Balears i Andorra reforcen les seves relacions en matèria de sostenibilitat, turisme i habitatge

Francina Armengol, i el cap de govern d’Andorra, Xavier Espot

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el cap de govern d’Andorra, Xavier Espot, s’han reunit al Consolat de Mar per reforçar les relacions en àrees d’interès comú dels dos territoris, com el medi ambient, el turisme, el desenvolupament econòmic o l’accés a l’habitatge.

Durant la trobada, en què també han participat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela; el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i la ministra de Medi Ambient d’Andorra, Sílvia Calvó, s’han tractat qüestions que afecten Andorra i les Illes Balears i en les quals les Balears han impulsat mesures capdavanteres, com és el cas de l’accés a l’habitatge o les polítiques per redistribuir millor els beneficis del turisme.

Durant la compareixença posterior, la presidenta Armengol ha destacat aspectes que uneixen els dos territoris, com el fet de tenir una llengua i una cultura compartida o un model de turisme intensiu i estacional. En aquest sentit, ha indicat que ha pogut exposar al govern andorrà els principals eixos de la nova llei turística que ha d’aprovar demà el Parlament que per primera vegada “té un plantejament mediambiental sobre el turisme, per tal d’arribar a ser una destinació circular; social, pel que fa als drets dels treballadors i les treballadores, i econòmic, per avançar en la modernització del sector”. D’altra banda, durant la reunió també s’han exposat les polítiques d’habitatge i de lluita contra el canvi climàtic que du a terme el Govern de les Illes Balears. “Des de l’àmbit local també hem de lluitar contra el canvi climàtic”, ha dit la presidenta.

A més a més, els dos caps de govern han signat un protocol d’entesa que estableix la col·laboració entre els dos territoris. Amb aquest acord, les dues parts es comprometen a mantenir reunions i consultes periòdiques per tal de compartir punts de vista i experiències en els àmbits del medi ambient, el turisme, l’economia circular, la llengua, la cultura, la investigació, la innovació, la diversificació econòmica, l’educació, l’ensenyament superior i la recerca.

Entre altres objectius, el protocol estableix que es durà a terme un intercanvi tant en l’àmbit tècnic com tecnològic en implantació de casos d’èxit en la lluita contra la contaminació, entre d’altres. En turisme, s’estableix la promoció de l’intercanvi d’experiència i coneixements o la facilitació de la comunicació entre empresaris. Pel que fa a la llengua, es pretén avançar per al reconeixement mutu de les titulacions i l’intercanvi de coneixements i experiències en educació i recerca.

La reunió també ha comptat amb la participació de l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Vicenç Mateu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.