Actes 8 Març

Greenpeace denuncia que el gel marí de l’Antàrtida ha assolit mínims històrics L'ONG adverteix que el col·lapse climàtic a la regió és "evident" davant un augment de les temperatures sense precedents

 

ACN Brussel·les – Greenpeace ha emès un comunicat aquest dimarts on denuncia que el gel marí a l’Antàrtida es troba en mínims històrics. D’acord amb les dades del Centre Nacional de Dades de Gel Marí, l’ONG detalla que el gel marí al voltant del continent ha caigut de 2,1 milions de km² el 2017 a 1,98 milions de km², l’última dada recollida el passat diumenge 20 de febrer. L’ONG parla d’un col·lapse climàtic “evident”. Segons Greenpeace, algunes parts del continent antàrtic s’escalfen més de pressa que qualsevol altra regió del món. “Els éssers humans depenen d’uns oceans saludables per poder sobreviure; aquesta és una clara advertència que hem de protegir-los per sempre”, ha advertit Laura Meller, responsable d’Oceans de Greenpeace.

En la mateixa línia, Greenpeace assenyala que la salut dels oceans és “clau” per reduir l’impacte de l’emergència climàtica perquè ajuden a mantenir el carboni emmagatzemat de forma “segura”.

Segons el comunicat de l’ONG, la comunitat científica adverteix que és necessari protegir almenys el 30% dels oceans amb xarxes de santuaris per tal que els ecosistemes marins puguin desenvolupar “més resiliència” davant els canvis climàtics. En aquest sentit, Greenpeace reclama la formació d’un Tractat Global dels Oceans que permeti la creació de santuaris marins en aigües internacionals i lliures de qualsevol activitat humana perjudicial. Aquest tractat podria acordar-se a l’ONU el pròxim mes de març.

Greenpeace adverteix també que la Península Antàrtica Occidental és una de les àrees del planeta on s’està experimentant un escalfament més ràpid, i només algunes zones del Cercle Polar Àrtic pateixen un augment de les temperatures únic, per sobre dels 3 °C de mitjana. De fet, el mes de febrer de 2020 l’Organització Meteorològica Mundial confirmava que el continent antàrtic havia assolit un nou rècord de temperatura màxima puntual de +18,9 °C

Amb relació a la fauna que habita el continent, Greenpeace apunta que les poblacions de pingüins es troben en una situació greu deguda el fort impacte que té el canvi climàtic a la regió. Les colònies de pingüins s’han desplomat en nombre d’individus, fins a un 77% menys en els últims cinquanta anys segons dades de l’ONG.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.