Quasi un 60% dels autònoms ha incrementat el preu de productes o serveis per la inflació El baròmetre d'ATA assenyala que dos de cada tres treballadors per compte propi no s'han recuperat de la pandèmia

 

ACN Barcelona – El 57,3% dels autònoms s’ha vist obligat a incrementar el preu dels seus productes i serveis per la inflació desbocada i només un 37,8% no ho ha repercutit a la factura, segons l’últim baròmetre de l’ATA. De fet, quasi el 80% dels treballadors per compte propi considera que s’ha vist “bastant o molt afectat” al seu negoci per l’espiral de preus i dos de cada tres autònoms –el 66,5%- afirma que encara no s’ha recuperat de la crisi per la pandèmia de covid-19. D’altres xifres destacades del baròmetre d’ATA –realitzat a 1.246 professionals entre el 13 i el 16 de maig- són que el 40% dels autònoms pateixen morositat i que fins a 1.450.000 treballadors per compte propi no s’han beneficiat de cap tipus d’ajuda o prestació durant la pandèmia.

Un de cada quatre autònoms desconeix el Kit Digital

Els principals motius dels autònoms per no haver rebut cap ajuda econòmica han estat no complir amb els requisits establerts (34%), la burocràcia (19,4%) o la denegació (19,9%). El 14è baròmetre d’ATA també reflecteix l’altra cara de la moneda i detalla que un 55% dels autònoms enquestats es va beneficiar d’algun tipus de mesura o ajuda econòmica: més de la meitat per una prestació de la seva comunitat autònoma i un 24,4% amb ajudes concedides per diputacions o entitats locals. En paral·lel, el 20% dels autònoms té previst sol·licitar el Kit Digital (per facilitar la digitalització dels petits negocis), tot i que el 24,8% desconeix l’existència d’aquest programa amb un pressupost de 3.067 MEUR.
“Un de cada quatre autònoms no sap el que són les ajudes del Kit Digital, estem parlant d’uns 750.000 treballadors per compte propi”, ha calculat el president d’ATA, Lorenzo Amor. Tornant a l’augment de costos, els autònoms asseguren que les principals dificultats se centren en la pujada de preus de les matèries primeres (un 55% ‘bastant’ o ‘molt afectats’), seguit pels carburants (54,5%) i l’electricitat (49%). Amb aquest panorama, les perspectives de futur per a la gran majoria d’autònoms passa per una pujada generalitzada de preus dels seus productes o serveis (un 62,3%) i tan sols un 23,4% que s’inclina per no fer-ho. El 30,3% dels autònoms és pessimista i preveu que la seva activitat caigui en els propers mesos.

El 40% d’autònoms pateix morositat: 1,2 milions

D’altra banda, la previsió de la majoria dels autònoms passa per mantenir la plantilla. Un 31,3% dels enquestats per ATA contesten que volen mantenir els treballadors i un 6,8% (120.000) pensa augmentar el nombre d’empleats. Un altre 40% dels treballadors per compte propi afirma no necessitar empleats i un últim 10% (150.000) creu que disminuirà la seva plantilla. Únicament l’1,2% dels autònoms amb treballadors manté algun d’aquests empleats en ERTO.

Finalment, el president d’ATA ha volgut posar l’accent en el “preocupant” repunt de la morositat fins al 40%, escalant sis punts des del juny del 2021 i tres des del desembre. “Això suposa que a 1,2 milions d’autònoms se’ls hi deuen diners i a un 15% d’ells qui els hi deu les factures són les administracions públiques”, ha criticat Amor. “En un moment com el que estem vivint, amb increments de costos de producció i energètics, que es tardi molt a cobrar és una situació molt complexa”, ha conclòs el president d’ATA.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca