Sandra Moll Taltavull, secretària general de l’agrupació socialista de Ciutadella "No hem sabut fer valer els nostres quatre regidors”

Sandra Moll, PSOE Ciutadella

Llorenç Allès / Ciutadella – Sandra Moll Taltavull és la nova secretària general de l’agrupació socialista de Ciutadella. Afiliada al partit des de 2015, agafa el relleu a Noemí Camps prometent canvis i amb certa autocrítica. El dia de la seva designació, va marcar-se com a objectiu guanyar les properes eleccions municipals, una fita gent fàcil, ja que en els dos darrers comicis ha perdut el paper de principal partit de l’esquerra al municipi. La seva recepta és ser més presents al mig del carrer i comunicar millor. La feina, diu, hi és, però no es coneix.

–   Per què ha volgut ser secretària general?

– Per canviar una mica les coses. Fins ara hem fet molt bona feina amb na Noemí Camps, a qui aprofito per agrair-li tot el seu treball. Ella va decidir que no volia seguir, i des de la pròpia executiva em van animar a presentar-me. M’ho vaig pensar, li vaig donar voltes, i em vaig animar. Si hi havia coses que jo no compartia, la millor manera era presentar-me i canviar-les. Com que sempre m’agrada assumir reptes, vaig decidir finalment fer la passa.

–  Què hi haurà de diferent al PSOE de Sandra Moll en comparació al PSOE de Noemí Camps?

– Vull que sigui un PSOE que estigui més al mig del carrer, que ens vegin i ens sentin més. Hem de tenir les portes obertes per a què, qui vulgui fer-ho ,es pugui atracar noltros. Ens hem de donar més a conèixer i comunicar més, perquè feim molta feina però no es fa visible.

– Com definiria vostè el moment que atravessa el PSOE a Ciutadella?

– A nivell intern estem molt bé, fins i tot crec que mai no havíem estat tant bé. Hi ha molt bona comunicació, l’executiva s’entén i anam molt coordinats, amb les idees bastant clares. Fora de l’agrupació també esteim bé, però podríem estar millor si la gent fos més conscient de la feina que ha fet el PSOE en aquests anys. Quan governes amb un pacte és fàcil quedar difuminat dins l’equip. Som optimista, crec que és un bon moment per al PSOE, i les properes eleccions seran un bon moment per al PSOE.

– Diu vostè que la feina del seu partit queda difuminada dins l’equip. Potser fins i tot es podria dir que queda eclipsada pel partit majoritari del govern.

És cert, és el que ens passa. Quan l’alcaldia és d’un partit, és obvi que l’atenció se centralitza molt en aquesta figura i en aquest partit. L’alcaldia és una figura del PSM molt visible i coneguda. Ens ha fallat la comunicació, ho hem de reconèixer, i no hem sabut fer veure la feina que noltros hem fet.

– Açò ha passat només perquè vostès no han comunicat prou bé?

Han fallat diverses coses. Noltros no hem sabut fer valer els quatre regidors que tenim.

– Dins el pacte?

Tenim un pacte de govern, hem fet feina en equip, ens hem entès, però al carrer quasi no ens coneixen, no saben quines àrees duim, i la gent percep que només hi ha un partit que governi l’Ajuntament. Vam pactar que les comunicacions institucionals no especificarien de quin partit és la regidoria que comunica una determinada actuació i, per tant, la feina que es visibilitza és de l’equip de govern. Per part del PSOE, ens ha faltat la figura comunicativa que posés en valor la feina del nostre partit. Ha estat el nostre gran fall durant aquests quatre anys. No hem sabut comunicar la gran feina que hem fet.

– Creu vostè que si demanéssim a un ciutadà qualsevol el nom dels quatre regidors actuals del PSOE, els sabria dir?

– No. Tenc clar que no.

Sandra Moll, PSOE Ciutadella– Creu que açò passaria amb els altres partits del pacte?

– Pocs ciutadans coneixen els regidors de l’Ajuntament. L’atenció s’ha centrat molt en l’alcaldessa.

– I açò creu que és degut al fet que l’alcaldia sempre concentra molta atenció mediàtica, o pensa que s’ha fomentat aquesta centralització en la figura de la batlessa?

– Ha fallat la comunicació. S’ha centralitzat tot molt en la figura de la batlessa, i açò també afecta als demés regidors del PSM. La feina de comunicació a l’Ajuntament està molt coixa, perquè la ciutadania necessita saber què fa la seva administració.

– Quan va sortir elegida com a secretària general va dir que el seu objectiu era guanyar les eleccions de 2023. A les darreres eleccions, el 2019, van ser vostès el tercer partit en nombre de vots, a 450 vots del PP i a 1.200 del PSM. Guanyar les eleccions del 2023 és possible?

– Guanyar significa per mi treure prou regidors per tenir la batllia de Ciutadella. És evident que haurem de pactar, però amb capacitat per tenir l’alcaldia. I sí, crec que és possible, perquè el PSOE està en un bon moment. Potser ens podem aprofitar dels canvis que hi ha al panorama polític actual, amb partits que estan a la corda fluixa, i recuperant els vots que vam perdre.

– Parla vostè de créixer a costa de Ciutadans?

– Els vots que van anar a Ciutadans i també a Podem han de tornar, i hem de guanyar nous votants. El PSOE ha de governar a Ciutadella. Analitzant el panorama polític, crec que tenim possibilitats.

– Tenir l’alcaldia vol dir treure més vots que el PSM, ser el partit més votat de l’esquerra.

– Crec que el PSOE és el referent de l’esquerra.

– A Ciutadella també?

– També.

– Tot i treure 1.200 vots menys que el PSM?

– Com a partit el PSOE és el referent de l’esquerra. Que a Ciutadella no li vegin segurament és un problema de comunicació que tenim com a partit a Ciutadella. Ens falta explicar què feim i què volem fer. Per açò hem de sortir més al carrer, donar-nos més a conèixer, que la gent sàpiga que el PSOE és el partit d’esquerres que vol la prosperitat de Ciutadella, que vol que Ciutadella avanci, ja que ara estem una mica estancats.

– Ho diu vostè, que forma part de l’equip de govern.

– Ho crec així. Hem fet molta feina els darrers anys. Hem sanejat els comptes, tenim superàvit, però aquest superàvit s’ha d’invertir al poble.

– Es veu capacitada per remuntar 1.200 vots al PSM?

– Crec que hi haurà un canvi polític a Ciutadella. Desgraciadament la dreta creixerà, perquè és la inèrcia que veim per tot, i crec que l’únic partit que hi pot fer front és el PSOE. Penso que els moviments que hi pot haver al panorama polític no han de significar necessàriament que noltros guanyem molts vots, sinó que potser altres en perdran i hi haurà canvis que hem d’aprofitar per a recuperar regidors.

– Mirem els resultats del PSOE a Ciutadella a les eleccions de 2019. A l’Ajuntament de Ciutadella, van obtenir 2.110 vots. Al Consell, 2.454 i al Govern balear, 2.756. O sigui, van haver-hi moltes persones que van votar PSOE a Govern i Consell, però no ho van fer a l’Ajuntament. Per què creu que va passar açò?

– El PSM a Ciutadella va fer molt bona campanya, amb una comunicació molt potent i amb molta xarxa. Noltros vam fallar en comunicació, potser la feina que s’havia fet els quatre anys anteriors no es va donar a conèixer prou…

– Va fallar la candidatura del PSOE a Ciutadella?

– Crec que era una bona candidatura, amb una persona jove i preparada, però als ciutadans no els va generar la confiança necessària.

– Com serà llavors la candidatura de 2023?

– La meva intenció no és ser candidata a l’alcaldia. Vull liderar el PSOE a Ciutadella, però crec que la batllia ha de tenir un perfil diferent.

– Tenen candidat?

– Hi ha diverses opcions damunt la taula, però cap d’elles definida. Però està clar que no ha de ser el meu perfil.

– Quin ha de ser llavors el perfil?

– Ha de ser una persona més coneguda, amb un cert estatus, amb una carrera darrera no necessàriament política… Aquí es vota molt a la persona, i per tant, ha de ser algú que, quan es digui el seu nom, la gent pensi “m’agrada”. El candidat a Ciutadella és molt important, i per açò fem molta feina cercant un nom que estigui a l’alçada d’aquesta realitat.

– Vostè m’ha fet molt èmfasi en la necessitat de comunicar millor, que el major problema ha estat la comunicació… Aquest és un argument molt sentit quan un partit polític ha de justificar uns mals resultats. Què vol dir concretament comunicar millor?

– S’hauria de saber que la feina que noltros hem fet, l’hem feta noltros. El tema de l’escorxador, per exemple, ja no genera comentaris ara que no hi ha polèmica. Ningú no es fa ressò de que hem arreglat l’escorxador després de 30 anys en què ningú no hi havia fet res. Entenc que els mitjans ho facin així, però per què noltros no hem de dir que gràcies al PSOE l’escorxador no ha tancat les portes? O tota la feina que fa la regidora de Festes del PSOE. Igual que na Noemí Camps amb el cementiri? Hi ha molts temes que només surten quan hi ha polèmica, i noltros hauríem de fer la feina contrària i complementària, explicar les coses que fem bé, que són moltes.

– Tal vegada és que les àrees que vostès gestionen no són les més mediàtiques…

– El repartiment d’àrees és fruit d’un pacte. Per exemple, una de les meves àrees, esports, s’ha menyspreat a Ciutadella durant molt temps. Tot i que és una àrea que no està mal dotada pressupostàriament, les instal·lacions han quedat obsoletes, estem fermats per uns convenis signats pels governs del PP que ens han condicionat. I ara ens trobam que no tenim prou instal·lacions, les que tenim necessiten moltes millores…

– Cap de les àrees que habitualment generen més titulars de premsa, però, està en mans del PSOE. Urbanisme, Cultura, Mobilitat, Manteniment de la Ciutat…

– És cert, però també són les àrees que generen més controvèrsia. Per exemple, no crec que la gent estigui totalment contenta amb Urbanisme o amb el manteniment de la ciutat… Crec que el repartiment no estava mal fet. El problema és que noltros no ho hem sabut fer valer i fer-nos prou visibles.

– Vostè ha dit que no es veu com a cap de llista del PSOE de Ciutadella, però entenc que sí formarà part de la candidatura.

– Sí.

– Hi haurà molta renovació a la llista?

– Segurament sí. La candidatura és una de les coses que ha de canviar, i segurament hi haurà molts canvis als llocs de sortida. Les cinc primeres persones han de ser cares noves. Jo crec que també hi seré, falta veure a quin lloc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.