Més per Menorca presenta 25 esmenes a la Llei de la Ciència per afavorir la diversificació econòmica de l’illa

Més per Menorca ha presentat un total de 25 esmenes al Projecte de llei de la ciència, la tecnologia i la innovació de les Illes Balears dirigides, principalment, a afavorir la diversificació econòmica de l’illa, ja que «la innovació i la recerca científica són els elements amb major efecte multiplicador per afavorir la competitivitat de les empreses», segons que ha apuntat el diputat Josep Castells. A més, els menorquinistes apunten que «avançar en la diversificació econòmica és una passa necessària per millorar la vida dels menorquins i menorquines i, en aquest sentit, la ciència i la recerca han de tenir un paper clau en aquest camí».

Les esmenes dels ecosobiranistes van en la línia de garantir que tots els òrgans i plans que es facin en matèria de recerca tinguin presents les necessitats de totes i cadascuna de les illes, de manera que les empreses i institucions de l’illa rebin el suport necessari per als seus processos d’innovació i recerca.

En aquest sentit, destaquen que els investigadors captats per l’ens autonòmic que es crearà (l’Institut de Recerca de les Illes Balears) puguin ser adscrits a l’Institut Menorquí d’Estudis (IME), per al qual també es demana finançament, especialment per aquells àmbits d’investigació en els que Menorca està més ben situada per ser un referent, com són els de l’arqueologia i la sostenibilitat.

D’altra banda, Més per Menorca vol fer complir, a través de la nova llei, un dels acords d’investidura que té amb el Govern Armengol i que consisteix a què l’Executiu contribueixi al finançament d’un nou centre de recerca dedicat a l’arqueologia vinculat a la declaració de Menorca Talaiòtica.

El diputat Josep Castells ha insistit que un dels elements que fa més competitiva una societat «és la capacitat de generar coneixement i transferir-lo a les empreses». «Quan es fa una llei d’aquestes característiques», ha dit, «hem de garantir que Menorca no quedi despenjada d’aquests esforços i que les empreses que volen innovar i les institucions de l’illa que es dediquen a la recerca puguin rebre suport; i que Menorca pugui disposar del finançament necessari per investigar en aquells àmbits de recerca en què està més ben posicionada a escala internacional, com ara l’arqueologia».

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.