La presidenta Armengol comparteix els aspectes clau de la nova Llei de la ciència amb representants del sector Investigadors de diferents àmbits han participat en una jornada sobre els reptes de futur de la ciència i la investigació a les Balears

La nova Llei de la ciència, la tecnologia i la innovació de les Illes Balears, que el Govern va aprovar com a projecte de llei el passat dilluns, ha estat el tema de debat avui en una jornada organitzada per tal de posar en comú els nous camins que obre la llei i els reptes de futur de la ciència i la investigació a les Balears.

La presidenta Armengol, acompanyada del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha participat en aquest acte, que s’ha duit a terme a l’Arxiu del Regne de Mallorca i en el qual hi ha hagut un col·loqui en què han participat la gerent de l’Associació Balear d’Empresas de Software, Internet y Noves Tecnologies (GSBIT), Tona Pou; el rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Jaume Carot; la investigadora de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), Ananda Pascual, i el director del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB), Joaquim Tintoré.

La presidenta ha destacat que el futur de les nostres illes ha d’anar “inexorablement lligat a la innovació”. Tal com ha indicat, la nova llei aporta un marc normatiu ampli per fer “créixer tot allò que fa referència a l’economia del coneixement i al món científic a les nostres illes”. En aquest sentit, ha recordat l’objectiu d’arribar a destinar un 2% del pressupost a la ciència i la recerca l’any 2030: “necessitam créixer molt més en recursos públics i també en estratègies publicoprivades”, ha dit la presidenta, per recordar la necessitat de treballar per fer possible més carreres investigadores, amb mesures contra la precarietat i noves estructures com el futur Institut de Recerca de les Illes Balears, dedicat a retenir i captar talent. Finalment, ha recordat la feina que du a terme el Govern en aquest sentit des de l’any 2015 de manera transversal amb projectes com el nou SOIB Recerca “que servirà per contractar 150 investigadors a la UIB” o iniciatives com les que han permès incrementar els contractes pre i postdoctorals.

Per la seva banda, el conseller Company ha ressaltat que «aquesta llei és una aposta per la societat del coneixement i per polítiques que impulsen la diversificació econòmica des de la recerca. Ningú pot ajudar més a l’impuls d’aquesta societat que una comunitat científica forta amb un marc legal adequat als temps actuals».

Els participants en el col·loqui posterior han tractat sobre diferents aspectes de la Llei i les propostes que des del sector es poden fer al nou Pla de la Ciència que s’ha d’aprovar enguany.

La Llei de la ciència preveu diverses mesures per fomentar l’activitat científica com a motor de diversificació econòmica i transformació del model productiu. Una és la creació de l’Institut de Recerca de les Illes Balears (IRIB), per retenir i atraure talent investigador. A més, també aborda l’impuls de les carreres científiques per millorar les condicions laborals i fomentar les vocacions científiques. D’altra banda, la nova norma també estableix un marc normatiu per afavorir la inversió privada a través de l’impuls de convocatòries adreçades a empreses, el foment del mecenatge o un sistema de certificació, entre d’altres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.