Ramón Silvela: “La fotografia és una desconnexió de qualsevol problema que pugui tenir, és poder gaudir de la natura”. El ciutadellenc s’ha convertit en el primer menorquí a obtenir la distinció MCEF

Ramón Silvela

Miriam Triay /Ciutadella – Ramón Silvela Capó (1963), policia local i fotògraf menorquí de formació continuada i autodidacta, fet que l’ha convertit en el vicepresident del Fotoclub Cercle Artístic des de fa vuit anys, enguany ha destacat a dintre del món de la CEF (Confederació Espanyola de Fotografia) per ser el primer menorquí a obtenir la distinció de Mestre (MCEF). Defineix aquesta pràctica com una “gran afició i major teràpia, sobretot, la fotografia de paisatge, per mostrar el que ens ofereix la naturalesa i, amb això, promocionar el respecte que mereix”.

 – Quant de temps fa que és aficionat a la fotografia?

– Deu fer ja entre 15-20 anys. Va ser després de deixar de fumar, quan vaig decidir que amb els diners que m’estalviés del tabac, em compraria una càmera. I així va ser. A partir d’aquí vaig començar en el món de la fotografia i fins ara. No he aturat. Sempre he estat aprenent coses noves, sigui a través de coneguts, vídeos de YouTube, cursos que he anat fent, o directament practicant. He tingut una formació bastant autodidacta.

 – Què significa per vostè la fotografia?

– La fotografia és una desconnexió de qualsevol problema que pugui tenir, és poder gaudir de la natura, de moments màgics. M’ompl molt aquesta pràctica. A més de donar-me sortides i quedades molt bones amb els companys. I això no té preu. És molt sa.

Cala Presili - Ramón Silvela
Foto: Ramón Silvela

 – I per què va començar a formar part de la CEF?

– Perquè veia a altres fotògrafs i companys que participaven en diferents concursos de fotografia, i també ho volia provar. Volia veure si em reconeixien la meva feina, si tenia valor. És una satisfacció molt gran quan participes en un concurs i et seleccionen alguna fotografia, o fins i tot arribes a guanyar algun premi.

 Així, em vaig federar al Fotoclub Cercle Artístic que, alhora, està associat a la Federació de Fotografia de les Balears (FAFIBA) que, a més, és una de les rames autonòmiques de la federació mare, la CEF. Per participar en els concursos celebrats a nivell estatal, a més de federar-me al Fotoclub i a la FAFIBA, també ho havia de fer a la CEF. I així vaig començar. A més, vaig voler participar en alguns dels concursos celebrats internacionalment, per això em vaig haver de federar també a la FIAP (Federació Internacional de Fotografia).

 –De quines maneres ha participat en la CEF?

– De moltes. En tema d’exposicions, per exemple, a Ciutadella n’hem fet unes quantes, amb tres o quatre companys més. I després, a base de concursos, he anat participant en els que han fet la CEF i també la FIAP. De fet, vaig tenir l’orgull que en la 19 Nature Bienal que organitza la FIAP, celebrada a Mascate, capital d’Oman, la CEF, encarregada d’escollir les fotografies representants d’Espanya, en va seleccionar dues de meves.

 –I, si ens centram en les distincions, quantes se li han atorgat des de la CEF?

– Ara en tenc dues, la d’artista (ACEF) del 2017 i la d’excel·lència (ECEF) del 2019. A més de tenir la de mestre (MCEF) ja reconeguda des del febrer. Però que no se m’entregarà fins al Congrés Anual que se celebrarà l’octubre d’aquest any en curs.

 – Però, el més impactant d’aquestes distincions que se li han atorgat, és que la de MCEF és el primer menorquí que la té.

– Sí. Hi ha dos o tres socis més del Fotoclub que el més segur és que abans d’acabar l’any ja tindran prou puntuació per tenir-la, però sí, de moment, som el primer.

 – Ens podria explicar el funcionament d’aquestes distincions?

– Primer s’ha de tenir la d’artista, després la d’excel·lència i, finalment, la de mestre. Però només se’n pot tenir una de cada, perquè funciona amb acumulació de punts, així, quan ja en tens prou per a la següent distinció, puges de categoria. Per la d’ACEF et demanen un mínim de 50 punts, la d’ECEF 100, i la de MCEF 200, a més d’una sèrie de demandes concretes. L’acumulació de punts funciona a través de diverses obres que vas presentant i que, si compleixen els requisits, sumen. Quan ja tens la puntuació establerta, s’ha de sol·licitar la distinció corresponent a la CEF, presentant, entre altres coses, un portafoli amb deu obres i un currículum.

– Pel que fa a les obres presentades per vostè, quina temàtica prima?

– Gairebé totes giren al voltant del paisatge de naturalesa, i solen ser fotografies de llarga exposició amb filtre, fotografia nocturna o astrofotografia, i la fotografia macro.

 – Quins valors creu que transmet a través de la fotografia?

– El meu compromís a través del món de la fotografia és donar a conèixer el respecte que mereix la naturalesa, vetllar per l’herència que deixarem a les nostres generacions, ajudar a preservar aquest bé preuat que tenim i que estem obligats a cuidar. Mostrar el paisatge de natura menorquí per jo és cabdal, per així, i arran d’això, poder participar, d’alguna manera, en la conservació del nostre patrimoni, ensenyant la seva bellesa indubtable.

 – Sabem que és el vicepresident del Fotoclub Cercle Artístic al qual pertany. Hi ha alguna iniciativa que vulgui destacar?

– Sí, actualment, juntament amb els altres membres del Fotoclub, estem gestionant diverses iniciatives, amb la Conselleria de Cultura del Consell Insular de Menorca, per a promoure i donar a conèixer els diferents segells de qualitat que té la nostra illa. Com “Menorca destí Starlight”, a través del primer concurs de fotografia Starlight de Menorca, realitzat en el transcurs d’aquest any, i “Menorca Reserva de la Biosfera”, aconseguint que la desena edició del concurs internacional de fotografia organitzat pel mateix Fotoclub, passi a anomenar-se X Saló Fotogràfic Digital “Illa de Menorca – Reserva de la Biosfera” 2022.

 – Llavors, podem dir que la seva tasca fotogràfica es deu, en gran part, als diversos reconeixements que ha obtingut a través de la CEF, i que li han fet adonar-se del valor del que fa. Creu, llavors, que la funció d’aquesta organització és important?

– Sí, i molt. És una institució que fa tota classe d’activitats, a nivell nacional i internacional. Brinda una ajuda potenciadora molt important, a través dels seus reglaments, cursos, concursos, exposicions, els mateixos socis… Té molt de pes en el món de la fotografia. I, a més, està a l’abast de tothom,  ja que qualsevol Fotoclub sol tenir contacte amb la confederació.

 Ramón Silvela, el ciutadellenc que ha seguit els seus objectius per convertir-se en un fotògraf capaç de guanyar diversos concursos, i la distinció de Mestre de la CEF. Una afició que seguirà potenciant, a través i gràcies a la CEF i que, esperem, el segueixi fent xalar com fins al moment.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.