Menorca Talaiòtica torna a Tarraco Viva La candidatura menorquina participa el 28 i 29 de maig en el prestigiós festival de recreació històrica per tal de continuar amb la seva difusió en l’àmbit estatal

 

Foto: Amics del Museu de Menorca
Menorca Talaiòtica torna aquest cap de setmana, 28 i 29 de maig, al festival de recreació històrica Tarraco Viva, despre´s de dos anys d’aturada per la situacio´ sanita`ria provocada per la pande`mia de la COVID-19. Aquest és un escenari únic per presentar la candidatura i el patrimoni prehisto`ric de Menorca, un festival consolidat i amb una gran aflue`ncia de pu´blic. D’aquesta manera, es vol continuar amb la difusió de Menorca Talaiòtica en l’àmbit estatal, tal i com es contempla en el Pla de Comunicació de MT. La delegació menorquina estarà formada per 13 persones entre organitzadors, foners, participants en la recreació històrica i el mestre cerveser de Grahame Pearce.

Les activitats relacionades amb la Menorca Talaiòtica són les següents:

1.- Recreació històrica Funditores Baleares, Els guerrers de les Illes Balears: a càrrec d’Amics del Museu de Menorca i Federació de Tir de Fona-Unió excursionista de Menorca. Els romans coneixien Menorca i Mallorca perquè els foners nascuts en aquestes illes llançaven pedres amb més destresa que ningú. Res que fos estrany, ja que a l’insula Balearis Minor hi ha més pedres que cap altre recurs, i per això la vida dels seus pobladors mai va ser fàcil. Els poblats d’aquest temps que encara avui es conserven en el paisatge menorquí ens parlen d’una cultura excepcional ?la talaiòtica?, amb construccions fetes amb pedra que són úniques i exclusives, com ara les navetes, els recintes de taula i les cases circulars.

En l’espectacle es mostrarà quin és l’origen dels funditores baleares, els quals, des d’infants, havien d’aprendre a utilitzar la fona per vigilar el ramat, caçar o per sobreviure. Molts acabaren enrolats, com a mercenaris, al servei d’exèrcits cartaginesos i romans, participant en nombroses batalles de l’antiguitat. D’aquesta activitat es faran dos passis: dissabte 28 en català, i diumenge 29 en castellà. Els dos dies a les 11:00 h.
Aquesta recreació ja s’ha fet altres vegades a Menorca en un entorn natural, però aquest cop s’ha adaptat per fer-la sobre un escenari. S’ha produït una escenografia que permeti conceptualitzar la monumentalitat de la Menorca Talaiòtica, replicant elements arquitectònics concrets d’un cercle talaiòtic de Torre d’en Galmés i d’un recinte de taula, tenint en compte que s’han de poder transportar dins una furgoneta fins a Tarragona. Entre aquests elements, cal destacar la construcció d’una replica de la taula de Torralba d’en Salort d’uns 5 m d’alçada. La part portant, és a dir el fust, és una estructura de fusta que es pot muntar en 2 hores i desmuntar en 1 hora. El capitell està fet amb tubs de PVC perquè el fust no hagi de suportar tant de pes, i l’acabat exterior és una tela pintada que imita els colors i detalls de la taula de Torralba.

2.- El taller d’elaboració de fones La fona balear, a càrrec de Lluís Pons Livermore, de la Federació de Tir de fona-Unió exursionista de Menorca. La fona és un dels ginys més antics del món, amb un ús que està documentat a molts indrets del planeta. Està especialment vinculada a pobles dedicats a la pastura i a la caça, on pot cobrir múltiples necessitats. Els talaiòtics de Menorca, enrolats com a mercenaris en els exèrcits cartaginesos i romans, empraven la fona com una arma perillosa. Anaven a la batalla amb tres fones trenades amb espart o cànem: una de llarga distància fermada a la cintura, una de curta distància al cap o al coll i una d’abast intermedi a la mà.

En aquest taller, un dels millors tiradors del món mostrarà diverses tipologies de fona i de projectils, ensenyarà a trenar una fona i a llançar amb la tècnica dels foners menorquins (pilotes de tennis). Es farà dues vegades, una després de cada recreació històrica: dissabte 28 en català, i diumenge 29 en castellà. Els dos dies a les 12:00 h.

3.- Projecció del documental Menorca Talaiòtica, una odissea ciclòpia insular. Menorca està immersa en el procés d’avaluació de la candidatura Menorca Talaiòtica a patrimoni mundial de la UNESCO. Per donar suport a la candidatura, el Consell Insular de Menorca ha impulsat aquest documental, realitzat per Espiral Produccions i dirigit per Manu Balaguer, i que compta amb la participació de nombrosos especialistes.
Després de la projecció, es convidarà a un tast de la cervesa Talaiòtica, elaborada per la cerveseria artesanal menorquina Grahame Pearce, conduït pel mestre cerveser que la va crear: Roger Vila. Dissabte 28 de maig, a les 13:00 h.
Tarraco Viva és un festival de recreació històrica que va néixer l’any 1999 com una activitat de suport a la candidatura de la ciutat de Tarragona a ser inscrita en la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO. A dia d’avui, més de vint anys després, és un festival totalment arrelat a la ciutat i un referent dins els festivals d’aquesta temàtica que es realitzen a l’Estat espanyol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.