El pla de gestió de l’Illa de l’Aire garanteix l’equilibri entre la conservació de l’espai i l’ús públic a 1.350 hectàrees Aquest espai natural és un dels principals punts de nidificació d’aus de les Illes Balears

 

Foto: Tono Balaguer. CAIB 
El Consell de Govern ha aprovat el decret pel qual s’aprova el Pla de Gestió Natura 2000 Illa de l’Aire, que abraça els espais protegits Xarxa Natura 2000 següents:

LIC i ZEPA     ES0000236 Illa de l’Aire
LIC                ES5310073 Àrea marina Punta Prima – Illa de l’Aire

L’àmbit del Pla de Gestió abraça aproximadament 1.350 hectàrees marines i terrestres.

Entre els valors ambientals d’aquesta illa situada al sud-est de Menorca, destaca que hi habiten colònies de tots els ocells marins que nidifiquen a les Illes Balears i que és un enclavament important per a moltes espècies d’ocells migradors. En total nidifiquen a l’Illa de l’Aire entre 13 i 16 espècies d’aus, en funció de l’any, i s’han anellat en pas migratori un total de 115 espècies, encara que el nombre de les que passen en migració per l’illa és una mica més gran.

Pel que fa a la biodiversitat, a l’illa s’han identificat 13 espècies d’invertebrats endèmics i cal destacar les densitats molt elevades, gairebé úniques a escala mundial, de la subespècie lilfordi de la sargantana balear (Podarcis lilfordi), la primera descrita d’aquesta espècie.

Pel que fa a l’espai marí que envolta l’Illa de l’Aire, la qualitat i la importància d’aquesta zona es basa en la presència d’hàbitats com les praderies de posidònia i Cymodocea nodosa, els esculls i les coves marines submergides. En total, s’han detectat 12 hàbitats d’interès comunitari (HIC) en l’àmbit del Pla de Gestió.
La Xarxa Natura 2000 és una xarxa ecològica europea d’àrees de conservació de la biodiversitat i és el principal instrument per a la conservació de la naturalesa a la Unió Europea. L’objectiu de la Xarxa Natura 2000 és garantir la conservació, en un estat favorable, de determinats tipus d’hàbitats i espècies a les seves àrees de distribució natural, per mitjà de la designació de zones especials per a la protecció i conservació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca