Actes 8 Març

Es Garbell, millor restaurant de cuina menorquina 2021 Va rebre el guardó que atorga l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears

Cuixa de be de Menorca as forn. Restaurant Es Garbell. Foto: Bep Al·lès©

El Restaurant Es Garbell, ubicat a Sa Caleta, Ciutadella, és un exemple de la cuina menorquina, senzilla, de temporada i de proximitat. En Jaume Pons fa cinc anys decidí fer un canvi vital. Passar del sector empresarial de la sabata a la cuina del restaurant es Garbell. Deixar el negoci de les sabates bones, de vestir, de taló,  un negoci familiar dels seus avantpassats que iniciaren a 1868, i assumir el risc, novament tota la família, en torn al Restaurant es Garbell, ha estat una decisió compartida per la família. L’afecció per la cuina de Jaume, i al seu costat s’hi embarcaren na Fany la seva dona, i els seus dos fills en Toni i na Fany. Ara fa cinc anys.

Aquest menorquí de 62 anys agafà les regnes d’aquest restaurant que romania tancat i l’orejà i li donà vida. Camí recent, però mèrits suficients perquè ara a l’hivern no han tancat les portes i han resistit  la pandèmia. ni la covid, ni els aturà amb aquesta il·lusió, tira a tira, i gràcies a la terrassa i a la cuina senzilla, la que ja sabien fer.

Calamar ple amb monyaco. Restaurant Es Garbell. Foto: Bep Al·lès©

Aquest hivern un dels plats estrella ha el calamar farcit de monyaco, una recepta molt antiga que recuperen i agrada, les tapes que són els plats de tota la vida però que fan les meravelles dels clients. En Jaume feia de cuiner els dies de festa, li agradava fer els arrossos, i ara tenen un gran èxit, quan ell pensava que tothom se feia els seus propis arrossos, ho tenia com  a cosa secundària i ara també s’han fet un nom amb els arrossos a la paella o dins el tià de terra com l’arròs caldos de peix i marisc o l’arròs brut. També té merescuda fama la seva caldera de llagosta, també del receptari familiar.

Diu en Jaume que han anat recuperant receptes que ja no es fan, per la feina que dur i segurament per la paciència que requereixen les receptes de cullera antigues, diu en Jaume que en un negoci familiar “les hores no conten” i tampoc a la cuina tradicional.

Quan és l’època de les faves tendres, ceba tendra, xuia, les faves ofegades són una altra de les receptes de temporada que fan les delícies dels comensals. Plats que considera en Jaume que són senzills, d’ingredients de temporada però que a les cases s’han deixat de fer. Molts dels seus plats són receptes recuperades de les àvies.

Hi vam ser fa unes setmanes per a provar la seva cuixa de be de Menorca al forn, que va senzillament deliciosa i és d’aquelles que romandran dins la nostra memòria gastronòmica, juntament amb la seva greixera de brossat i monyaco, que és una de les postres estrella de la casa juntament amb el seu souflee.

 

Hamburguesa de cap-roig. Restaurant Es Garbell. Foto: Bep Al·lès©

Si el producte és bo, diu en Jaume, La cuina és fàcil, com també ho és la creativitat que li permet elaborar una hamburguesa de rotja/cap-roig, molt ben elaborada i que de segur formarà part de les noves hamburgueses gourmet feta amb producte de Menorca, en aquest cas un peix de qualitat.

Greixera de monyaco i brossat. Restaurant Es Garbell. Foto: Bep Al·lès©

També la rebosteria mereix un esment especial, perquè també es recuperen i es fan receptes ben menorquines com és el cas de la greixera de monyaco i brossat, per exemple o els seus souflees a la menorquina.

La  fórmula del Restaurant es Garbell és la cuina senzilla, la cuina menorquina,  bon producte al plat i gran qualitat humana en el tracte. El client s’ha de sentir com a casa i noltros, cada vegada que hi hem anat, ens hi hem sentit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.