Avui a les 11 a la Catedral es celebra una Missa d’Acció de Gràcies pel ministeri episcopal de Mons. Francesc Conesa Resum de les actuacions més significatives de Mons. Francesc Conesa Ferrer durant els cinc anys en què ha exercit el seu ministeri episcopal a Menorca

 

Mons. Francesc Conesa Ferrer

RESUM DEL SEU EPISCOPAT A LA DIÒCESI DE MENORCA (2017-2022)

 

Pla diocesà de pastoral

La primera iniciativa important va ser elaborar i engegar el pla diocesà de pastoral. Amb aquesta finalitat, durant el curs 2017-2018 es van constituir grups de reflexió a les parròquies i comunitats cristianes, que van treballar un qüestionari titulat “Discernir per evangelitzar”, inspirat a l’Ex. Ap. “Evangelii Gaudium” del Papa Francesc. Es van constituir 75 grups a la Diòcesi, que van anar fent aportacions als vuit temes de reflexió i diàleg proposats. Després de cada tema, es va anar oferint als grups un resum de les aportacions. Finalment, tots aquests suggeriments es van veure reflectits en dos documents. El primer es titulava “Reptes de l’Església de Menorca”, on es presentaven els deu desafiaments que es consideraven més importants en relació amb l’estil de la nostra pastoral i amb els camps d’acció. El segon document contenia la proposta de pla de pastoral per als anys 2018-2022, elaborat a partir d’aquests reptes. Aquests documents van ser presentats i aprovats a la Trobada Diocesana de 8 de juny de 2018.

El pla pastoral aprovat tenia com a objectiu “Créixer com a Església de portes obertes: comunitària, acollidora, samaritana i en sortida” i com a lema “anau per places i camins”. El pla tenia com a text bíblic de referència la paràbola dels convidats al banquet (Lc 14, 15-24; Mt 22, 1-10) i establia dos camps prioritaris d’acció: la família i els joves. Des del curs 2018-2019 s’ha treballat aquest pla de pastoral. Cada any es concreten els objectius i les accions que s’han de dur a terme. A principi de curs, les parròquies programen aquestes accions i al final de curs es realitza una avaluació. El 8 de juny del 2019 es va realitzar una trobada diocesana per avaluar el curs i programar el següent. Els anys 2020 i 2021, a causa de la pandèmia del cóvid-19, es va substituir aquesta trobada per una pregària d’inici de curs a cadascun dels arxiprestats al mes de setembre, en què es van presentar les línies de programació diocesana del curs. El pla projectat acaba durant el curs 2021-2022, quedant pendent l’avaluació del mateix, per valorar allò que ha significat per a l’Església de Menorca i els avenços que s’han donat.

Reforma d’alguns organismes diocesans

Durant l’episcopat de Mons. Francesc Conesa, s’han realitzat diverses reformes als organismes diocesans. En primer lloc, es van reformar els estatuts del Consell de Presbiteri, que va passar a incloure tots els sacerdots de la Diòcesi (aprovats el 2 de febrer de 2017) i també es van reformar els estatuts del Consell diocesà de pastoral, aprovats el 17 d’abril del 2017.

Durant el curs 2018-2019 es va treballar als diversos consells diocesans la revisió de les diverses àrees i secretariats de la Cúria Diocesana, a la secció pastoral, que va conduir a promulgar un nou estatut l’1 de setembre de 2019. Aquesta reforma va conduir a agrupar els secretariats en quatre àrees: àrea de l’anunci, àrea de litúrgia i espiritualitat, àrea de la pastoral social i àrea del laïcat. Al servei de la informació i la comunicació s’establia un Gabinet de comunicació. Aquesta reforma va suposar, sobretot, la incorporació de nombrosos laics a la direcció dels secretariats diocesans, obrint-se a una participació més plena a la pastoral diocesana.

Un altre àmbit de renovació ha estat l’àrea econòmica del Bisbat. Al setembre de 2017 va començar un nou ecònom al Bisbat. Després de ser estudiat pels Consells diocesans, l’1 de setembre de 2020 va ser aprovat l’Estatut de la secció administrativa de la Cúria de Menorca, on s’estableixen les funcions que corresponen al Consell diocesà d’economia i l’ecònom diocesà. Es va crear en aquesta ocasió una “oficina de transparència i rendició de comptes” i es va reactivar la “comissió diocesana de patrimoni”. La finalitat d’aquesta reforma va ser afavorir més claredat, transparència i control dels comptes de la Diòcesi. Aquest procés ha anat acompanyat de la implantació del programa de gestió parroquial (ERP GiiP), desenvolupat per la conferència episcopal espanyola, que facilita la gestió dels comptes i la presentació dels pressupostos. Últimament s’ha treballat també un “Vademècum per a l’administració econòmica de les parròquies”, que té com a finalitat ajudar els consells d’economia de les parròquies a la seva gestió econòmica.

El directori per a la iniciació cristiana

Durant diversos anys s’ha treballat en l’elaboració d’un “Directori pastoral per a la iniciació cristiana”, que finalment va veure la llum amb data 31 de maig del 2021. Aquest directori concreta els principis fonamentals per a la pràctica de la catequesi i estableix l’itinerari que ha de seguir-se a la Diòcesi. Per elaborar aquest directori es va distribuir el curs 2018-2019 un qüestionari sobre la iniciació cristiana, que va ser treballat pels grups de catequistes de les parròquies i pels equips sacerdotals dels arxiprestats. A la llum de les respostes a aquell qüestionari es va elaborar un primer esborrany que es va distribuir al març del 2020, però no va poder ser estudiat a causa de la declaració d’estat d’emergència. Al setembre del 2020 es va distribuir una versió millorada de l’esborrany que va ser treballat fins a l’abril del 2021. Amb les observacions rebudes es va fer un segon text, que va ser sotmès als consells diocesans el maig del 2021, per ser finalment aprovat pel bisbe. El directori s’ha començat a aplicar aquest curs.

Acció social de l´Església

Durant el pontificat de Mons. Conesa es va potenciar l’acció social de l’Església i, particularment, l’acció de Càritas. Com a conseqüència de la crema de la nau TIV al juny del 2017 es va posar en marxa una nova nau de Mestral al polígon de Maó (desembre 2018) i es va realitzar una adaptació profunda de l’antiga nau-magatzem de Mestral (octubre 2019). Posteriorment, es va ampliar la nau del polígon de Maó, per disposar de més espais (setembre 2021).

Un altre projecte important que es va posar en marxa va ser Paidós a Ciutadella (octubre 2019), dirigit a famílies que es troben en situació de vulnerabilitat, per ajudar-les a l’educació dels seus fills. D’aquesta manera es continuava l’acció del Centre obert Es Barracó oferint un acompanyament integral a les famílies amb nens entre 0 i 12 anys.

Arran de la crisi econòmica i social provocada per la pandèmia del Covid, la Diòcesi va prendre la iniciativa de crear un “Fons de solidaritat”, per ajudar a pagar els lloguers i subministraments de les famílies més necessitades. A l’aportació inicial de 100.000 € realitzada per la Diòcesi, es van unir els donatius de moltes parròquies, entitats i persones particulars, que han aconseguit que aquest fons –que és gestionat per Càritas- es mantingui actiu als nostres dies i segueixi prestant ajuda.

Impuls del laïcat

Un element important durant aquests anys ha estat l’impuls de la participació dels laics a la vida de l’Església. Amb aquesta finalitat la nostra Diòcesi va participar al Congrés de Laics que, amb el títol de “Poble de Déu en sortida”, va organitzar la Conferència Episcopal Espanyola. L’abril del 2019 es van constituir grups de reflexió que van anar treballant els temes proposats. El 12 d’octubre del 2019 es va celebrar la fase diocesana del Congrés al Santuari del Toro; després, al febrer de 2020, un grup de fidels de Menorca va participar a la trobada nacional. La pandèmia del covid-19 va impedir que les conclusions del Congrés s’anessin aplicant, si bé durant aquest curs se n’ha reprès la posada en marxa.

Una altra iniciativa que pretén impulsar el laïcat és la celebració del Sínode dels Bisbes, convocat pel Papa Francesc, que té com a tema de reflexió la sinodalitat. Aquest Sínode vol potenciar la participació dels laics a la vida i missió de l’Església. A la nostra Diòcesi s’està desenvolupant la fase diocesana, que conclourà amb una trobada el proper 30 d’abril.

La visita pastoral

Des d’octubre del 2019 fins al febrer del 2022 s’ha desenvolupat la visita pastoral a la Diòcesi, amb el lema “Aneu i anuncieu el que heu vist i sentit”. La visita va començar per l’arxiprestat de Maó a l’octubre del 2019 i va seguir per l’arxiprestat del centre, fins que es va veure interrompuda el març del 2020 per la pandèmia del cóvid-19. Posteriorment, a l’octubre del 2021 es va reprendre la visita pendent a Ferreries i es va desenvolupar la visita a l’arxiprestat de Ciutadella. El Sr. Bisbe ha visitat les parròquies i totes les realitats relacionades amb elles, romanent un mínim d’una setmana a cada comunitat i acompanyant la seva vida, per tal de conèixer la seva vitalitat i ajudar-los a créixer com a evangelitzadors. La visita ha estat una experiència enriquidora tant per a les parròquies com per al Sr. Bisbe.

Diàlegs amb el bisbe

L’octubre del 2017 es va posar en marxa la iniciativa “Diàlegs amb el bisbe”, que inicialment es van desenvolupar a la Catedral, però que després es van anar realitzant a cadascun dels tres arxiprestats. L’objectiu era facilitar un espai de diàleg amb tothom, tant creients com no creients; donar a conèixer la visió de l’Església catòlica sobre alguns temes d’interès i intercanviar opinions i punts de vista sobre qüestions que ens afecten a tots (la persona humana, la societat, la cura del planeta, etc.). Durant aquests anys s’han tractat temes com els fonamentalismes, la reencarnació, el laïcat, les religions, la dona a l’Església, l’abús de menors, els diners de l’Església, la responsabilitat a l’educació, l’eutanàsia i la sinodalitat.

Celebració d’alguns aniversaris

Durant els anys d’episcopat de Mons. Francesc Conesa, la Diòcesi ha celebrat alguns aniversaris. El primer va ser la celebració del 1600 aniversari de la Carta del Bisbe Sever, que es complia el febrer del 2018. Amb aquesta finalitat, amb ajuda d’altres organitzacions socials i culturals, es van realitzar diversos actes culturals i religiosos, exposicions i peregrinacions commemorant aquest esdeveniment .

També es va celebrar el 75 aniversari de la coronació canònica de la Verge de Monte Toro, que va ser inaugurat pel Nunci Apostòlic, Mons. Renzo Fratini, el 8 de maig de 2018 i va culminar amb una gran celebració al Santuari el 12 de setembre de 2018. Durant aquest temps es va realitzar una exposició al Santuari, es van publicar diversos articles i es van impartir algunes conferències.

El 18 de juny del 2029 es van complir 300 anys de la dedicació de l’Església de Santa Maria de Ciutadella, la nostra actual Catedral. A aquest efecte el bisbe va escriure una carta pastoral titulada “El significat de la Catedral. Guia espiritual de la Catedral“. Al mes de juny es va presentar un llibre commemoratiu, amb alguns estudis sobre la Catedral, es va realitzar una exposició sobre la Catedral als soterranis de Cal Bisbe i es va celebrar una solemne Eucaristia d’acció de gràcies.

El projecte sobre el Santuari de la Mare de Déu del Toro

Des que va iniciar el seu camí a Menorca, el bisbe va mostrar una predilecció i afecte especial pel Santuari de la Patrona, la Verge del Monte Toro. La primera acció que va emprendre va ser continuar l’obra promoguda per l’Ajuntament des Mercadal, per pujar l’aigua corrent fins al Santuari. Aquestes obres es van realitzar en els períodes hivernals del 2019 i 2020 i han culminat aquest curs. Seguidament es va apostar per una renovació de les instal·lacions al voltant del Santuari, per la qual cosa es va presentar un Pla parcial pel cim del Toro davant de l’Ajuntament de Mercadal el juny de 2019. Recentment s’ha introduït una petició perquè es puguin continuar amb els usos ja existents, a fi d’agilitzar l’aprovació de les desitjades obres per a reforma de la casa d’exercicis (hostatgeria) i altres instal·lacions del Santuari.

D’altra banda, el mes de març del 2018 les religioses Franciscanes Filles de la Misericòrdia van haver de deixar l’atenció al Santuari, després de vint-i-quatre anys, perquè no disposaven de personal. El Sr. Bisbe va estar parlant amb diverses congregacions i, finalment, el setembre del 2018 va establir-se al Santuari una comunitat contemplativa d’origen colombià, les Filles de la Sagrada Família, que actualment viuen al Santuari.

En ocasió de la festa de la Mare de Déu de Monte Toro, el passat mes de maig, el Sr. Nunci del Papa, Mons. Bernardito Auza, va visitar la nostra Diòcesi, celebrant l’Eucaristia al Santuari i a la Catedral.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.