L’alcohol i la cocaïna són les substàncies més demandades de tractament a la UCA de Menorca

Maó – Aquest matí s’ha presentat la memòria anual de la Unitat de Conductes Addictives (UCA) del 2021 de Menorca a la seu del Consell Insular de Menorca. En la presentació, que ha anat a càrrec de la consellera de Benestar Social, Bàrbara Torrent, i la cap de la UCA, Assumpta Monell, s’ha donat a conèixer l’activitat executada per l’equip durant tot l’any.

Cal recordar que la UCA és un servei públic i gratuït, competència de la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears i conveniat amb la mateixa per tal de prestar el servei a tota la ciutadania de Menorca. La UCA té com a objectiu principal donar respostes a les demandes, tant preventives com assistencials, dels col·lectius en situacions de risc, de totes les persones que presenten una problemàtica motivada tant pel consum de substàncies com per altres conductes addictives.

La prevenció constitueix una prioritat de feina en el camp de les addiccions. Les actuacions des de l’àmbit de prevenció han estat de continuïtat, ampliació i consolidació de les realitzades anys anteriors, com el desenvolupament de programes – en col·laboració amb el Pla d’addiccions de drogodependències de les Illes Balears- i tallers a les escoles i als instituts, així com altres materials divulgatius.

Els programes i tallers més demandants han estat el “Taller de Cànnabis”, seguit del taller “L’alcohol, una droga?” i “Ús o abús de les pantalles”. Com a novetat, enguany s’ha ofert el programa “esTIC – Per un bon ús de les tecnologies digitals”, el qual ha tingut molt bona acollida, i s’ha continuat amb el programa “Bon dia salut”, adreçat a les etapes d’infantil i primària.

Quant al nombre total de persones ateses durant el 2021, han estat 449, de les quals 419 han rebut tractament i 30 han estat sessions informatives. A més, 111 familiars han participat en els programes.

Enguany, el nombre de persones que han iniciat tractament, entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2021, ha estat de 161, de les quals 150 són adultes i 11 són adolescents.

Amb relació a les demandes de tractament dels usuaris iniciats enguany, la substància principal de demanda de tractament ha estat l’alcohol, amb un 36%, seguit dels estimulants – entesos com la cocaïna, el binomi alcohol més cocaïna i altres estimulants –, amb un 34,17%, i, en tercer lloc, el cànnabis, amb un 13%.

Pel que fa a les addiccions comportamentals, principalment joc patològic, el nombre d’usuaris iniciats enguany gairebé s’ha doblat, passant d’un 4,73% l’any 2020, a un 8,70% el 2021.

Sobre les dades del total de persones usuàries ateses durant el 2021, han rebut tractament 419 persones, 325 homes i 94 dones. Un any més, les dades de la memòria demostren que la demanda de tractament és major per part dels homes que de les dones.

El total de persones ateses a cada un dels programes, en funció de l’addicció principal, ha estat, en primer lloc el d’alcohol, amb 137 persones, seguit dels estimulants, amb 119 persones, en tercer lloc el d’opiacis, amb 101 persones i, en quart lloc, el cànnabis, amb 39 persones. En el programa d’addiccions comportamentals s’han atès 22 persones.

Per concloure, podem destacar que les addiccions a substància més demandades a tractament han estat l’alcohol, seguit dels estimulants. La majoria d’adolescents atesos a la UCA presenten problemàtica amb el cànnabis.

Per acabar, cal destacar que en els últims anys s’ha detectat que la demanda respecte al joc patològic va augmentant progressivament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.