El govern espanyol rebaixa del 7% al 4,3% la previsió de creixement del PIB el 2022 per l’impacte de la guerra d’Ucraïna Calviño remarca que l'estimació està feta des de la "màxima prudència" i està marcada per la "intensa incertesa"

 

ACN Madrid – El govern espanyol ha rebaixat del 7% al 4,3% la previsió de creixement del PIB el 2022 per l’impacte de la guerra d’Ucraïna. El quadre macroeconòmic presentat aquest divendres per l’executiu de Pedro Sánchez retalla 2,7 punts l’anterior estimació, del setembre de l’any passat, degut a la “intensa incertesa” del context internacional. La vicepresidenta primera i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha remarcat en roda de premsa que les previsions estan fetes des de la “màxima prudència” i estan marcades per la guerra d’Ucraïna i l’escalada de preus de l’energia així com la “persistència” dels efectes de la pandèmia i els “problemes en les cadenes de subministrament globals”.

Calviño ja havia avançat que l’executiu rebaixaria la previsió de creixement “de forma significativa” a conseqüència de la guerra d’Ucraïna, en línia amb les últimes estimacions d’organismes com el Banc d’Espanya i el Fons Monetari Internacional (FMI), amb creixements del 4,5% i del 4,8%, respectivament. Finalment, la previsió del govern espanyol és fins i tot inferior a la d’aquests organismes.

De cara a 2023, la previsió de creixement del PIB és del 3,5%, per al 2024 del 2,4% i per al 2025 de l’1,8%. La vicepresidenta ha recordat que aquest quadre macroeconòmic per al període 2022-2025 s’enviarà aquest divendres a Brussel·les i servirà com a base per preparar els pressupostos de l’any vinent.

Calviño ha subratllat que “Espanya està molt més ben preparada que en el passat” per afrontar impactes negatius en l’economia i ha afirmat que, tot i la retallada en la previsió, “mantindrà un fort ritme de creixement per sobre de la mitjana europea”. La vicepresidenta ha destacat l’evolució “positiva” del mercat de treball i de la inversió.

La vicepresidenta primera ha pronosticat que el primer semestre de 2023 es recuperaran els nivells previs a la pandèmia del PIB i “no ha exclòs una sorpresa positiva”, però ha defensat situar-se en l’escenari “més complicat”, ja que l’evolució econòmica depèn “en gran mesura de factors exògens que estan en mans de Putin”.

Comportament del mercat de treball

La vicepresidenta primera ha qualificat “d’excel·lent” el comportament del mercat de treball, amb un creixement de l’afiliació a la Seguretat Social “molt superior” a l’observat abans de la pandèmia. Calviño ha previst que continuï una “forta” creació de llocs de treball i que el 2024 se situï per sobre de la senda prevista en absència de pandèmia.

La previsió és que la taxa d’atur sigui del 12,8% el 2022, de l’11,7% el 2023, del 10,6% el 2024 i del 9,6% el 2025. Calviño ha subratllat que la reforma laboral té un “paper fonamental” en aquesta reducció “sostinguda” de la taxa d’atur. També millora la previsió d’inversió, que se situa en el 9,3% el 2022. En canvi, el creixement del consum es redueix al 3,5% el 2022.

Evolució del dèficit

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat que es compatibilitza la reducció del dèficit i del deute amb la resposta a fets sobrevinguts com la guerra d’Ucraïna. La previsió és que el dèficit es mantingui l’estimació del 5% del PIB el 2022, que sigui del 3,9% el 2023, del 3,3% el 2024 i del 2,9% el 2025.

Montero ha destacat el “compromís seriós” amb la Comissió Europea en la reducció del dèficit malgrat la suspensió de les regles fiscals. La ministra d’Hisenda ha afirmat que “el bon resultat de la recaptació” de 2021 permet mantenir l’estimació de dèficit d’enguany en línia amb el que es va remetre l’any passat.

Pel que fa al deute, la previsió és que se segueixi reduint fins a situar-se en el 109,7% del PIB el 2025.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.