El curs 2022-2023 s’augmenta amb 25 cicles més d’FP, dos d’ells de nova implantació a Balears Menorca comptarà per primera vegada amb un grau mitjà  d’Obres i dos cicles de cuina de modalitat intensiva

 

El conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, acompanyat del director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors, Antoni Baos, i del cap de departament de Formació Professional, Victor Arjona, ha presentat  l’oferta formativa de formació professional en règim presencial i intensiu per al proper curs 2022-2023 i les principals novetats d’aquests ensenyaments.

El conseller Martí March ha destacat que l’FP és un element clau de cara a la transformació econòmica i que està fent un bot important, reforçat per la nova Llei d’FP  i la inversió procedent dels fons europeus. El conseller ha posat en valor l’increment d’alumnat “que demostra la percepció de la necessitat de comptar amb persones qualificades i el paper essencial de l’FP per baixar l’abandonament escolar prematur, que a Balears ha fet una baixada important, de més d’11 punts, passant del 26% el 2015 fins al 15% actual, i en aquest procés l’FP ha tengut un paper destacat”.

El director general d’FP, per la seva banda, ha explicat que s’ha dissenyat l’oferta atenent a la demanda de les famílies però sense saturar el mercat “s’han fet reunions amb els centres que incorporen la modalitat intensiva (antiga dual) però també amb el sector productiu de les illes per a explicar-los com poden incorporar-se a aquesta modalitat d’FP, que s’acosta al sistema alemany, i facilitar la implicació del sector productiu en la formació de l’alumnat i dels seus futurs treballadors”. A més ha recordat que Balears és pionera a tot l’Estat en el sistema de contractació de la modalitat intensiva “som referent des de 2012 en que vàrem implantar el model d’FP dual, ara intensiva, amb contracte laboral a traves de les cambres de comerç”.

Durant el curs 2021-2022 s’ha registrat una matrícula total de 19.801 alumnes (19.313 el curs anterior) entre totes les modalitats d’FP. Per nivells, hi ha matriculats 2.038 alumnes a FP bàsica, 10.068 a cicles formatius de grau mitjà i 7.695 a cicles formatius de grau superior.

Per al curs 2022-2023 es preveu un important increment de l’oferta que suposarà un creixement destacat del nombre d’alumnes. En total, s’implantaran 25 cicles nous.

IES M. Àngels Cardona

25 cicles més el curs 2022-2023

El curs 2022-2023 comptarà amb 25 cicles formatius més que el curs passat. D’aquests cicles, 5 són de grau bàsic, 8 són de grau mitjà i 12 de grau superior. D’entre tots aquests cicles, dos són de nova implantació i que mai no s’han ofert a les Illes Balears: el cicle formatiu de grau bàsic d’Activitats domèstiques i neteja d’edificis (SSC11), que s’impartirà al CIFP Son Llebre (es Pla de na Tesa, Marratxí) i a l’IES Porto Cristo, i el cicle formatiu de grau superior d’Estilisme i direcció de perruqueria, que s’impartirà a l’IES Cap de Llevant (Maó). Del total de 25, n’hi ha cinc que són en règim intensiu (nova denominació de l’FP dual).

Menorca comptarà amb tres cicles nous: el de grau mitjà d’Obres d’interior, decoració i rehabilitació (EOC22), adscrit a l’IES Pasqual Calbó i Caldés, tot i que les classes es duran a terme a les instal·lacions de la Fundació Laboral de la Construcció des Mercadal; el grau mitjà de Cuina i gastronomia (HOT21), en règim intensiu a l’IES Maria Àngels Cardona (Ciutadella), i el grau superior d’Estilisme i direcció de perruqueria (IMP32), a l’IES Cap de Llevant (Maó).

La creació de nova oferta formativa en modalitat presencial o intensiva (nova denominació de l’FP dual) així com també la nova oferta a distància i modular i la creació de nous cicles o la transformació de cicles existents de grau mitjà i grau superior bilingües en modalitat presencial està finançada pel Ministeri d’Educació i Formació Professional i per la Unió Europea-NextGenerationEU dins el marc del Mecanisme del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Per altra part, els cicles formatius de grau mitjà i superior en modalitat intensiva estan finançats pel Ministeri d’Educació i Formació Professional i cofinançats pel Fons Social Europeu en el Marc Financer Pluriennal 2021-2027 (FSE Plus), mentre que els cicles formatius de grau mitjà i superior LOE/LOMCE modalitat presencial estan cofinançats per la Unió Europea i la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en el marc del Programa Operatiu del Fons Social Europeu Plus (FSE+) de les Illes Balears 2021-2027.

9 aules ATECA

D’ençà del curs 2020-2021 s’han creat un total de 9 aules ATECA. Aquestes aules són espais tecnològics que s’aproximen a entorns de treball, amb incorporació de recursos propis de cada sector productiu, mitjançant simuladors i altres elements tecnològics.

Els centres que actualment disposen d’aquestes aules són els següents: CIFP Francesc de Borja Moll (Palma), CIFP Pau Casesnoves (Inca), IES Algarb (Sant Jordi de ses Salines), IES Pasqual Calbó i Caldés (Maó), CIFP Joan Taix (sa Pobla), CIFP Juníper Serra (Palma), CIFP Nauticopesquera (Palma), IES Calvià i IES Manacor.

18 aules d’emprenedoria

Un total de 18 centres educatius de les Illes Balears disposen d’una aula d’emprenedoria. L’objectiu d’aquesta iniciativa és facilitar la constitució  d’empreses i l’autoocupació, tot fent-ho de forma responsable socialment i èticament. Cal remarcar que la idea és que els alumnes proposin una idea de negoci i que després trobin els recursos necessaris per posar-la en marxa, sempre comptant amb el suport d’un tutor assessor i d’un espai físic dotat d’equipaments informàtics.

La relació de centres que disposen d’aquestes aules és la següent: CIFP Joan Taix (sa Pobla), CIFP Juníper Serra (Palma), CIFP Pau Casesnoves (Inca), CIFP Francesc de Borja Moll (Palma), CIFP Can Marines (Santa Eulària del Riu), CIFP Son Llebre (es Pla de na Tesa, Marratxí), CIFP Nauticopesquera (Palma), IES Politècnic (Palma), IES Maria Àngels Cardona (Ciutadella), IES Calvià, IES Felanitx, IES Isidor Macabich (Eivissa), IES Llucmajor, IES Marc Ferrer (Formentera), IES Sa Blanca Dona (Eivissa), IES Manacor, IES Santa Margalida, IES Josep Miquel i Guàrdia (Alaior) i IES Albuhaira (Muro)

Nova oferta de cicles formatius en règim presencial i intensiu per al curs 2022-2023

MENORCA

 

CICLE FORMATIUFAMÍLIA PROFESSIONALCENTRE EDUCATIU
CFGM  d’Obres d’interior, decoració i rehabilitació (EOC22)Edificació i obra civilIES Pasqual Calbó i Caldés
CFGM  de Cuina i gastronomia (HOT21). FP INTENSIVAHoteleria i turismeIES Maria Àngels Cardona
CFGS d’Estilisme i direcció de perruqueria (IMP32)Imatge personalIES Cap de Llevant

 

CFGB: cicle formatiu de grau bàsic.

CFGM: cicle formatiu de grau mitjà.

CFGS: cicle formatiu de grau superior.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.