Els països nòrdics, capdavanters en l’ús de renovables, marquen el camí de la transició energètica a la UE Poc més del 20% de l'energia que es consumeix al bloc europeu prové d'energies verdes

 

ACN Brussel·les – Els països nòrdics lideren el camí cap a la transició energètica a la Unió Europea. Suècia està al capdavant en l’ús de renovables, que representen un 60% en el seu consum final brut d’energia, segons dades del 2020. La segueixen Finlàndia, amb un 44%, i Letònia, amb un 42%. Fonts comunitàries destaquen Finlàndia com un dels estats que més està millorant darrerament en la transició energètica. Milan Elkerbout, investigador del CEPS, assegura a l’ACN que la geografia juga un paper “molt important” i que “per això els països nòrdics són capdavanters”. A l’est, Hongria (14%) i Polònia (16%) estan a la cua d’Europa, però en general encara queda camí per recórrer: poc més del 20% de l’energia consumida a la UE prové d’energies verdes.

A l’estat espanyol les renovables representen un 21% del consum final d’energia, segons les dades del 2020 de l’oficina estadística de la UE, l’Eurostat. A Catalunya no s’arriba al 10%, segons les últimes dades publicades per l’Institut Català d’Energia.

La gran majoria de l’energia que es consumeix a la UE prové dels combustibles fòssils. Entorn d’un 37% de l’energia consumida a la UE el 2019 s’havia produït amb petroli o derivats, i al voltant del 20% amb gas.

A l’inici del seu mandant, la Comissió Europea d’Úrsula Von der Leyen va presentar el Pacte Verd Europeu, una estratègia per convertir la UE en un continent climàticament neutral l’any 2050. El juliol del 2021 el pla es va concretar amb un gran paquet de mesures, l’anomenat ‘Fit for 55’, que reclama duplica l’ús de les renovables per aconseguir que representin el 40% del consum final energètic el 2030.
“És un objectiu molt ambiciós, difícil, però no impossible”, assenyala Milan Elkerbout, i afegeix que “requereix inversions molt grans en renovables i electrificació”. Per exemple, l’executiu europeu vol promocionar els cotxes elèctrics perquè substitueixin els vehicles de combustió, que ja no es podran vendre a la UE a partir del 2035, si s’aprova el paquet legislatiu.

Tot i això, l’expert del CEPS considera que parlar de “continent neutral” és més aviat una posició “política” de la CE, atès que la UE representa poc més de la meitat de tot el continent europeu en termes de població. “La CE no podrà controlar què passa en els països que no formen part de la UE”, avisa Elkerbout.

Radiografia europea

La UE s’havia marcat com a objectiu aconseguir que el 20% del consum final brut d’energia procedís de fonts renovables el 2020. Es va assolir amb una quota del 22,1%, dos punts per sobre de l’objectiu fixat. Ara bé, a cada estat membre se li exigia un esforç diferent, tenint en compte el seu punt de partida.

A banda dels països nòrdics, de forma general, els estats membres van complir amb els percentatges fixats per la Unió per cada país. Entre aquests hi ha Àustria (36,5%), per sobre del 34% que se li exigia, Portugal (34%), per sobre del 31% fixat, o Estònia (30%) i Eslovènia (25%), que es van assolir arribant al 25% exigit. Espanya es va situar en un 21%, un punt per sobre del 20% fixat. En el cas d’estats com Alemanya (19%), Bèlgica (13%), o els Països Baixos (14%) simplement van ajustar-se als percentatges esperats sense sobrepassar-los.

França és l’únic país que no va complir amb el mínim percentatge d’energia generada per fonts renovables del total del seu consum d’energia. Amb un 19,1% es va quedar gairebé quatre punts per sota del 23% que la UE li exigia. Pel que fa a Polònia, l’únic país que el 2019 va vetar Pacte Verd Europeu, el 2020 va complir amb l’objectiu que li havia fixat per la UE i va generar un 16% de la seva energia amb fonts renovables. Tot i això, se situa a la cua d’Europa junt amb pisos com Hongria, on es va assolir tan sols un 14%.

Electrificació

Des de Brussel·les es veu important l’electrificació en la indústria o el transport per reduir la dependència dels combustibles fòssils, tot i que més de la meitat de l’electricitat encara es produeix amb fonts d’energia que no són verdes.

Un 37,5% de l’electricitat que es consumeix a la UE prové de fonts renovables, segons dades del 2020. L’energia eòlica i la hidràulica representen més de dues terceres parts del total d’electricitat generada per fonts renovables, un 36% i 33% respectivament, mentre que la solar representa un 14%. L’Eurostat confirma que l’energia solar és la font que més ràpid ha crescut i desenvolupat en els últims anys, ja que el 2008 només representava un 1% del total en el consum d’electricitat.

Àustria és capdavantera en el consum d’electricitat produïda per energies verdes, que representen el 78%, seguida de Suècia amb un 74%. Països com Dinamarca, Portugal o Letònia, l’any 2020 van generar més de la meitat del consum d’electricitat a través de renovables. Contràriament, el percentatge va estar per sota del 15% en estats com Malta (9,5%), Hongria (11,9%), Luxemburg (13,9%) o Txèquia (14,8%).

D’altra banda, dades del think tank EMBER mostren que Polònia genera un 83% d’energia elèctrica amb combustibles fòssils, el país de la UE amb el percentatge més elevat pel que fa a producció d’electricitat a través de fonts com el gas natural, el carbó o el petroli. Darrere de Polònia hi ha els Països Baixos, on un 72% de la seva energia elèctrica prové dels combustibles fòssils, un 25% de les renovables i un 3% de l’energia nuclear. Grècia (64%), Irlanda (59%), i Itàlia (57%) són també països on el percentatge de producció d’electricitat amb combustibles fòssils supera més de la meitat del total. A l’altra cara de la moneda hi ha Suècia, el país de la UE amb un percentatge més baix, només un 2% de la seva electricitat prové de combustibles. Un 68% de la seva energia elèctrica es produeix amb renovables, i un 30% amb energia nuclear.

Entre els membres de la UE veiem que països com França tenen un percentatge de producció elèctrica a través de combustibles fòssils molt baix (9%) perquè la principal font són les nuclears (68%). A Alemanya, els combustibles fòssils representen un 44% del total, l’energia nuclear un 11%, i les renovables un 45%, segons dades d’EMBER.

Pel que fa a Espanya, un 34% de l’electricitat es genera amb combustibles fòssils, un 22% amb nuclears, i un 43% amb renovables. Àustria, Dinamarca i Portugal són alguns dels països que no fan servir fonts nuclears per generar electricitat, que es produeix principalment amb renovables.

Horeca Menorca, feria Hostelería y restauración 2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca