Actes 8 Març

Els fons europeus arribaran as Castell amb el projecte ‘Port de Maó, port sostenible’ La iniciativa significarà un bot endavant pel que fa a la sostenibilitat i competitivitat del municipi

 

Aquest divendres s’ha presentat el projecte ‘Port de Maó, port sostenible’, un paquet d’actuacions que suposen la inversió de més de 3,6 milions d’euros en tres anys als municipis de Maó i Es Castell, que serviran per impulsar l’eficiència energètica, la transició verda, la digitalització i la competitivitat de les instal·lacions portuàries.

Les actuacions es finançaran íntegrament amb fons europeus i han estat possibles gràcies a la col·laboració entre els dos ajuntaments, el Govern de les Illes Balears, el Consell Insular de Menorca i Autoritat Portuària de les Illes Balears.

El projecte incorpora mesures com la millora de la gestió de les aigües pluvials i fecals, la implantació d’energies renovables, l’impuls a la mobilitat no contaminant dins el port o la millora dels accessos al port, entre d’altres.

La iniciativa agrupa les mesures que s’impulsaran al port de Maó en quatre eixos d’actuació: la transició verda i sostenible, l’eficiència energètica, la transició digital i la competitivitat i, a més, incorpora el compromís de destinar un percentatge mínim del finançament del projecte a cada una d’aquestes línies mestres.

La presentació ha comptat amb la participació de la presidenta del Govern balear, Francina Armengol; de la presidenta del Consell Insular, Susana Mora; de la batlessa des Castell, Joana Escandell; i de l’alcalde de Maó, Héctor Pons.

Un bot endavant pel que fa a la sostenibilitat i competitivitat des Castell

Durant la presentació, Joana Escandell ha explicat que “aquest projecte tindrà un impacte molt positiu per al municipi, perquè implicarà l’arribada d’un total de 391.392 euros, que permetran fer inversions que suposaran un bot endavant pel que fa a la sostenibilitat del nostre litoral, com la millora de la gestió de les aigües pluvials, de l’eficiència de l’enllumenat i de la mobilitat, i també ens permetran millorar la seguretat i la competitivitat de les cales, amb actuacions com el sanejament i el pintat dels penyals. Una aposta ferma per avançar gràcies al finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea”.

Per la seva banda, la presidenta Francina Armengol ha assenyalat que “aquest és un projecte molt important per a Maó, per as Castell, per a Menorca i per a les Illes Balears, que dibuixa paràmetres de futur en sostenibilitat social, econòmica i ambiental”. Armengol també ha reivindicat la feina conjunta entre les diferents administracions per fer realitat projectes com aquest, ja que “treballar units és el que ens pot donar millors solucions a totes les problemàtiques”.

La presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ha destacat que “a través d’aquest projecte volem recuperar l’ús social i cultural del port de Maó, tenint en compte la preservació dels seus recursos naturals, per convertir-lo amb un dinamitzador de l’economia local sostenible”.

Inversions as Castell

A banda de les inversions compartides amb el municipi de Maó, com la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics, la posada en marxa d’una pàgina web del port o la col·locació de sensors ambientals, entre altres, al municipi des Castell es duran a terme els següents projectes:

Transició verda i sostenible: 140.000 euros

Millora de la gestió de les aigües pluvials:

– Dipòsit laminador de tempesta per a la xarxa de pluvials amb abocament a Calesfonts (c/ Sant Josep amb c/Stuart): 80.000 euros

Mobilitat no motoritzada en el port:

– Escales i adequació del camí costaner al Fonduco des de cala Figuerassa, passant pel camí costaner de Repòs del Rei: 60.000 euros

Eficiència energètica: 93.436 euros

Millora de la il·luminació del port:

– Enllumenat d’un tram de cala Corb: 15.000 euros
– Enllumenat del Fonduco: 45.163 euros
– Renovació de l’enllumenat de la Miranda de Calesfonts: 33.273 euros

Competitivitat: 157.956 euros

Condicionament de penyals i millora de la seguretat:

-Sanejament i pintat del penyal de Calesfonts, tram restaurants: 36.470 euros
-Consolidació del penyal Calesfonts (tram baix de la plaça Menorca): 39.530 euros
-Millora de la seguretat i accessibilitat de les tres escales de cala Corb: 81.956 euros

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.