Publicada la 9a unitat didàctica de la Reserva de Biosfera: «Rondalles i llegendes» Aquesta unitat didàctica se centra a divulgar entre els alumnes de secundària obligatòria i batxillerat la narrativa popular de l’illa

 

L’Agència Menorca Reserva de Biosfera i el Servei de Política Lingüística i Patrimoni Cultural Immaterial, del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca, han unit esforços per publicar aquest nou número dels Quaderns Didàctics de la Reserva de Biosfera que duu per títol «Rondalles i llegendes». Aquesta unitat didàctica se centra a divulgar entre els alumnes de secundària obligatòria i batxillerat la narrativa popular de l’illa, formada per un conjunt de relats transmesos tradicionalment de forma oral i que formen una part molt valuosa del nostres patrimoni cultural immaterial.

El conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda, ha volgut expressar la seva satisfacció amb motiu d’aquesta publicació conjunta: “Ens fa especial il·lusió publicar aquest nou quadern didàctic, que fomenta entre els més joves la tasca de transmissió oral que durant segles s’ha duit a terme en relació amb el llegendari, la llengua i la història de Menorca. Imprescindible per mantenir viu el nostre patrimoni immaterial”.

Per la seva banda, el vicepresident i conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports, Miquel Àngel Maria, valora que la unitat didàctica es publiqui en aquests moments, “precisament quan està obert el termini per a la presentació de contes i rondalles al Premi Francesc de Borja Moll. El professorat tindrà una eina immillorable per acompanyar els estudiants que vulguin participar en aquest concurs amb un material que els ajudarà a arrelar les seves creacions en la tradició rondallística de Menorca”.

La salvaguarda del patrimoni cultural, pilar de la Reserva de Biosfera

Un dels puntals que sostenen la reserva de biosfera és la cultura, i molt especialment el ric patrimoni cultural immaterial que ha sabut salvaguardar la nostra illa i que es manté viu gràcies a la transmissió generacional que han sabut fer els menorquins i les menorquines d’elements com poden ser la gastronomia, els balls, les cançons, les gloses, i també les rondalles i les llegendes pròpies de Menorca.

Dins els objectius de la reserva de biosfera hi ha aconseguir la conservació dels valors naturals i culturals de la reserva i promoure’n un ús sostenible de forma compatible amb la seva preservació. Un dels objectius específics és, per tant, garantir la salvaguarda i el respecte per tot el patrimoni immaterial, que està tan intrínsecament lligat al territori.

Per això, ambdós departaments del Consell Insular, juntament amb l’Institut Menorquí d’Estudis, van iniciar el 2017 l’elaboració de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de Menorca, que ja es troba en un estat avançat de desenvolupament i que es pot consultar al web www.ipcime.cat.

Educació en la sostenibilitat

D’altra banda, l’educació per a la sostenibilitat consisteix en un dels eixos prioritaris de la Reserva de Biosfera de Menorca tal com queda reflectit en el seu Pla d’Acció, i una de les línies d’actuació és la creació, el manteniment i la difusió de material didàctic actualitzat que serveixi de recurs per als centres educatius de l’illa, per tal de fer-los arribar els conceptes i els valors relacionats amb la Reserva de Biosfera de Menorca.

Aquesta unitat didàctica que presentam està dirigida a tots els cursos de secundària obligatòria i de batxiller, i aporta informació sobre el concepte de patrimoni cultural immaterial, les característiques i l’estructura de les rondalles i les llegendes de Menorca, com es classifiquen, els recursos lingüístics que utilitzen, el lèxic propi de la nostra varietat dialectal, la toponímia de l’illa, la perspectiva de gènere i l’encaix de la narrativa popular en la societat actual.

Els textos i les activitats de la unitat didàctica han estat elaborats pel Servei de Política Lingüística i Patrimoni Cultural Immaterial, del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports del CIM, i les il·lustracions han anat a càrrec de Carles Alberdi.

D’altra banda, aquesta unitat pretén també ser un recurs didàctic per al professorat i que fomenti la creativitat dels joves de Menorca i l’aparició de noves rondalles i llegendes a través de la participació de l’alumnat de secundària en el Premi Francesc de Borja Moll de Rondalles i Llegendes que convoca anualment el Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports del CIM, que enguany arriba ja a la seva divuitena edició i les bases del qual es poden consultar a http://gestio.cime.es/Documents/Edictes/12441edi.pdf.

S’han imprès 2.000 exemplars d’aquesta unitat didàctica la qual també es pot descarregar (com els altres quaderns didàctics), a l’apartat de publicacions de la pàgina www.menorcabiosfera.org. Recordam, en aquest sentit, que les altres unitats didàctiques de la col·lecció són:

1. Reserva de Biosfera
2. Geologia
3. Energia
4. Biodiversitat terrestre
5. Biodiversitat marina
6. Alimentació saludable
7. Aigua
8. Pol·linitzadors

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.