Un bon llibre et fa pensar Per J. Bosco Faner Bagur

 

Aquests dies, concretament el 23, dia Sant Jordi, hem viscut la importància de la lectura, dels llibres, de la reflexió, de l’aprendre escoltant. De sant Jordi, s. III-IV, anomenat pels orientals el gran màrtir, no sabem massa cosa. Van fomentar el seu nom els reis d’Aragó. Les Corts, reunides a Barcelona el 1456, el van declarar Patró de Catalunya. La llegenda el presenta matant el drac i alliberant la donzella captiva. Un enorme dragó devorava els habitants i per amansir-lo se li havia de donar com a menjar dues ovelles diàries, i, si no hi havia ovelles, dues persones elegides a sort. La figura de sant Jordi ens acompanya a recordar que hem de servir sempre als més febles i indefensos. El seu record ens convida a reviure el goig de la bona convivència i a no perdre de vista que l’autèntic combat el vivim al nostre interior, amb els dracs de l’egoisme, la covardia, la supèrbia, l’avarícia o l’enveja. Jordi, acusat de cristià i confessant la seva fe, distribueix els seus béns entre els pobres i mor decapitat.

Llegir llibres com la Bíblia ens deixondeixen. La Bíblia ens convida constantment a reflexionar i a motivar-nos a emprendre un desitjable estil de vida: No et deixis subornar; que els obsequis enceguen els savis i tot, i enfonsen la causa de la bona gent (Èxode 23, 1-9). No esperis estar malalt per a sincerar-te… Quan vengui un temps d’abundància, recorda’t el temps de fam; quan sigui temps de riquesa, pensa en la misèria i en la pobresa (Sir. 18, 21-25)…

Normalment, als llibres del passat ens hi referim com a llibres antics. Aquest qualificatiu depèn de quan foren impresos. Els impresos abans de 1501 reben el nom de incunables, del llatí incunabulae, que significa en el bres. Fa referència a la primera etapa de la impressió, any 1454, quan Gutemberg inventa l’impremta. El primer llibre imprès mitjançant aquest mètode va ser la Bíblia. A partir d’aquest moment el llibre comença a popularitzar-se.

Visitant algú cada setmana per donar-li la comunió, em va regalar el llibre de Cristòfol Capó: Fets històrics i anècdotes del passat de Menorca. Observau el que diu referint-se a l’any 1943 i als al·lots del camp: Vivien sense altra preocupació que aprendre a fer feina… Aquells homes no s’ho pensaven que amb ells acabarien aquells costums… Durant ses vetllades baixaven a pelar pinyes en barata de ses fulles, que eren molt apreciades per omplir ses màrfegues des llits des missatges, perquè si no tenien fulles de blat d’indi i les omplien de palla d’ordi i de vegades feien molta picor…

En Cristòfol Capó que va néixer a Ciutadella el 29 d’abril de 1924, ens recorda moltes coses d’aquell temps! Sols llegint algunes pàgines, ens adonam que ningú pot predir amb certesa els canvis que ens esperen. I em dic: Per guanyar valors nous i no perdre alguns de sempre, tots hem d’estar disposats a conversar, a escoltar-nos, a reflexionar, a aprendre del que ens assenyalen els autors presents i els passats, els referents presents i els passats com sant Jordi.

La lectura és essencial per estimular el cervell i per afavorir el nostre creixement integral. Despertem l’interès i la motivació per la lectura. Miguel de Cervantes deia: “Qui llegeix molt i camina molt, veu molt i sap molt”. I deia també   James McCosh: “Un bon llibre no és aquell que pensa per tu, sinó aquell que et fa pensar”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.