Brussel·les rebaixa en més d’un punt i mig el creixement del PIB espanyol pel 2022, fins al 4% La Comissió Europea preveu una inflació mitjana del 6,3% a l'Estat aquest any, tres punts per sobre la darrera estimació

 

ACN Brussel·les – Brussel·les ha rebaixat en més d’un punt i mig el creixement del PIB espanyol estimat pel 2022. Segons les previsions econòmiques publicades aquest dilluns per la Comissió Europea, l’economia espanyola creixerà un 4% aquest exercici, per sota la millora del 5,6% que es pronosticava tres mesos enrere. Brussel·les justifica la revisió a la baixa per les disrupcions que encara pateixen les cadenes de subministrament i l’escalada de preus en un context marcat per la guerra d’Ucraïna. De fet, la Comissió Europea preveu que la inflació mitjana a l’Estat se situï en el 6,3% aquest 2022, gairebé tres punts més en comparació a les darreres estimacions (+3,6%).

Pel que fa al 2023, les últimes previsions emeses per Brussel·les també apunten a un escenari més pessimista respecte al de fa tres mesos. Segons l’executiu comunitari, el creixement del PIB a Espanya serà del 3,4%, un punt menys en comparació a les últimes estimacions. Quant a la inflació, s’espera que baixi a l’1,8% el 2023, després d’assolir el seu pic màxim aquest segon trimestre.

La situació a l’eurozona i al conjunt de la Unió Europea és calcada, amb importants rebaixes sobre la previsió de creixement pel 2022 com pel 2023. Tant als països de la zona euro com a la Unió Europea, la Comissió Europea estima una millora del PIB del 2,7% pel 2022, una xifra que s’allunya del creixement del 4% que s’apuntava en el darrer informe de fa tres mesos. De cara al 2023, la CE preveu una millora de l’economia del 2,3%, mig punt menys en comparació a les darreres previsions.

Segons ha indicat l’eurocomissari d’economia Paolo Gentiloni, el “gran cop” que han patit les economies europees respon a l’evolució dels preus energètics i les matèries primeres, una situació que ha empitjorat arran de l’esclat de la guerra d’Ucraïna i on les “dràstiques” mesures que ha adoptat la Xina per contenir novament la covid-19 també han jugat un paper destacat.

En aquest sentit, Gentiloni ha donat per fer que el poder adquisitiu de les famílies patirà una reducció significativa aquest 2022 per la inflació. “Els sous no podran continuar absorbint l’increment de preus”, ha apuntat en la roda de premsa celebrada aquest dilluns per presentar l’informe de previsions. “Encara ens trobem lluny d’una situació normal”, ha afegit.

No obstat això, l’eurocomissari ha volgut tancar la seva intervenció amb una nota positiva, tot destacant que el mercat de treball es manté “fort” malgrat la crisi, amb la previsió que l’ocupació al conjunt de la Unió Europea creixi un 1,2% aquest any.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.