Un estudi del BSC fixa una metodologia capaç de mitigar crisis energètiques a Europa mitjançant prediccions climàtiques Els resultats poden ajudar a anticipar la demanda d’electricitat i la generació d’energia

 

Barcelona – Un nou estudi realitzat per científics del Barcelona Supercomputing Center (BSC) i publicat a la revista ‘Renewable Energy’ ha fixat una metodologia capaç de mitigar crisis energètiques a Europa mitjançant prediccions climàtiques. El treball mostra com els canvis en els patrons de circulació atmosfèrica a escala planetària afecten la generació d’energia renovable a diferents països. Així, segons els autors, els resultats són especialment rellevants per al futur dels sistemes elèctrics a Europa, ja que proposen un mètode per preveure variacions en la generació d’energies renovables amb mesos d’antelació.

Aquestes previsions poden ser molt útils per als operadors de les xarxes elèctriques per tal de programar fonts d’energia alternatives; els comercialitzadors per estimar els preus de l’electricitat; i als governs per prevenir les crisis als preus de l’energia.
“Més enllà de la mitigació del canvi climàtic, la crisi energètica que està vivint Europa envia un missatge clar: el nostre sistema elèctric necessita avançar cap a quotes de renovables més grans per aconseguir la independència energètica”, declara Francisco Doblas, director del Departament de Ciències de la Terra.

L’estudi proposa una metodologia que transforma les prediccions estacionals de les quatre teleconnexions euroatlàntiques en previsions d’energia eòlica i solar. Els resultats mostren la dependència de la generació eòlica i solar de les teleconnexions i com les previsions estacionals poden ajudar els responsables del sector energètic a comprendre millor la tensió entre l’oferta i la demanda del sistema elèctric europeu.
“Les teleconnexions com la NAO ja han demostrat ser útils per al sector elèctric europeu a l’hora d’explicar episodis recents de baixa generació d’energia eòlica o d’alta demanda energètica. Ara mostrem com poden informar amb mesos d’antelació d’un possible risc de baixa producció d’energia renovable, alhora que pot servir per informar millor els responsables de prendre decisions sobre això”, conclou Llorenç Lledó, investigador del mateix departament.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.