Hormones en les relacions intimes Per Marta Seguí

 

El sexe forma part del nostre dia a dia, encara que el tema estigui amagat de les converses entre amics o amigues. A mi m’agrada pensar que som fills del sexe, els nostres orígens sorgeixen d’aquest moment d’intimitat entre dues persones.

QUINES HORMONES SÓN LES PROTAGONISTES DURANT EL SEXE?

Les hormones i el comportament estan extremadament correlacionats en quasi qualsevol situació del dia a dia, i en el sexe no és menys. Primer de tot ens posarem en context a nivell hormonal:

Testosterona. Principal hormona masculina que participa en la definició dels caràcters masculins, i també és la principal hormona del desig sexual. En les dones també se’n crea, a nivell ovàric, amb menor quantitat i influeix menys en impulsar la motivació sexual.

 Estrògens. És l’hormona de la feminitat i, encara que no intervé en el desig sexual, produeix canvis en el cos (lubricació vaginal, rec sanguini en els genitals) i en el comportament (major seducció i benestar). Varia al llarg del cicle menstrual i està molt alta durant l’embaràs.

Progesterona. Durant la gestació també és la gran protagonista i hi ha dubtes de si afavoreix el desig sexual (com si fos similar a la testosterona dels homes).

Prolactina. Aquesta hormona se segrega durant la lactància i l’orgasme, així com també en el període refractari després de l’orgasme. Es diu que contribueix en la sensació de sacietat post-coit, per tant té un efecte inhibitori del desig sexual.

Dopamina. És l’hormona de l’eufòria, de la motivació, del plaer. Té un paper important en la recerca de la trobada sexual.

Noradrenalina. Hormona de l’excitació prèvia a la relació sexual, com si preparés el cos per passar a l’acció.

Oxitocina. Coneguda com l’hormona de l’amor o l’enamorament. Es troba molt augmentada durant el postpart per facilitar la relació entre mare i fill, però també s’allibera en grans quantitats durant l’orgasme produint la sensació de benestar i d’unió entre els dos amants.

Endorfines. És l’hormona del plaer que se segrega durant l’orgasme, així com també l’activitat física. Participa en la disminució del dolor.

Serotonina. Aquesta hormona es relaciona amb l’estat d’ànim, però a nivell sexual influencia, si està baixa, amb falta de libido.

Llavors tenint en compte totes aquestes hormones, podríem dir que al principi de la trobada sexual per la nostra sang viatjaran hormones com testosterona, estrògens, dopamina, serotonina i noradrenalina que augmentaran moltíssim quan s’arribi a l’orgasme juntament amb l’oxitocina i les endorfines. Després baixaran quasi totes i la prolactina agafarà el protagonisme

El llibre La ciència del sexo de Pere Estupinyà parla sobre aquest festival hormonal que succeeix durant l’atracció, l’excitació i l’orgasme sexual. Us transcric un paràgraf: “Si en esas circunstancias aparece la atracción hacia la pareja o una persona desconocida, poco a poco la dopamina y la noradrenalina irán aumentando la excitación, sensación de energía y bienestar, provocando que la atención se focalice en el encuentro sexual. (…) Si terminan en la cama, los niveles de dopamina y adrenalina irán subiendo progresivamente hasta el orgasmo, momento en el que ambos liberarán una enorme cantidad de opiáceas y placenteras endorfinas, acompañadas de una oxitocina que los hará sentirse espiritualmente unidos a la persona con quien han compartido ese fabuloso momento”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca