Maria Jesús Bagur, regidora de Medi Ambient "Tenim 3 projectes més d'autoconsum compartit per aquest 2022 en marxa"

Maria Jesús BagurItziar Lecea / Ciutadella – El passat mes, l’Institut Balear de l’Energia, depenent del Govern de les Illes Balears, va fer una reunió informativa pels vesins de Ciutadella interessats a beneficiar-se del projecte d’autoconsum d’energia renovable que s’ha muntat al col·legi públic de Monte Toro. Què vol dir açò? Que les persones que vulguin abaratir la seva factura de la llum amb una part de consum provinent d’energies netes, es poden apuntar el projecte d’autoconsum compartit, sempre que compleixin uns requisits. L’interès que ha despertat aquest projecte ha superat totes les expectatives, i la sala de Can Saura on es va presentar, va quedar petita. Senyal que, bé per consciència mediambiental o bé per l’encariment exorbitat de la factura de la llum, són molts els ciutadellencs que s’apuntaran a compartir energia neta. Però, cap a on camina Ciutadella en aquest camp? Xerram amb la regidora de Medi Ambient, Maria Jesús Bagur.

–  A la troba amb vesins per explicar el projecte d’autoconsum compartit es va dir que eren necessaris alguns requisits per entrar-hi. Quins?

L’Institut Balear de l’Energia engega i finança els projectes per fer l’autoconsum compartit amb els vesins que es troben en un radi de 500 metres. Aquesta distància ve fixada per normativa estatal, si fos pel Govern Balear o per l’Ajuntament de Ciutadella, el podríem ampliar més. Però la normativa són 500 metres. El més interessant de l’autoconsum compartit és que, a casa teva no has de fer res. Simplement, has d’avisar que el teu comptador està associat a la instal·lació pertinent perquè a la factura de llum et vengui descomptada la proporció que et pertoca de la instal·lació, en aquest cas, que hi ha al col·legi públic de Monte Toro. El que sí que ens va demanar l’Institut Balear de l’Energia és la cessió d’espais per muntar aquestes instal·lacions.

– La de Monte Toro serà l’única opció pels vesins de formar part d’un projecte d’autoconsum compartit?

Ara començarà a funcionar en breu aquest de Monte Toro, mentre l’Institut Balear de l’Energia comença a redactar, i si pot dintre de l’any 2022, muntarà 3 instal·lacions d’autoconsum compartit més a Ciutadella. Un serà a la Sala Multifuncional, i per això entraran més famílies i comerços; tot i que s’ha de dir que és molt possible que persones que quedin fora de la instal·lació de Monte Toro, es puguin acollir a aquesta. Hi ha hagut tan bona acollida que des de l’Institut Balear de l’Energia ja ens han avisat que segurament no es podrà donar cobertura a tothom perquè els quilowatts són els que són. El càlcul és que els 40 quilowatts de Monte Toro es repartiran entre el col·legi i l’administració pública i els vesins que hi entrin. La gent que quedi en llista d’espera de Monte Toro i estigui dins el radi de la Sala Multifuncional, entrarà directament a la instal·lació d’aquest segon autoconsum compartit. A més, l’Institut Balear de l’Energia projecta una segona instal·lació a l’aparcament de Serpentona i una tercera a un altre aparcament a Calan Bosch. D’aquesta manera també es pot cobrir una zona que no és de centre urbà, sinó que es troba a les urbanitzacions. En aquests aparcaments es pot fer perquè la llei diu que els de més de 1.000 metres han d’anar coberts per pèrgoles, que aprofitarem per muntar les instal·lacions de plaques solars que l’Institut Balear de l’Energia posarà a l’abast de vesins i comerciants que estiguin dintre d’aquest radi normatiu de 500 metres.

– L’energia de les instal·lacions dels aparcaments només serà pels vesins de les urbanitzacions?

L’administració pública està obligada a tenir una part d’aquest autoconsum compartit. El que ens permet, com a Ajuntament, poder abaratir la factura de l’enllumenat públic, per exemple. O posar punts de càrrega per vehicles elèctrics. És més el cas dels aparcaments de Serpentona i Calan Bosch, perquè a dintre del poble, l’energia que pugui arribar de la instal·lació de la Sala Multifuncional, pot servir per abastir una part de la factura dels cinemes, per posar un cas.

– Quines altres instal·lacions públiques d’energies renovables ajuden a abaratir la factura de la llum?

Com a Ajuntament, aquesta legislatura hem fet una passa important en tema d’instal·lacions d’energies renovables. Ja teníem les plaques solars des Pinaret i el poliesportiu. I aquests anys hem sumat la piscina municipal, l’edifici de la Policia Local i la coberta del col·legi Margalida Florit, que són edificis que consumeixen energia elèctrica. Aquests dos darrers, a més, tenen associats punts de càrrega per vehicles elèctrics. Ara tenim projectada una pèrgola d’aparcament davant del camp de l’Orient i també tenim el projecte redactat per posar una instal·lació de fotovoltaiques al Pou des Caragolí. Hem vist com aquest punt de la nostra ciutat és un dels que més consumeix, perquè necessita energia constant per extreure l’aigua. Pel que vam considerar que podríem abaratir molt la factura de llum d’aquest punt amb un projecte de fotovoltaiques.

– Per què l’Ajuntament no posa en marxa projectes d’autoconsum compartit?

Des de l’Ajuntament tenim una capacitat, logística i econòmica, molt limitada per poder fer una instal·lació d’autoconsum compartida amb tants de vesins. El que sí que podem fer és cedir aquests espais públics a l’Institut Balear de l’Energia per engegar projectes com el que ara comença a Monte Toro i els que es faran en breu a la Sala Multifuncional i els aparcaments de Serpentona i Calan Bosch. I també animam a tothom a què apostin per instal·lacions d’energies renovables. Sí que és cert que la inversió inicial és important, però a la llarga el consum energètic a la factura de la llum es nota molt. Tanmateix, hi ha ja edificis grans, com poden ser hotels o supermercats, que tenen la seva instal·lació pròpia d’energies renovables.

– També es podran posar al centre històric?

Al centre històric el Pla Especial no permet posar instal·lacions de plaques fotovoltaiques, però es deixen posar en coberta plana i sempre que no tenguin un impacte visual important. De fet, s’han donat permisos per posar instal·lacions d’aquests tipus. Hem de tenir en compte que en el moment en què es va redactar el Pla Especial, l’any 1999, no hi havia la consciència per les energies renovables que tenim ara. Tampoc de les instal·lacions d’aires condicionats, que també es posen. Però el dia que es modifiqui el PEPCHA, s’haurà de mirar com incloure aquest tipus d’instal·lacions.

– Animau als vesins. Però com a consistori, es faran més passes cap a les energies renovables?

La nostra intenció és poder fer el màxim d’instal·lacions d’energies renovables, també amb les ajudes que es donen per administracions. I cedir els espais que puguem a l’Institut Balear de l’Energia per muntar-ne d’autoconsum compartit. Tanmateix, l’objectiu de tots hauria de ser reduir el consum d’energia aplicant altres tècniques, com fer cases de cada vegada més energèticament eficients. O en temes de transport, optar per vehicles elèctrics o, sempre que es pugui, emprar transport públic o altres alternatives, com la bicicleta.

Pensant en el futur, ja tenim redactat i aprovat per ple el Pla d’Energia i Clima de Ciutadella, el PACES, on dibuixam un escenari de possibilitats que s’hauria d’explorar com a ciutat en qüestions energètiques. Dintre d’aquest pla es marquen línies que s’han d’assumir com a administració, però també hi ha idees i suggeriments que l’Ajuntament ha de fer arribar cap als sectors industrials, cap al sector terciari, etc. Sabem que no tenim més alternativa que anar cap a les energies renovables i el PACES marca les passes que es poden anar fent: des de continuar substituint enllumenat públic per leds, crear noves instal·lacions d’energies fotovoltaiques, potenciar les comunitats energètiques, com s’ha fet a Sant Lluís, i moltes altres iniciatives que ens ajudin a ser una societat més sostenible energèticament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.