El Govern commemora el Dia d’Europa amb un concert de música i dansa i una crida als valors democràtics La presidenta del Govern ha valorat la “resposta” d’Europa a la pandèmia, la seva “unitat d’acció”

 

El Govern de les Illes Balears ha celebrat avui l’acte institucional del Dia d’Europa amb una crida als valors democràtics i d’unitat del continent i la condemna de la invasió de Rússia a Ucraïna. L’acte, celebrat al museu Es Baluard, ha comptat amb un concert de música i dansa dels alumnes del Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca, i la projecció d’un vídeo promogut per la Conselleria d’Hisenda i Relacions Exteriors amb motiu del Dia d’Europa i enfocat en la defensa dels principis de la Unió Europea i de solidaritat amb el poble ucraïnès.

El Govern se suma a la celebració dels 72 anys de l’embrió europeu amb una crida a la pau, els drets humans, la solidaritat, l’esperança, la llibertat i la prosperitat. La presidenta del Govern, Francina Armengol, qui ha clausurat l’acte institucional, ha recordat la Declaració de Robert Schuman el 9 de maig de 1950, la qual es commemora avui, i les paraules amb les quals alertava que “la pau mundial no es podrà salvaguardar si no feim un esforç que sigui equiparable als perills que l’amenacen”.

Aquest és un missatge que, dècades després, torna a ser vigent. Armengol ha rebutjat la invasió russa a Ucraïna, “una guerra a la porta d’Europa que ens recorda que els valors d’aquesta unió que començàrem a forjar cinc anys després de derrotar el nazisme encara estan en perill”, i ha alertat de la importància de “protegir la democràcia dels perills que l’amenacen”, en referència també als discursos d’odi i de qüestionament del projecte europeu i dels seus valors de convivència.

La presidenta del Govern ha valorat la “resposta” d’Europa a la pandèmia, la seva “unitat d’acció”, i també, en aquest mateix sentit, a l’escenari actual derivat de la guerra a Ucraïna, amb una resposta solidària per a l’acolliment de persones refugiades.

A l’acte també han assistit  la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, qui ha obert la jornada amb un discurs inaugural; el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company; la delegada del Govern d’Espanya a les Illes Balears, Aina Calvo; membres del cos consular de les Illes Balears, i portaveus i diputats del Parlament de les Illes Balears, entre d’altres autoritats i representants dels agents socials i econòmics.

Durant l’obertura de l’acte, la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors ha expressat la preocupació i solidaritat de les Illes Balears amb el poble ucraïnès. “La guerra de Putin representa una amenaça al sistema de valors democràtics sobre els quals s’ha erigit la UE. Per això, alçam la veu per reivindicar aquells valors primigenis de pau, de solidaritat i d’agermanament enfront la guerra i per a la fi d’aquest conflicte bèl·lic, del dolor i la barbàrie”, ha dit.

Sánchez també ha destacat la política en acció exterior del Govern, “centrada en el reconeixement europeu del fet insular i en treballar en diversos fronts, a nivell estatal i comunitari, en l’objectiu d’aconseguir el desenvolupament d’una estratègia europea per a les illes de la Unió Europea, per tal de donar resposta a les nostres vulnerabilitats i mancances”.

L’acte central del Dia d’Europa 2022 ha comptat amb un concert dels alumnes del Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca. L’actuació de dansa i el concert de música han estat seguits de la interpretació de l’Himne de l’alegria de Beethoven a càrrec dels guanyadors del concurs musical 2021 organitzat pel Govern l’any passat amb motiu del Dia d’Europa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca