La Relatora Especial de l’ONU denuncia un altre cas de custòdia infantil a Espanya que ignora proves d’abusos sexuals El grup de treball de violència de gènere de l’ONU adverteix que no és un cas "aïllat" a l'estat espanyol

Reem Alsalem

 

ACN Brussel·les – La Relatora Especial de violència de gènere de l’ONU, Reem Alsalem, ha denunciat en un comunicat la decisió presa per un tribunal espanyol de concedir la custòdia d’una nena de set anys al seu pare, sobre el qual pesen acusacions d’abusos sexuals. El grup de treball sobre la discriminació contra les dones i les nenes adverteix que aquest fet posa en “greu perill” a la nena, i que es tracte d’un “error judicial”. “Ens preocupa profundament que aquest no sigui un cas aïllat”, han expressat. Els experts han afirmat en el comunicat que han rebut informació sobre diversos casos a Espanya de mares que perden la custòdia per intentar protegir les seves filles i fills de “pares abusius”.

“Les nenes i nens a Espanya continuen exposats al risc de violència i abús sexual per un sistema judicial que sembla que afavoreix els pares en els casos de custòdia, fins i tot quan hi ha antecedents de violència domèstica o proves d’abús contra els nens i les mares”, adverteixen les especialistes en el comunicat.

Les expertes de l’ONU han expressat la seva preocupació pel cas concret de Diana García M., que va perdre la custòdia de la seva filla després d’una decisió d’un jutjat de Pozuelo de Alarcón i confirmada per un tribunal superior el febrer del 2022. Les especialistes diuen que malgrat els antecedents de violència domèstica i de les proves d’abusos sexuals comesos contra la filla, el tribunal d’apel·lació va determinar que el pare “no suposava un risc” per a la nena i li va concedir la custòdia completa.

Així, des de l’organització demanen que es prenguin “mesures urgents” per protegir la filla de Diana Garcia M. de perill de patir “danys addicionals”, i exigeixen que s’adoptin mesures “més àmplies” per evitar la mala aplicació de la llei.

La denúncia s’ha presentat de forma conjunta per les expertes i experts de l’ONU Reem Alsalem, Relatora Especial sobre la violència contra la dona, les seves causes i conseqüències, el Grup de Treball sobre la discriminació contra les dones i les nenes, format per Melissa Upreti (presidenta), Dorothy Estrada Tanck (vicepresidenta), Elizabeth Broderick, Ivana Radačić i Meskerem Geset Techane, i per Tlaleng Mofokeng, Relatora Especial sobre el dret a la salut física i mental, i Nils Melzer, Relator Especial sobre la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.