Pèl de Gall: “Desafortunadament, a les Balears hi ha pocs grups de rock català que puguin viure de la música” “Mai haguéssim imaginat que les nostres cançons poguessin fer part d’un concert o d’un festival com Canet Rock Mallorca”

Marina Vargas (Ciutadella) – El grup de rock menorquí prepara una nova gira amb diverses dates al territori balear, on la formació presentarà noves cançons, entre elles ‘MAI’, un nou single ple de ritme publicat el passat divendres. La banda està formada per Francesc Pons (veu i guitarra), Ernest Martí (guitarra), Xavi Martí (baix), Biel Janer (teclat), Edu Florit (bateria) i el nou adherit Xec González (guitarra i trompeta). Ens expliquen com va néixer Pèl de Gall, quin va ser el punt d’inflexió que va permetre consolidar la banda, omplir sales i teatres i actualment, fer-la part de cartells de grans festivals de música catalana com el Canet Rock Mallorca, que tindrà lloc el proper 23 de juliol a Alcúdia. 

Com i quan neix Pèl de Gall?

Fran: Pèl de Gall neix fa més de 10 anys a un pis d’estudiants a Barcelona on l’Ernest (guitarra) era el meu company de pis. Ens agradava la música i vam començar a fer cançons però sense cap intenció de fer res més enllà de passar-ho bé i prou. L’Ernest va començar a publicar aquestes cançons a MySpace, una xarxa social que et permetia compartir imatges, vídeos i música. A l’inici, el nostre estil era un poc més heavy respecte a l’estil d’ara i a la gent li agradava. Per tant, vam continuar fent musica fins al punt de decidir fer un primer concert. Aleshores, vam començar a cercar gent per crear la formació ja que tan sols érem l’Ernest i jo; i es quan trobem al Biel i a un gran baixista mallorquí. Així neix Pèl de Gall.

Ernest: Mai haguéssim imagina’t que aquelles cançons que componíem a un pis d’estudiants fa tretze anys, pogueren arribar a fer part d’un concert o d’un festival com Canet Rock Mallorca, és increïble.

Com va arribar a consolidar-se el grup?

Fran: Pèl de Gall es consolida quan tornem a Menorca i decidim fer un projecte més seriós i professional amb un disc ben produït. Fins aquell moment teníem un projecte totalment ‘maquetero’ i auto produït per nosaltres mateixos. És així com al 2017, la formació del grup canvia una mica de components, arriba gent nova i publica’m el que ja era el nostre tercer disc ‘Totes les deixades són perdudes’. Tots estem d’acord en que aquest CD marca un abans i un després en la nostra carrera. Vam donar un pas endavant a nivell de cançons, de so, de producció i poc a poc el projecte va començar a caminar i a ser el que ara la gent coneix com Pèl de Gall.

Podríeu dir que viviu per i de la música? 

Fran: Vivim per la música però no de la música. Desafortunadament, a les Balears hi ha molts pocs grups de rock que ho faixin.

Xavi: Viure de la música tenint en compte la situació que tenim i com funciona el mercat. és molt complicat ara mateix.

Pèl de Gall és un joc de paraules que vàreu emprar com a nom artístic per la banda. Quin significat te?

 Ernest: Ens teníem que anomenar d’alguna manera ja que era necessari tenir un nom quan compartíem les primeres cançons a MySpace i vam fer un brainstorming lligat a Menorca d’on va sortir Pèl de Gall.

Fran: A Menorca la paraula ‘gall’ te molts de significats. De vegades utilitzes aquest concepte per saludar a una persona ‘’Què passa gall?’’; és una expressió que s’utilitza molt i on la paraula ‘gall’ fa referència a una mena de ‘crack’. Per altra banda, ens agradava molt l’expressió i el significat de ‘pèl de gallina’ i per això, vam pensar que era una bona combinació per donar nom al nostre grup, que des del primer moment sembla que va agradar molt a la gent.

 Quina és la situació avui en dia del rock català dins del panorama musical?

 Fran: En els darrers anys, el producte de música de parla catalana ha rebut un fort impuls i un gran reconeixement per part del públic, fins al punt en que molts grups estan immersos en projectes molt grans i amb milions i milions de reproduccions de les seves cançons, cosa que fa déu o quinze anys era inimaginable.

Xavi: El que jo he notat en els darrers anys és que a les illes Balears s’han posat molt les piles. Estam fent macro festivals de música catalana com el Canet Rock Mallorca i això és molt positiu.

Ernest: Tot això és un reflex del bon moment de salut que està vivint la música de parla catalana actualment. Abans, tu anaves a una verbena i només senties cançons en castellà o en anglès. En canvi ara, hi ha molta varietat i la música catalana també forma part d’aquest repertori en una verbena.

Quines oportunitats ofereix Menorca a Pèl de Gall?

 Fran: A Menorca sempre ens hem sentit molt recolzats, tant per el públic, molt fidel als nostres concerts, com per part de les entitats i institucions. L’únic inconvenient és que l’illa és petita i això només ens permet fer un nombre molt limitat de concerts , 2-3 a l’any màxim. No podem sonar les mateixes cançons a Menorca cada dues setmanes, el nombre d’habitants no és tan gran. El que si intentem és tenir sempre material nou per mostrar als concerts a Menorca.

 Vàreu rebre el premi Enderrock Balear al millor directe confinat al 2020. Va ser aquest reconeixement el que vos va impulsar a fer tot un CD gravat en directe o va ser només casualitat?

 Fran: Aquest reconeixement el vam rebre gràcies al muntatge que vam fer durant la pandèmia amb la cançó ‘Paradís’, gravada en acústic i des de casa. El premi ens va fer pensar que era el moment ideal per fer un CD gravat en directe ja que en aquell moment no sabíem què passaria amb la pandèmia i què ens deixaria fer en un futur. També és veritat que són molts els grups que graven almenys una vegada en la seva carrera, un disc en acústic i era una cosa que nosaltres també, tard o d’hora, volíem fer. Quan les sales varen tornar a obrir al públic amb les restriccions sanitàries necessàries, vam pensar que era l’hora de treure aquest disc, ‘Un directe diferent’. És complicat dur el format del rock a teatres amb gent asseguda i mascareta, nosaltres som un grup amb un estil musical on la gent balla i salta. Vam tenir l’oportunitat de posar fi a la nostra gira al Teatre Principal de Maó, un espai emblemàtic on no estàvem acostumats a fer concerts ja que Pèl de Gall és un grup més de sala que de teatre però no volíem deixar passar l’oportunitat, era el moment idoni per gravar ‘Un directe diferent’. La veritat és que ens va sorprendre la resposta del nostre públic amb aquest treball, curiosament ha estat molt bona.

Fa dues setmanes vàreu estrenar single, ‘MAI’. Què ens podeu contar d’aquesta nova cançó?

Fran: És una cançó molt bona i amb l’essència Pèl de Gall 100%. Bon rotllo, canya, directe i amb un missatge molt clar. La vam composar després de la gravació en acústic quan semblava que la situació de la pandèmia havia millorat encara que la darrera empenta de ‘MAI’ va ser a l’estiu. Aquest nou single serà el primer de quatre noves cançons que aniran sortint d’aquí fins l’estiu i que sonaran en els concerts de la gira.

 Recentment heu estat preparant la gira a la Sala Multifuncional des Mercadal. Podríeu desvetllar alguna data? Tindrem concert del grup a Ciutadella o Ferreries?

Fran: El pròxim 21 de maig serem a la Sala es Gremi de Palma, el 4 de juny a la Sala Multifuncional des Mercadal, on també agraïm a l’Ajuntament des Mercadal per la seva disponibilitat en poder fer totes les proves de la gira en aquest espai durant tres dies , que han estat molt intensos però també molt satisfactoris. El proper 23 de juliol estarem al Canet Rock de Mallorca i desafortunadament, no tenim encara previst actuar a Ciutadella o a Ferreries però esperem que els ciutadellencs i els ferreriencs venguin a trobar-nos as Mercadal i així poder fer una gran nit tots junts.

5 Comments on “Pèl de Gall: “Desafortunadament, a les Balears hi ha pocs grups de rock català que puguin viure de la música” “Mai haguéssim imaginat que les nostres cançons poguessin fer part d’un concert o d’un festival com Canet Rock Mallorca”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.