Marlaska: “Europa i Espanya no estalviaran esforços per acollir refugiats d’Ucraïna” Brussel·les proposa activar la Directiva de Protecció Temporal per facilitar l'arribada d'exiliats

 

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska

ACN Brussel·les – El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que Espanya està “compromesa al màxim” per acollir persones desplaçades que fugen de la guerra d’Ucraïna. “Europa i Espanya no estalviaran esforços per acollir refugiats d’Ucraïna”, ha afirmat Marlaska aquest diumenge a la seva arribada a la reunió extraordinària amb els seus homòlegs europeus a Brussel·les. No obstant això, el ministre de l’Interior no ha volgut fer estimacions de la capacitat d’acollida d’Espanya i ha apuntat que, en tot cas, serà una resposta “europea”. De fet, la comissària europea d’Interior, Ylva Johansson, proposarà als ministres activar la Directiva de Protecció Temporal de la UE per facilitar l’arribada dels exiliats provinents d’Ucraïna.

“En la meva opinió es tracta del moment adequat per usar la Directiva de Protecció Temporal, per donar una protecció adequada a la gent que fuig i la possibilitat de quedar-se a la UE”, ha manifestat la mateixa Johansson en la prèvia a la reunió extraordinària de Brussel·les. La directiva –que existeix des del 2001, però que mai s’ha posat en funcionament- estableix un dispositiu per afrontar les arribades massives a la Unió Europea de persones estrangeres que no poden tornar als seus respectius països, especialment per motius de guerra, violència o violacions dels drets humans. La norma permet donar un permís de residència i treballar de manera automàtica a totes les persones durant un any i prorrogable a tres.
“Espanya, dins el marc de la UE, de l’OTAN i d’altres compromisos internacionals, és un país que és i serà solidari”, ha volgut remarcar Marlaska, que ha avançat que donarà suport “a qualsevol mesura que s’adopti” en referència als refugiats d’Ucraïna. “Els desplaçats tindran sempre la solidaritat d’Espanya, no hi ha cap dubte al respecte”, ha insistit el ministre de l’Interior, que ha recordat el paper d’Espanya en d’altres desgràcies humanitàries com a Síria o els migrants al Mediterrani. Sobre la Directiva de Protecció Temporal, Marlaska ha indicat que “estudiaran” si és la mesura més eficaç per atendre les necessitats dels refugiats ucraïnesos i ha precisat que la norma ja està transposada a la legislació espanyola.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.