Actes 8 Març

Ucraïna xifra en 198 els civils morts des de la invasió i Zelenski diu que l’exèrcit ha fet “descarrilar” l’atac a Kiev El president ucraïnès intensifica els seus contactes amb líders europeus i les apel·lacions a la UE

El ministeri de Salut d’Ucraïna ha xifrat en 198 el nombre de víctimes mortals civils comptabilitzades des de l’inici de la invasió de Rússia. Entre ells, asseguren, hi ha fins a tres nens. Entre els últims atacs, destaca el d’un míssil que ha impactat a un edifici d’habitatges de la capital, Kiev, però segons el govern no hi ha hagut víctimes mortals tot i que sí sis ferits i desenes d’evacuats. El president ucraïnès, Vladimir Zelenski, que ha intensificat els seus contactes amb líders europeus, assegura a més que en les darreres hores el seu exercit ha aconseguit “fer descarrilar” els plans de Rússia per a atacar Kiev.

Les xifres de morts acumulades se sumen a les imatges de les grans ciutats ucraïneses amb gran part de la població refugiada en soterranis, estacions de metro i espais on esperen protegir-se de possibles bombardejos russos. Després d’haver resistit durant la nit els atacs de l’exèrcit rus, Zelenski ha assegurat, a través de l’Oficina de la Presidència del seu govern, que el seu exèrcit ha “fet descarrilar” les intencions dels russos per a la capital. “Hem resistit i estem repel·lint amb èxit els atacs dels enemics. La lluita continua en moltes ciutats i regions del país. Kíev i les ciutats clau al voltant estan controlades pel nostre exèrcit”, ha explicat.

Part de la guerra s’està jugant a les xarxes també. I aquí Zelenski ha estat especialment actiu aquest dissabte al matí, utilitzant Twitter per a enviar missatges i per a explicar que està intensificant els contactes amb Europa i les apel·lacions a les seves autoritats. Així, en una piulada, el president ucraïnès ha considerat que aquest “és un moment crucial per tancar la llarga discussió d’una vegada per totes i decidir sobre la pertinença d’Ucraïna al Unió Europea”. “S’ha de parlar d’una assistència més eficaç i de la lluita heroica dels ucraïnesos pel seu futur lliure”, ha dit, apel·lant així a resoldre sobre l’entrada del seu país a la UE.

De la mateixa manera, Zelensky ha explicat en diverses piulades que ha mantingut converses amb líders europeus. “Ucraïna està lluitant contra l’invasor amb armes a les mans, defensant la seva llibertat i el seu futur europeu. Estic parlant amb Von Der Leyen d’una assistència efectiva al nostre país des de la UE per a aquesta lluita heroica”, ha dit. I en altra piulada també explica que ha parlat amb el primer ministre italià, Mario Draghi i que li ha dit que el seu país “dona suport a la desconnexió de Rússia del SWIFT, la prestació d’assistència de defensa”, alhora que insisteix en demanar que Ucraïna formi part de la UE. A un altre tuit, Zelensky afirma que està rebent trucades de suport anunciant ajudes del president de Suïssa i del primer ministre de Grècia. “Gràcies per les decisions”, conclou Zelensky.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.