EINSTEIN, premi Nobel de Física 1921 Per Antoni Liz

 

 

El 14 de març de 1879 va néixer Albert Einstein, el 14 de març de 2018 moria Stephen Hawking i el 14 de març de cada any es celebra el dia internacional del nombre Pi.

Fa un any varem escriure sobre el nombre pi, aquest any tractarem sobre Einstein i deixarem per una altre ocasió escriure sobre Hawking.

Una altra coincidència entre Einstein i Hawking és que els dos van viure fins als 76 anys.

A més de l’aniversari del naixement d’Einstein el 14 de març, fa poc va fer 100 anys del seu premi Nobel de Física (1921).

També hem tractat sobre Einstein en algunes ocasions (Relativitat el 22 de febrer de 2019 i Efecte Fotoelèctric el 8 de maig de 2020).

El 1905 (als 26 anys) es considera el seu annus mirabilis ja que va publicar cinc articles importants:

– Moviment Brownià. Maig 1905. Explicava el moviment de grans de pol·len visibles al microscopi a causa de l’impacte de les molècules d’aigua no visibles al microscopi.

– Efecte fotoelèctric (Naturalesa quàntica de la llum). Juny 1905. Explicava perquè la velocitat amb què sortien els electrons d’un metall augmentava amb la freqüència de la llum però no amb la intensitat.

– Electrodinàmica dels cossos en moviment (Relativitat especial). Setembre 1905.

Va considerar absolut la velocitat de la llum que semblava que havia de ser una magnitud relativa al moviment dels observadors i , per açò, el temps i l’espai passem a ser relatius. Desapareix el concepte de simultaneïtat de dos fets.

– Equivalència entre massa i energia. (E= mc2). Novembre de 1905. La massa d’un cos augmenta amb la velocitat. Explica com a les reaccions nuclear la massa es pot convertir en grans quantitats d’energia.

– El gener de 1906 publicava «Determinació de les dimensions moleculars»

El 1915 (als 36 anys) va publicar la teoria de la relativitat general. Aquesta teoria feia la predicció de que la llum havia de ser desviada per la gravetat.

El 1919 amb un eclipsi total de Sol del 29 de maig Eddington la confirmar les prediccions fetes per la Relativitat Especial.

Poc després, el 1921 rebia el premi Nobel però no per la Relativitat sinó per les aportacions a la física teòrica i, en especial, per l’explicació de l’efecte fotoelèctric de 1905, aplicant la teoria quàntica de Planck de 1900.

ACTUALITAT

Aquest diumenge (enguany és el dia 20 de març) hi ha l’equinocci de primavera a les 16:33. El dia i la nit duren igual. A partir d’ara el dia serà més llarg que la nit.

El proper diumenge 27 de març (darrer diumenge de març) a les 2 de la matinada avançarem el rellotge a les 3 h per passar a l’horari d’estiu. Serà un dia de només 23 hores.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.