La ciutat fronterera de Przemysl, a l’expectativa d’una nova allau de refugiats pels corredors humanitaris a Ucraïna

Natàlia Segura / Roger Pi De Cabanyes  – Przemysl – L’obertura de corredors humanitaris a Ucraïna fa témer una nova allau de refugiats a la ciutat fronterera de Przemysl, a Polònia. La localitat s’ha convertit en un dels principals punts per creuar cap a Europa i fugir de l’ofensiva russa. Milers de persones arriben cada dia a l’estació de tren de Przemysl, la majoria des de Kíiv o Lviv. El petit vestíbul de l’entrada està replet de refugiats, voluntaris i ciutadans que volen acollir. “Ahir a la nit no arribava gaire gent i avui al matí estem veient moltíssima gent. Espero que el corredor humanitari estigui ajudant”, assegura a l’ACN la Michelle, una jove que ofereix ajuda per arribar fins a Alemanya.

Aquesta voluntària alemanya confia que l’alto el foc temporal faciliti l’evacuació des d’altres ciutats ucraïneses, ja que ara mateix la majoria de refugiats provenen de Kïiv. “Era perillós”, diu la Michelle. Al pas fronterer de Medika han hagut d’ampliar les entrades i sortides per poder assumir el torrent de gent que va i ve.

Tot i això, l’Arkadius, un voluntari polonès, dubta si els corredors humanitaris estaran oberts durant gaire temps. “No es pot confiar en res del que digui Putin”, afirma. Pocs minuts després de fer aquestes declaracions a l’ACN, Mariúpol anunciava que havien d’aturar l’evacuació de la població perquè els atacs russos continuen malgrat l’alto el foc parcial declarat aquest dissabte al matí per Rússia.

Arribades constants

El moviment de gent al vestíbul de l’estació Przemysl és constant i, de vegades, caòtic, especialment quan es creuen els refugiats que arriben i els que marxen cap a altres ciutats de Polònia o de la resta d’Europa. L’Arkadius, que atén els refugiats des de fa dies, assegura que abans tot era més “desorganitzat”, però creu que el nombre d’arribades de moment “no s’està incrementant de forma dramàtica”.Des de l’Agència de l’ONU pels refugiats, l’ACNUR, calculen que almenys 1,2 milions de persones ja han sortit d’Ucraïna, un país amb gairebé 45 milions d’habitants. L’ofensiva militar russa, que ja dura més d’una setmana, ha provocat un dels pitjors èxodes que ha vist Europa en dècades.
“S’està convertint ràpidament en la crisi de refugiats més gran d’Europa d’aquest segle”, alertaven divendres des d’ACNUR. L’organització avisa que la situació a Ucraïna “es continua deteriorant i que el nombre de persones que fugen continua augmentant”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.