marEarte: artesania made in Menorca, creada amb materials 100% reciclats Lucas Bianchi recupera materials trobats al litoral de la nostra illa i els hi dóna una segona vida

 Lucas Bianchi

Mary Moro / Ciutadella – Lucas Bianchi és un argentí afincat a Menorca des de fa 17 anys; va venir a fer una temporada, es va enamorar de sa roqueta, i ja no va marxar. Actualment compagina la seva feina amb la recuperació de materials trobats a les platges de tota l’illa, principalment fustes, als quals els dóna una nova vida. El seu projecte, marEarte, combina reciclatge, consciència, natura i art; són obres úniques i amb molta personalitat darrera de les que hi ha tot un recorregut molt interessant.

– Qui ets, i com arribes fins a Menorca?

– Sóc Lucas Agustín Bianchi Mochi, nascut a la ciutat de Rosario, l’Argentina; aquest 18 de maig farà que estic a Menorca 17 anys. Vaig venir a Menorca a fer una temporada, em vaig enamorar d’aquesta Illa, i mai més me’n vaig anar. Ara mateix estic començant amb això de l’art, i crec que per a poder viure d’ell hi ha que recórrer un llarg camí. La meva idea en un futur, òbviament, és viure d’això, que és el que m’omple i em deixa expressar el que sóc.

– Què és marEarte?

– Per a mi marEarte és una manera d’expressar el que m’envolta en aquesta illa; la naturalesa, la mar… el meu art no és només crear una obra i llest, és tot un camí recorregut: des de que vaig a una platja a buscar material, veig un tros de fusta, i ja veig el resultat final. És una manera de donar-li vida a coses que la majoria de les vegades no li donem importància, com pot ser un pal de fusta en la riba de la platja; on gairebé tothom veu un simple pal jo veig una peça clau per a algunes de les meves obres.

– Quan i com va sorgir la idea de crear a través de materials trobats a les nostres platges?

– Bé, crec que sempre he tingut contacte amb l’art, encara que fins fa uns anys no m’havia donat compte. Crear és una cosa que sempre portes dins, i que en algun moment de la teva vida surt sense més. Pot ser que viure aquí m’hagi inspirat per a treure-ho, però és veritat que des de petit ja tenia, sense saber-ho, una fixació amb la fusta. Recordo, des de ben petit, caminar per totes bandes buscant pals amb formes i imaginant què podrien arribar a ser. Mai he estudiat art, simplement és una cosa que em surt.

– A la carta de presentacio de marEarte podem lleguir, artesania creada des del cor, materials 100% reciclats, creat a Menorca, regala naturalesa’, tots els materials són trobats en la mar i les platges o qualsevol objecte pot formar part de les teves obres?

– HamarEarte - Lucas Bianchibitualment solen ser fustes esculpides per la mar, i això ja dóna un toc desgastat i únic. Hi ha obres en les que he utilitzat altres materials com a pedres o fins i tot fulles d’algunes plantes seques, però per regla general el meu material primari és la fusta. A més, el sortir a buscar els meus materials no sols és això, ja també s’aprofita el viatge per a intentar netejar platges de plàstics i residus, ja que la majoria de les vegades trobes més això, brutícia, que no pas materials naturals. Intento fer amb marEarte no sols un projecte de creació d’obres amb materials recollits de la mar, sinó també una cosa amb la qual ajudar a netejar les nostres platges i la nostra mar.

– Com podem saber més de les teves creacions, hi ha un catàleg, un taller que visitar?

-El meu catàleg són les xarxes socials: Instagram, Facebook. Cada obra és única, i mai hi haurà dos iguals, ja que mai hi haurà dues fustes iguals, dues pedres iguals; és per això que és difícil tenir un catàleg fix, una vegada que l’obra es crea, mai més es crearà una altra igual. Sí, sempre pots donar-me una idea del que vols, i a partir d’aquí comença el procés de crear alguna cosa; ja sigui una escultura, un llum, una taula, la fusta dóna per a molt.! A marEarte no sols  podeu trobar escultures, també idees i mobiliari per a la llar, tot amb materials reciclats i restaurats; en mobiliari, a més de la fusta recuperada de la mar, utilitzo materials antics restaurats. Ara mateix tinc el taller a casa, crec q no hi ha millor lloc per a inspirar-te i crear que la teva llar, per a mi el meu petit taller a casa és un lloc en el qual em sento segur, i això a l’hora de crear és molt inspirador.

– Per què treballar amb material reciclat? Un cop trobes alguna cosa que et crida l’atenció, modifiques la forma dels objectes?

marEarte - Lucas Bianchi

– Què millor manera d’usar els materials que ens brinda la naturalesa?! És donar-li una altra oportunitat a alguna cosa que ja es donava per perduda. No, no acostumo a modificar els materials que trobo; cada fusta és única i la meva manera de crear és a partir de la fusta trobada: jo veig un pal i m’imagino l’obra, sempre intento donar continuïtat a l’obra utilitzant el mateix tipus o classe de fustes. Mai tinc una idea fixa al cap, són els materials que trobo els que m’inspiren per a crear; crec que cadascun encaixa de manera natural, cada forma, cada color, cada grandària i cada estil és únic per a segons quina obra. És per això que no m’agrada modificar-los.

– Què o qui t’inspira? Dediques moltes hores a crear?

– El que més m’inspira és l’entorn, el sortir a passejar a una platja i poder visualitzar les meves obres tan sols amb veure una fusta. Crec que Menorca és molt inspiradora: els paisatges, la calma, el sol, els dies de vent. Tot! Qualsevol dia és bo per a sortir a buscar material. L’esperar que calmi la tramuntana perquè ja saps que dies després, els materials t’estan esperant a tu a les platges, què millor entorn per a crear o visualitzar les teves obres que les platges menorquines! El temps que dedico a crear dependrà sempre del material q tingui; hi ha vegades que costa molt trobar la fusta exacta que concorda amb l’altra per a poder acabar el treball. En crear l’obra a través del material que trobi i no a l’inrevés, és difícil de saber el temps que invertiré a acabar un projecte. Hi ha vegades que tinc tots els materials que concorden a la primera i acabo l’obra en uns dies, i hi ha altres vegades que em puc tirar mesos per a acabar un projecte ja que per molt de material que tingui, no tinc la fusta o el pal que s’ajusta a un altre perquè quedi perfecte. Al no modificar la fusta és més difícil, però crec que és això el que fa que cada treball sigui únic i irrepetible.

– On podem veure els teus treballs?

– He tingut exposades les meves obres en diverses galeries de Ciutadella i Maó i a alguns locals de Ciutadella; però el millor, és quan aquestes obres que neixen des del meu interior queden exposades a les cases d’aquestes persones que valoren l’afecte i la dedicació que li poso per a crear-les. Ara mateix podeu trobar algunes de les meves obres a VidrArt, a Ciutadella.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca