Joana Gomila, batlessa de Ciutadella: “És important aportar una visió municipalista al Parlament”

Joana Gomila

Itziar Lecea / Ciutadella – Després de 16 anys al consistori -alguns d’ells, com a part de l’oposició-, la batlessa Joana Gomila fa una revisió del que ha estat la gestió del darrer equip de govern. Amb l’anunci, per part de Més per Menorca, de què l’actual batlessa és la número dos a la seva llista al Parlament de les Illes Balears, Gomila tanca una etapa dintre del món municipal. Una etapa, diu, de la qual està prou satisfeta.

– Fer el pas de la política municipal a la legislativa, és un gran salt. Quin motiu l’ha empesa?

– Pens que he dedicat molts anys -16 es diuen fàcil-, a millorar el nostre municipi. Ens queda encara un any per fer feina. Però pens que he de deixar pas a altra gent perquè és important anar renovant. I, a més, ho hem de seguir fent en equip, que és bàsic. Coneixem, dintre del PSM, la importància de tenir gent independent, gent jove i gent formada i amb inquietuds. El número 1 és important, però un bon equip és bàsic. Crec que els equips creats fins ara han estat molt competents i han tingut una dedicació al servei del poble.

– Però un valor polític consolidat, també pot ser un valor electoral.

– Evidentment, quan una persona fa molta estona que hi és, és perquè s’ha guanyat el respecte de l’electorat. I en el meu cas, he de dir que m’he sentit molt respectada, encara que som conscient que algunes coses les he fet bé i amb d’altres, m’he equivocat,com tothom. Però m’he sentit molt valorada i respectada, tant per la gent del poble com per l’equip. Una persona amb experiència, evidentment, és un valor a tenir en compte. Però jo també vaig començar de zero i vaig donar la passa. I en algun moment l’haurà de fer algú altre. El que no podem fer és perpetuar a les mateixes persones.

– Quin és el balanç que treu d’aquestes dues darreres legislatures com a batlessa?

Joana Gomila

– Crec que els vuit anys de pacte de progrés s’ha notat al municipi, posant al ciutadà en el màxim focus de totes les polítiques. També gestionant els doblers com si fossin nostres. Crec que dintre del pacte de govern ho hem tingut clar i ho hem demostrat. En diferents legislatures, l’Ajuntament de Ciutadella només sortia per donar titulars que no deixaven Ciutadella com es mereix, però en els darrers vuit anys no hi ha hagut crispació, ni per part de l’equip de govern ni per part de l’oposició, amb la qual hem establert un diàleg, que ha vingut donat pel tarannà que tenim. Hem canviat, realment, la manera de fer política a l’Ajuntament, i les persones, ho valoren.

– I pel que fa als projectes?

– Hem encetat molts projectes. Des del Teatre des Born, amb un projecte liderat pel gerent que està funcionant molt bé, a l’obertura de Can Saura, on inaugurarem el dia 20 el museu, a banda de convertir-lo en l’espai cultural de referència. Queden projectes per encetar, i ara, més que la pandèmia, el que pot resultar un entrebanc és l’alça de preus que ha provocat la guerra d’Ucraïna. De moment hem tingut sort que els projectes que han sortit fins ara amb contractació, s’han pogut contractar. Però no sabem què passarà a partir d’ara. Així i tot, hem posat en marxa molts de projectes de millores a urbanitzacions, als carrers de Ciutadella, les obres del Reial Alcàsser, projectes de col·locació de plaques solars a edificis públics i d’altres que hi esteim treballant com és el Camí de Baix que suposarà un canvi de fesomia de Ciutadella. També tenim feta la participació ciutadana des Born i veurem cap a on redactarem el projecte, tenim l’aprovació inicial de l’estudi de detall per seguir després amb la redacció el projecte de l’escola de música; tenim feta ja la darrera passa per fer -esperem que abans de Sant Joan – la cessió definitiva pels terrenys del jutjat, hem signat el contracte per l’explotació de les sales de cinema, les moltíssimes millores que hem fet a l’escorxador, l’obertura del Castell de Sant Nicolau a les visites, nous aparcaments provisionals a l’OAR i Dalt Sa Quintana,….

– Però hi haurà objectius que no s’hauran assolit?

– És clar que hi queden coses al tinter. Però tenim molt projectes iniciats, com la reforma del geriàtric i l’escola de música, que són passes avançades pels que agafin el relleu de la pròxima legislatura. Així com també, projectes presentats per optar a fons europeus. Crec que podem dir que, tot i la pandèmia, durant aquesta legislatura hem aconseguit avançar molts tràmits interns, que duen moltíssim de temps i recursos. Moltes de les coses que ens havíem proposat, les hem aconseguit o, almanco, avançat.

– I com ha afectat la pandèmia?

Pel que fa als projectes, tot i l’ època de pandèmia hem pogut avançar amb alguns temes. Per exemple, l’obra pública no s’ha aturat perquè la construcció ha seguit, i l’hem poguda fer gràcies als doblers que han arribat d’altres administracions o de l’aplicació dels romanents de tresoreria. També es va donar la circumstància que es va flexibilitzar la regla de despesa, que ens ha permès gastar el que teníem guardat com a Ajuntament i poder dur a terme l’adquisició de bens que no ens haguéssim plantejat mai, com la de les pistes de tennis de l’Oar, que van ser un milió d’euros. Compres, per altra banda, que suposen més terrenys on poder fer infraestructura pública on hi podem invertir el romanent. I, a més, deixar l’endeutament bancari a zero. Així i tot, la pandèmia ha fet que haguem hagut d’augmentar els els ajuts socials i també al sector econòmic, és cert per la situació de vulnerabilitat que ha ocasionat. I gestionar ajudes i infraestructures en una situació que era desconeguda per tothom, no ha estat fàcil.

Joana Gomila

– Queda un darrer Sant Joan a gestionar, també. Com es planteja?

Gestionar Sant Joan, qualsevol any, no és gens fàcil, perquè hi ha moltes tecles a tocar. És una festa important, és la nostra festa, on ve molta gent i s’han de tenir en compte moltes coses i preparatius de logística , de deixar la ciutat apunt per les festes i de seguretat, pel que es demana la participació d’altres administracions i dels diferents cossos de seguretat. Crec que, llevant dels dos anys de pandèmia, on davant una situació desconeguda hem intentat planificar les no festes amb les previsions que teníem, les mesures que s’han anat implantat havien donat els seus fruits. El Sant Joan de 2019 n’és un exemple. I enguany, tornam a reprendre des d’aquella experiència. Que hi ha dificultats? Sí, perquè unes festes com les nostres no son fàcils d’organitzar . A més no tot depèn del que puguem fer noltros com a Ajuntament. I hem de tenir en compte que hi ha una gran part de responsabilitat individual, tanmateix l’ajuntament ho tindrà tot apunt perquè es puguin celebrar les nostres estimades festes de Sant Joan , després de dos anys de no poder-les celebrar.

– Acaba amb la sensació de deixar els deures fets?

Estic satisfeta de tot el que hem aconseguit fer, i dins el que ens queda de legislatura, encara veurem més projectes avançats. I molts que quedaran també començats. És important deixar projectes en marxa pels que vindran darrere. He de dir que ha estat un orgull poder ser l’alcaldessa de la meva ciutat, he estat una persona molt pròxima a la ciutadania i m’ha agradat escoltar-la i veure canviar la ciutat per a bé, i he de dir que m’he sentit valorada pel poble i açò m’omple de satisfacció .

– Què pot aportar al Parlament?

L’experiència me l’enduré al Parlament, si toca. Tot i que és un altre tipus de repte. Crec que és important que al Parlament hi hagi persones que hagin viscut la gestió des de l’àmbit municipal, perquè moltes de les lleis que s’aproven, acaben implantant-se a les administracions locals. És el que, crec, podré aportar la visió municipalista.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.