El Museo del Revellín, a Ceuta,  acull l’exposició col·lectiva itinerant “POL·LINITZADORS” amb presència Menorquina Compta amb els artistes de Menorca, Carmen de los Llanos, Zulema Bagur i Francesc Florit Nin

La mostra presenta obres de 30 artistes de Balears i la península, com Alicante, Cádiz i La Coruña, entre els que es troben tres artistes menorquins: Carmen de los Llanos, Francesc Florit Nin i Zulema Bagur.

L’exposició ha estat comissariada per Antoni Torres Martorell, que la concep per conscienciar a través de l’art de la importància que tenen els insectes a la vida diària, de la gran  funció que tenen a la preservació de l’equilibri de la natura i que fan del nostre món un espai més sostenible.

Com explica al catàleg de l’exposició Sandra Pilato Iranzo, “Des de l’art prehistòric fins a l’actualitat, s’han representat imatges d’animals pol·linitzadors abrigant diferents significats i pautes estilístiques segons l’època”.

En aquesta mostra es poden contemplar 56 obres d’artistes actuals, que treballen a les Balears i les costes mediterrànies, on podem trobar pintura, escultura, obra gràfica i fotografia, amb una gran diversitat de tècniques, i estils artístics.

La visita a l’exposició, distribuïda en les quatre grans sales del Museu de Ceuta, ens aporta una immersió en el món minúscul dels insectes de tots tipus i colors, com abelles, papallones, libèl.lules, colibrís… enfeinats en la seva naturalesa de pol·linitzar, rodejats d’herbes i flors, en plè vol, o propers a les persones i ens submergeix en les mirades particulars i úniques de cada artista, que ens aporten infinitat de visions, reflexions, simbolismes i sensibilitats. En el recorregut, les obres ens acompanyen a endinsar-nos en aquest món dels insectes que conviuen estretament amb noltros i son moltes vegades quasi invisible i passen desapercebut al nostra voltant al nostre dia a dia. Es, en paraules de Sandra Pilato, de la Fundació Baleària, “un homenatge poètic a la vida, protagonitzada per aquests éssers únics que omplen la Terra d’energia”.

Els artistes participants son: Samuel Almansa, Zulema Bagur, Diana Bustamante, Joan Castejón, Dolors Comas, Fèlix Coll, Tomeu Coll, Carmen de los Llanos, Dori Fernandez, Antoni Ferragut, Carles Guasch, Bárbara Juan, Marga Juan, Puri Lema del Río, Mariano Mayol, Marian F. Moratinos, Florit Nin, Joan Pascual, Toni Planells Untaltoni, Ana Politakis, Francesc Ramis, Menéndez Rojas, Tatiana Sarasa, Gabriela Seguí, Doralice Souza, Yolanda Trigo, Ana Uceda, Angel Zabala.

Entre ells estan el artistes de Menorca, Carmen de los Llanos, Zulema Bagur i Francesc Florit Nin.

Carmen de los Llanos presenta les obres ‘Cinc pol·linitzadors al meu jardí’ i ‘Un món de pol·linització”, realitzades amb tècnica mixta sobre tela i tauler rodó, respectivament, i ens explica:  “Vaig  treballar a partir de la inspiració i observació dels pol.linitzadors com són les abelles i les papallones alimentant-se del pol.len de flors i plantes autòctones que hi havia al meu voltant, assistint així a aquesta relació mútuament beneficiosa i simbiòtica que hi ha entre elles.

Zulema Bagur presenta dos obres “Liben, pol.linitzen, regeneren la vida”, treballades amb tècnica mixta amb collage de papers amb escrits de la pròpia artista integrats a la pintura d’aquarel·la i acrílic sobre tela, i ens explica : “Les obres son una continuïtat del projecte que he estat desenvolupant aquests darrers  sobre la natura, amb una nova vessant on els protagonistes són ara els animals, en aquest cas els insectes pol.linitzadors, plantejant una immersió dintre de la natura minúscula, com posant un zoom per aproximar-me, i emprant la meva tècnica gestual i expressiva en les pinzellades, on el moviment vol mostrar el devenir dels essers vius per pol.linitzar i donar continuació a la vida”.

Francesc Florit Nin ens presenta les obres: “Designi blau” o “Afectes electius”, i ens envia la reflexió que les acompanya:  “Si un cap de pardals és una persona poc assenyada, que deu voler dir un cap de papallones? Si el primer es pren en general com un insult, de persona poc madura, al cap de papallones significa el contrari. Què és una persona madura al s. XXI? Dons aquella que ha assolit la consciència d’espècie. La maduresa plena és la que entén i actua en conseqüència arran dels reptes ecològics de l’era de l’antropoce. Per això cal tenir papallones al cap i a la consciència.”

Una representació dels artistes van viatjar a Ceuta, on assistiren  a la  inauguració al Museu del Revellín, dia 4 de març.

La mostra continuarà en itinerància per diferents indrets de les balears i les costes mediterrànies  de la península i d’Àfrica, gracies a les Llotges de la Cultura de la     Fundació Baleària que promouen la difusió i l’intercanvi cultural als territoris on la naviliera està present, actuant com a pol·linitzadors de la cultura traslladant exposicions a través del mar.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.