Es presenta el projecte ‘Port de Maó, Port Sostenible’

Impulsar el Port de Maó com un producte turístic estratègic per a l’illa de Menorca és un dels objectius del projecte ‘Port de Maó, Port Sostenible’ presentat ahir matí per la Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, l’alcalde de Maó, Héctor Pons, i l’alcaldessa de Es Castell, Juana Escandell. Així com s’ha explicat, la iniciativa té en compte el gran potencial d’aquest port natural, que és el més gran d’Europa, per convertir-se en un element dinamitzador i diferenciador per a Menorca.

En concret, el projecte s’ha presentat a la convocatòria extraordinària dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destins del Govern estatal i comptarà amb una inversió d’aproximadament 3.636.500 €, la qual serà aportada en la seva totalitat pel fons Next Generation d’Europa.

La Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ha destacat que ‘a través d’aquest projecte volem recuperar l’ús social i cultural del Port de Maó, tenint en compte la preservació dels seus recursos naturals, per convertir-lo amb un dinamitzador de l’economia local sostenible’.

Per la seva banda, la Presidenta del Govern balear, Francina Armengol ha afirmat que ‘aquest és un projecte molt important per a Maó, per a es Castell, per a Menorca i per a les Illes Balears, que dibuixa paràmetres de futur en sostenibilitat social, econòmica i ambiental’. Armengol també ha reivindicat que aquesta iniciativa, que ‘té a veure amb moltíssimes vessants del Port de Maó’, continuï situant Menorca com el ’paradigma en sostenibilitat en termes molt amplis’.

Per a la realització del projecte s’han tingut en compte projectes ja existents que encaixen amb aquests valors com són el de l’Illa del Rei, el Reserva Biosfera Turisme 0CO2, el Port Center Maó, l’Estratègia Menorca 2030, i l’esborrany de la Llei Reserva de Biosfera, entre d’altres.

D’aquesta manera, en el projecte també s’hi veuen implicats diversos organismes, com l’Autoritat Portuària de Balears, el Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Maó, l’Ajuntament de Es Castell, la Fundació Illa del Rei, el Consorci d’Energia i Residus, entre d’altres, que podran aportar recursos humans com tècnics, i gestionar alguna de les actuacions en funció de les seves competències i amb els quals s’hauran de signar convenis de col·laboració

Per a l’elaboració del projecte s’han establert quatre eixos d’actuació prioritaris, marcats per la Unió Europea:

Eix 1. Transició verda i sostenible, al qual s’hi ha de destinar com a mínim el 15% del pressupost.

Actuacions previstes:
Reducció de la contaminació plàstica en el port. Pressupost estimat: 50.000 €
Millora de la gestió de les aigües pluvials i fecals. Pressupost estimat: 302.000 €
Mobilitat no motoritzada en el port. Pressupost estimat: 60.000 €
Xarxa d’aparcaments fora de la primera línia del port. Pressupost estimat: 400.000 €

Eix 2. Eficiència energètica, al qual s’hi ha de destinar com a mínim el 10% del pressupost.

Actuacions previstes:
Millora de la il·luminació del port. Pressupost estimat: 279.255 €
Implantació d’energies renovables. Pressupost estimat: 552.789 €
Mobilitat no contaminant en el port. Pressupost estimat: 150.000 €

Eix 3. Transició digital, al qual s’hi ha de destinar com a mínim el 10% del pressupost.

Actuacions previstes:
Aplicacions digitals. Pressupost estimat: 30.000 €
Sensorització del port. Pressupost estimat: 130.000 €
Dotació de suports tècnics i audiovisuals per als centres d’interpretació i ruta miradors. Pressupost estimat: 590.000 €

Eix 4. Competitivitat, al qual s’hi ha de destinar com a mínim el 10% del pressupost.

Actuacions previstes:
Condicionament de penya-segats, millora de la seguretat. Pressupost estimat: 76.000 €
Millora dels accessos al port. Pressupost estimat: 120.000 €
Dotar de recursos d’accessibilitat. Pressupost estimat: 168.000 €
Adequació d’espais públics, parcs i jardins. Pressupost estimat: 81.956 €
Senyalització dels recursos i serveis turístics. Pressupost estimat: 30.000 €
Centre d’Interpretació Port de Maó. Pressupost estimat: 340.000 €
Finalització projecte de construcció de l’Hospital Illa del Rei. Pressupost estimat: 276.500 €

L’alcalde de Maó, Héctor Pons, ha manifestat que ‘aquest projecte pretén reforçar la sostenibilitat, i també el turisme de sostenible i de qualitat’. I ha afegit que ‘volem aconseguir un port que mira cap el futur tenint en compte el turisme com un sector important i que ajuda a empènyer a la resta dels sectors econòmics’.

Com ha destacat la batlessa des Castell, Joana Escandell, ’aquest projecte tindrà un impacte molt positiu per as Castell, perquè implicarà l’arribada d’un total de 391.392 euros al municipi, que permetran fer inversions que suposaran un salt endavant pel que fa a la sostenibilitat del nostre litoral, com la millora de la gestió de les aigües pluvials, de l’eficiència de l’enllumenat i de la mobilitat, i també ens permetran millorar la seguretat i la competitivitat de les cales, amb actuacions com el sanejament i el pintat dels penyals’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.