Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

Agricultura planta 11 varietats de garrovers per a la reproducció de material vegetal a la finca de Sa Granja La plantació té també un vessant experimental, amb 6 varietats hermafrodites

L’Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera (IRFAP), adscrit a Serveis de Millora Agrària i Pesquera (SEMILLA), de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha realitzat una plantació de més de cent garrovers a la finca de Sa Granja. Es tracta d’una plantació amb 11 varietats diferents de garrovers, i uns 10 arbres per varietat.

Les Illes Balears representen prop del 30% de la producció espanyola de garrova, i el seu cultiu s’estén any rera any degut principalment a l’elevat preu del garroví de les darreres campanyes. Segons la gerent de SEMILLA, Georgina Brunet, «el garrover és un arbre resistent a la sequera i la seva capacitat de retenció de CO2 fomenta la seva adaptació al canvi climàtic». Brunet ha afegit que aquest projecte «pretén donar resposta a una necessitat del sector professional, de disposar de material vegetal per empeltar provinent de varietats productives que tinguin un alt rendiment de garroví».

Així, la plantació realitzada a Sa Granja té un doble objectiu. Per una banda, cedir gemmes de material vegetal de varietats de garrover seleccionades al sector professional per fer els empelts. Les varietats escollides són H2-12, Turis, 8P, Bord Granja, Capoll Curt, Roja d’Eivissa, Sa Llebre, de’n Pau, des Mestre, Rojal i Bugadera. Entre les varietats plantades, n’hi ha que provenen de programes de selecció, i d’altres que són mallorquines i una d’eivissenca.

La plantació també té un vessant experimental, ja que s’han seleccionat 6 varietats hermafrodites, és a dir, que tenen flors masculines i femenines, i, per tant, es podrien autofecundar. L’experiència consistirà a avaluar l’autofertilitat de les varietats hermafrodites de garrover i conèixer la capacitat d’autofecundació de les seves flors, així com valorar la capacitat de producció de fruit de les flors fecundades.

Carpeta Ciutadana CIME
Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.