Eclipsi total de lluna Per Antoni Liz

 

Aquest dilluns, dia 16 de maig de 2022, toca eclipsi total de lluna. Podem aprofitar, també per fer una ullada als quatre planetes aliniats.

Deixant de banda l’etapa penombral inicial que és poc vistosa, l’ombra de la Terra començarà a entrar a la lluna plena a les 4:31. Durant pràcticament una hora l’ombra anirà avançant fins a tapar tota la Lluna.

A les 5:29 comença la fase total. La lluna plena quedaria sense cap llum, a no ser per la llum vermella que desvia l’atmosfera de la Terra. Per aquest motiu es veurà un poc la lluna eclipsada, de color vermell.

I així seguirà dirant una hora fins a la posta de la lluna, encara eclipsada, a les 6:29.

La Lluna, vista des de les proximitats de Ciutadella es posarà per l’azimut 244º que correspon a la zona de la badia d’Alcudia entre les muntanyes del nord i del sud de Mallorca..

Coincidint amb la posta de la Lluna es produeix la sortida del Sol, a les 6:30 en direcció exactament oposada (azimut 64º = 244º – 180º).

Açò és degut a que durant cada lluna plena la Terra es troba entre la Lluna i el Sol (aproximadament). Els plans de les dues òrbites són sembrants, però no coincideixen del tot. Només cada mig any la coincidencia és total i només cada mig any aproximadament hi ha un eclipsi de Lluna.

Recordem, a més, que quan coincideix molt exactament l’eclipsi és total, com aquesta vegada. En altres ocasions l’ombra no arriba a tapar tota la Lluna (eclipsi parcial). I, a vegades, la Lluna passa només per la penombra de la Terra fent un eclipsi penombral, poc vistós.

Després de la posta l’eclipsi encara segueix mitja hora més, però des de Menorca no ho podem veure. La fase total de l’eclipsi haurà durat 1 h i 25 minuts però a Menorca només haurem pogut veure 1 hora.

A les 6:54, ja de dia, la lluna es començarà a destapar i, aquest etapa, durarà una altre hora aproximadament.

Encarà després la lluna ha de sortir de la penombra en una darrera etapa poc cridanera.

Així, per tant, un eclipsi total de Lluna és ben llarg i té moltes etapes. Normalment no totes es poden veure.

ELS PLANETES

Mentre hi ha l’eclipsi a ponent (oest), a llevant (est) es podrà veure l’aliniament (aparent) dels 4 planetes.

El més baix, més brillant, i proper al Sol és Venus. I, en línia, pujant cap al sud (a la dreta) es veuen Jùpiter, Mart i Saturn.

Es veuran millor, ben de matinada entre les 5 i les 6. Després, començarà a clarejar per la proximitat de la sortida del Sol (a les 6:30)

Mart i Saturn són els mes alts i menys brillants i, amb la claretat prest es deixaran de veure. Els altres seran visibles fins més tard.

Esperem que la climatologia ens sigui favorable.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.