Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

Balears reactiva la xarxa sentinella de vigilància d’infeccions respiratòries agudes lleus Com a novetat, inclourà la vigilància de la COVID 19 i el virus sincitial respiratori (VRS) responsable de molta patologia pediàtrica

 

Al voltant de 40 professionals d’atenció primària de Mallorca, Menorca i les Pitiüses han participat aquest divendres en la sessió de formació que han organitzat la Direcció General de Salut Pública i el Servei de Salut de les Illes Balears per reprendre el funcionament de la xarxa sentinella de vigilància d’infeccions respiratòries agudes lleus que, com a novetat, a més de la grip, inclourà la vigilància de la COVID 19 i el virus Sincitial respiratori (VSR) responsable de molta patologia pediàtrica. D’altra banda, passarà a estar operativa tot l’any, mentre duri la pandèmia.

L’activitat de la xarxa començarà dilluns dia 6 de juny. D’aquesta manera, l’arxipèlag és una de les primeres comunitats d’Espanya que reinicia aquesta tasca, la qual va quedar aturada degut a la pandèmia de COVID-19.

Si bé 9 regions, entre elles Balears a través de l’Hospital Universitari Son Espases, han mantingut la vigilància de les infeccions respiratòries agudes greus (IRAg), la vigilància de les infeccions lleus (IRAs), que es fa a través de la xarxa sentinella d’Atenció Primària, va quedar suspesa quan es varen crear els dos circuits diferenciats per a pacients COVID i no COVID i es va canviar el funcionament habitual dels centres de salut.

Ara, una vegada s’han eliminat els dobles circuits es reprèn aquesta vigilància, per a la qual cosa avui dematí ha tengut lloc una sessió formativa que ha estat impartida per professionals del Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i també del Servei de Microbiologia de Son Espases.

L’objectiu és vigilar grip i COVID-19 conjuntament i que aquests sistemes es mantenguin en el temps com a sistemes de vigilància d’infecció respiratòria aguda (IRA) lleu i greu, amb els quals es podrà vigilar, a més dels dos virus esmentats, qualsevol altre virus respiratori (com el virus respiratori sincitial) i qualsevol possible agent etiològic emergent en el futur.

Aquesta acció s’emmarca dins el compromís que varen adquirir la ministra de Sanitat i els consellers i conselleres de Salut de les comunitats i ciutats autònomes per enfortir la vigilància epidemiològica el passat 10 de març en la Declaració de Saragossa.

La xarxa sentinella

També com a novetat, la xarxa sentinella passarà a estar operativa tot l’any, mentre duri la pandèmia. Fins ara era un sistema que recollia informació, durant la temporada gripal (des de la setmana 40 d’un any –octubre- fins la setmana 20 de l’any següent –maig-), sobre els casos de grip detectats en una mostra representativa de la població de la comunitat autònoma, al voltant del 5 %, que és atesa per 40 metges de família i pediatres de centres de salut distribuïts per tot el territori.

Inclou la vigilància microbiològica de la grip mitjançant l’anàlisi dels frotis naso-faringis recollits pels metges sentinelles a una part dels casos. En la gestió d’aquest sistema -especialment en la gestió de mostres- intervenen les gerències d’Atenció Primària de les Illes col·laborant amb el Servei d’Epidemiologia de la DGSP.

El laboratori de microbiologia de l’Hospital Universitari Son Espases és el de referència a la xarxa pel que fa a l’anàlisi de mostres. La Xarxa de les Illes Balears està integrada dins la Xarxa Nacional de vigilància sentinella de grip.

Carpeta Ciutadana CIME
Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.