What 2 Do (a Menorca), 10 anys d’una aventura entre amics

Itziar Lecea. – Fa 10 anys, Instagram no tenia la força que té ara, Tik Tok no existia i els vídeos es veien principalment a YouTube. Va ser en aquesta xarxa on va néixer What 2 Do in Menorca, una web sèrie que seguia les aventures de quatre amics -n’Ivan Khanet, en Pepe Torrent, en Miquel Mercadal i en Benjamín Riquelme- a la nostra illa. Amb l’objectiu de promocionar els negocis, les activitats i els esdeveniments culturals, el What 2 Do va ser un fenomen que no va passar desapercebut: va ser la promoció a FITUR 2012 i van ser reconeguts amb un Fabiol de bronze als premis Ciutadellencs de s’Any del Casino 17 de Gener. Aquesta setmana feim un viatge en el temps amb Ivan Khanet, creador de la sèrie, i de per què és improbable el seu retorn.

Les idees creatives, millor compartides

“La idea de fer What 2 Do va sortir un any abans de la seva estrena, el 2011”, comenta Khanet, que mai té el cap aturat. “Tenia ganes de posicionar les empreses de Menorca, fugint de la típica web que tothom feia en aquell moment. Vaig veure que a YouTube no hi havia res destacat de Menorca i tampoc estava ordenat. I d’aquí va sorgir la idea de fer un web turístic, amb les seves categories, restaurants, excursions, etc, però en format vídeo. Per donar-li viralitat, vaig pensar que estaria bé el format web-sèrie”, diu el dissenyador ciutadellenc.

“En aquell moment estaven de moda el bloguers”, no hi havia influencers, llavors, “i va ser a una reunió de Gin & Tuits, on vaig xerrar amb un youtuber que es deia Viajando Con Diego que vaig veure que el format de web-sèrie podia funcionar, amb la premissa d’un viatger que arriba a Menorca, coneix a tres persones de l’illa i els quatre comencen a descobrir-la.”

Una idea, un equip

Una vegada establerta l’idea, faltava l’equip. “Feia poc que havia conegut a en Benjamín Riquelme, que tot d’una es va apuntar per gravar. També vaig coincidir amb en Pepe Torrent, que es va apuntar sense pensar-s’ho. I el quart, en Miquel Mercadal, també va ser una coincidència d’explicar la meva idea. A més, ell és historiador, i ens anava bé. Llavors vam quedar aquella mateixa setmana per fer un capítol pilot, que mai ha sortit perquè ni tan sols està editat. Però com ja era estiu, no teníem temps per promocionar els negocis per aquella temporada i vam decidir esperar un any més per llançar-nos a l’aventura”, recorda Khanet.

Pel 2012, però, es van posar els piles. “El mes de març vam gravar el primer episodi, que encara està penjat a YouTube. De fet, els dos primers capítols van ser una prova per veure com anava. I va agradar. Des d’aquell moment ens telefonaven empreses per anar a gravar. De fet, vam poder triar les empreses que van sortir, perquè teníem ganes que aportessin alguna cosa a Menorca. Llavors vam començar la dinàmica de fer els vídeos, que explicaven què podies fer en un dia, intentant posar gastronomia, turisme actiu i mostrar alguna excursió o un acte cultural, sempre amb el toc d’humor que va caracteritzar a What 2 Do.”

What 2 do durant 4 estius

“La primera temporada la vam fer sense guió, una mica a l’aventura de day-trip”, comenta el seu creador. “La segona sí que ens vam inventar una història, que començava amb la troballa per part d’en Kel d’un testament de l’any 1878, que anava transcrivint. De manera que, el que anava transcrivint i descobrint del testament, ens servia d’excusa per anar a veure el lloc descrit. Anàvem a la recerca d’un tresor, que sempre acabava per convertir-se en un dia descobrint Menorca i fent alguna activitat, deixant la recerca de banda. Al final de la segona temporada arribàvem a la conclusió de què el tresor, en realitat, era Menorca. I que qui havia escrit el testament, en Pierre Garçon, havia coincidit amb l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria, descobrint els dos junts l’illa i fent la mateixa reflexió de què Menorca és el tresor que s’ha de cuidar i preservar. El final real de la temporada, però, era més estrambòtic, amb un viatge al passat i un bucle temporal inclosos.”

La tercera temporada, comenta Khanet, també va ser en el format de day-trip, però amb al·lotes, de manera que ells no sortien fins al final. I la darrera temporada va ser només d’un episodi, que van gravar amb influencers. “I amb aquesta temporada ja ho vam acabar, perquè duia moltíssima feina. Potser estaria bé fer-ne alguna més, però des que va morir en Pepe Torrent, les ganes van desaparèixer.”

El record, però, és el que ha quedat d’aquesta web sèrie que va marcar l’inici de la dècada de 2010, amb unes xarxes socials que feia poc que eren el pa de cada dia. “Lo bo de What 2 Do no només eren els vídeos, sinó que dintre del canal teníem molt ben classificats tots els episodis, amb llistes de reproducció per temàtica. Rebíem moltíssims correus de persones que ens demanaven coses sobre Menorca i fins i tot de gent que ens volia conèixer. De fet, vam fer molts bons amics gràcies a la sèrie. I el bon record que també guardam d’en Pepe”, acaba n’Ivan.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.