues dècades les revistes locals menorquines s’editin el 100% en català, essent actualmente gairebé l’únic tipus de mitjà de comunicació de proximitat a Menorca que apostin per usar el català.

La desaparició de revistes emblemàtiques com Revista de Ferreries, Alaior Esportiu, Cap de Ponent i Ventet de Fornells ara s’ha compensat amb l’aparició de DFerreries i Pàgines DFerreries, donant una nova empenta a la premsa local menorquina.

En definitiva, la premsa local informa i ajuda d’una manera decidida a conrear la identitat d’un poble, d’un territori, oferint la possibilitat de llegir una revista local en català, un interés que demostren els lectors per conèixer tot el que passa al seu poble i rebent el suport dels anunciants i administracions locals. Per açò el 19 de febrer realitzarem una festa a l’Ajuntament d’Alaior.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.