Abril Per Raymonde Calbo Laffitte

 

Quan abril és aquí, em recorda el que em deia ma mare: “en avril ne te quittes pas un fil, en mai tout ce qu’il te plaît.” (a l’abril no et llevis ni un fil, al maig tot el que vulguis). Una parèmia il·lustrativa de la preocupació d’una mare que sabia de la nostra impaciència per llevar-nos roba abans d’hora. Abril és un mes que m’agrada perquè és la confirmació del renéixer de la natura amb les praderes florides, el cant dels ocells i de les aigües cristal·lines de les fonts de les muntanyes i de les terres d’aquí i d’allà.

També és un mes que recull esdeveniments històrics de tota classe. El mes d’abril varen néixer per exemple Leonardo Da Vinci, Shakespeare, Charles Chaplin o Juan Ponce de Leon. És també el mes on varen morir Gabriel Garcia Marquez i Albert Einstein. L’abril de 1896 varen inaugurar-se a Atenes els primers jocs olímpics de l’Era Moderna. Fou el mes del naufragi del Titànic la nit del 14 al 15. El mes d’abril va fundar-se la ciutat de Roma el 753 abans de Crist. També aquest mes va completar-se el genoma humà. Aquest mes es celebren actualment el dia mundial de conscienciació sobre el autisme i el dia de la Terra. Aquest mateix mes del 1722 un explorador holandès va arribar a l’illa de Pasqua que va batiar amb aquest nom per coincidir amb la celebració de la Pasqua de resurrecció. També al mes d’abril va tenir lloc la firma amb els Estats Units d’Amèrica del pla Marshall per ajudar a la reconstrucció dels països europeus afectats per la segona guerra mundial. És el mes que es va crear l’OTAN el 1949, i que Bill Gates i Paul Allen fundaren el 1975 l’empresa Microsoft. Dia 17 d’abril de 1964, Jerrie Mock va ser la primera dona en donar la volta al món amb avió i dia 12 d’abril de 1961, Yuri Gagarin va fer el primer viatge a l’espai exterior. El 26 d’abril de 1986 va tenir lloc a Txernòbil el greu accident nuclear. El 14 d’abril de 1931 fou proclamada la Segona República espanyola. L’abril de 1939 finalitzà la guerra civil espanyola i un 25 d’abril de 1974 esclatà a Portugal l’anomenada “revolució dels clavells” que posà fi a la dictadura en aquell país.

Però el mes d’abril em recorda també la cançó del gran cantautor granadí Carlos Cano, titulada “La luna de abril” que diu: Abril para vivir, abril para cantar, abril flor de la vida del corazón. Abril para sentir, abril para soñar, abril la primavera amaneció… I como no, evocar també la cançó de Joaquin Sabina que diu:” Quién me ha robado el mes de abril, como pudo sucederme a mi? Lo guardava en el cajón donde guardo el corazón…

Abril, mes primaveral per excel·lència perfecte protagonista del dolç despertar de la inspiració dels poetes després del llarg, glaçat i trist hivern.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.