PIME defensa les vivendes turístiques vacacionals com a eix vertebrador del model turístic que té Menorca

Maó, 22 de febrer: La vivenda turística vacacional representa el 32 per cent de les places turístiques que hi ha avui dia a Menorca i ha estat l’element que ha ajudat des de fa 30 anys a configurar un model turístic propi a l’illa diferenciat, destinat al visitant que prefereix viatjar per lliure. Així ho van manifestar ahir la Secretaria de la Petita i Mitjana Empresa de Menorca, Maria Garcia i el President de l’Associació de Vivendes Turístiques de Menorca (VITURME), Javier Pons, en la reunió que van mantenir amb els socis del Cercle d’Economia de Menorca dins el cicle dedicat a analitzar el model turístic i la temporada. Des de PIME van afirmar que si no hagués estat per les vivendes turístiques vacacionals, Menorca no hauria pogut tenir temporada turística ni al 2020 ni al 2021.

Els dos representants de PIME també van voler deixar clar que les vivendes turístiques vacacionals no eren les culpables de la suposada i inexistent saturació de la que es parla, perquè el creixement d’aquests habitatges havia estat sostingut en el temps i no de nova creació, sinó de canvi d’us de residencial a turístic. “La xifra de visitants de l’any passat va ser inferior a la de 2019 en 540.000 persones, tenint en compte que només van poder venir turistes de juliol a octubre i que si agaféssim el mateix període de mesos de 2019, també hauria estat 90.000 persones menys” va explicar Maria Garcia. “S’hauria de ser més rigorós quan es parla de que estem saturats. El que realment ha passat és que hi ha hagut un major increment de la mobilitat perquè el turista s’ha deixat veure més i això ha estat molt positiu perquè ha redistribuït les rendes turístiques de manera molt més equitativa, generant beneficis a les empreses menorquines que son les que contracten persones i serveis aquí.” ha recalcat Garcia. “És el que tots buscàvem fa uns anys quan criticàvem que el turisme només beneficia als grans grups” va afegir. També va argumentar que l’estat de les infraestructures de Menorca que tampoc ajudava a una millor mobilitat.

Critica la moratòria imposada pel Govern Balear tal i com s’ha plantejat i considera que afectarà negativament als interessos de la societat menorquina

Pel que fa al suposat increment de vivendes turístiques il·legals, el representant de VITURME va voler posar èmfasi en la feina que s’havia fet precisament per legalitzar les que no ho estaven. “Cada vegada n’hi ha menys sense llicència turística perquè s’ha fet una feina de formigueta que també ha anat el sentit de promoure que les diverses feines de manteniment de finques, jardins i piscines no es facin sense factura” explicava Pons. Per la seva part, Maria Garcia va recordar que les vivendes turístiques també estaven prohibides en rústic, un tema que no entenien perquè era la manera de rehabilitar cases que queixen i que podrien complementar la regeneració del camp de Menorca que no només podia tenir grans hotels de luxe.

 

 

Crítica la moratòria

 

Des de PIME van criticar davant els socis del Cercle la moratòria imposada via decret pel Govern Balear tal i com s’havia plantejat ja que des de Menorca, ja hi havia un consens general de quin era el topall de creixement establert al Pla Territorial Insular de 2003. “S’ha pres la costum en política que quan una cosa molesta s’ha de prohibir o limitar en comptes d’ordenar-la o gestionar-la” va dir Garcia. També van criticar que l’executiu balear hagués menystingut als sectors turístics menorquins com ells, al ni tant sols consultar-los. “Aquesta situació s’hauria de reconduir, Menorca hauria de tenir més pes a les decisions del Govern i qualsevol norma que es vol imposar hauria d’anar acompanyada d’un estudi econòmic de quin serà l’impacte que pot produir. Cada illa és diferent i s’ha legislat de manera universal sense tenir en compte els interessos dels menorquins” va explicar Maria García. “Hi ha persones que porten cinc anys esperant a donar d’alta la seva vivenda turística i que ara s’haurà d’esperar quatre mes. Això és anar contra els ciutadans, que amb aquestes rendes que generaven i que, en el passat, per exemple, ajudaven a pagar la carrera d’un fill” va posar com exemple la Secretaria de PIME.

 

Temporada 2022

 

De cara a aquesta temporada, el President de VITURME ha anunciat que les reserves de vivendes turístiques vocacionals van a bon ritme ja que a les peticions de client nacional que ja pràcticament han omplert juliol i agost, aquesta temporada també s’afegiran les del mercat britànic que serveixen per omplir els mesos anteriors i posteriors. “El mercat britànic està llogant maig i juny i les darreres setmanes les famílies comencen a decidir-se també per confirmar les places” ha afegit Javier Pons. Un altre dels col·lectius que també té bones perspectives és l’Associació d’Empreses de Turisme Actiu on hi ha també les empreses nàutiques que han funcionat bé fins i tot en les pitjors èpoques de la pandèmia.

Des de PIME van comentar que la connectivitat era la peça clau per aconseguir allargar la temporada i que els esforços de la Fundació Foment del Turisme s’han de continuar dirigint cap aquí.

 

Precisament la propera cita d’aquest cicle de trobades on-line serà a principis de març amb Elena Costa, Gerent de la Fundació Foment del Turisme, acompanyada de Laura Ruiz, Directora Insular de Turisme i Fons Europeus del Consell Insular de Menorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.